Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
reg.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
308.22 Кб
Скачать

43. Чорна металургія України, сучасний рівень розвитку, металургійні райони та основні центри Укрїни.

Основою металургійного ком є чорна металургія, яка забезпечує надходження в господарський обіг 96% усіх металоміських ресурсів. Сучасне в-цтво чорних металів базується на відновленні заліза із залізовмісних руд з отриманням первинного металу – доменного чавуну, подальшій переробці її в сталь, а останньої – в готовий прокат шляхом механічної обробки сталевих злитків і заготовок.

Вдале поєднання покладів коксівного вугілля, залізних та марганцевих руд дає змогу відокремити 3 підрайони: Придніпров’я Донбас Приазов’я.

Чорна металургія потребує вирішення низки проблем, що стримують її ефективний розвиток.Найголовніша проблема є технічне і технологічне відставання укр чор мет від країн з розвинутою металургією і конкурентів на металур ринку. Неефективною є структура металургійної сировини. Для чор мет Укр характерним є низький рівень використання прогресивних світових технолог досгнень.

44.Підрайони чорної мелалургії Укр природні передумови їх розвитку та основні металургійні центри.

Вдале поєднання покладів коксівного вугілля, залізних та марганцевих руд дає змогу відокремити 3 підрайони: Придніпров’я, Донбас, Приазов’я В їх межах формуються вузли та цен­три.

Придніпровський металургійний район (ПМР) простягається вздовж Дніпрра від Кременчука до Нікополя. До складу ПМР входять 5 великих вуз­лів вир-ва: Дніпрпетровський, Запорізький, Кріворі­зький, Нікопольський, Кременчуцький

Найефек­тивніші в У під-ва: “Запоріжсталь” “Дніпроспецсталь “Криворіжсталь”. Південнотрубний та феросплавів заводи. Навколо міст сформувався потужний ком­плекс марганцвордної промисловості:великі кар’єри, шахти, збагачувальні фабрики, а також допоміжні і обслуговуючі під-ва.

Донецький металургійний район об’єднує ве­ликі узли і центри, які виникли навколло родовищ коксівного вугілля, вапніяків і на основі заліої руди, що завозиться сюди з Придніпров’я. Великі металур­гійні заводи розміщені в Донецьку, Макіївці, Алчев­ську

Третій район чорної металургії У. знаходится в Приазов’ї. До його складу входять потужні під-ва Марійуполя (2 заводи), а також родовища залізних руд Керченського басейну з Керченським залізоруд-ним комбінатом і Комиш-Бу­рунською

45. Кольорова металургія України.

Кольорова металургія включає видобуток, збагачення, металургійну переробку кольорових руд, дорогоцінних і рідкісних металів, у тому числі виробництво сплавів, прокат кольорових металів, переробку вторинної сировини і видобуток кольорового каміння.

Кольорова металургія в Україні розвинена слабше, ніж чорна, і представлена окремими галузями. Це зумовлено нестачею покладів різних руд кольорових металів. В умовах науково-технічного прогресу значення кольорової металургії зростає, оскільки їй належить значна роль у створенні конструкційних матеріалів високої якості. Провідними галузями кольорової металургії в Україні є алюмінієва, цинкова, магнієва, титанова, ртутна, феронікелева.

Для кольорової металургії характерними є комплексне використання рудної сировини та її висока здатність комбінуватися з іншими галузями промисловості.

На розміщ підприємств кольорової металургії впливають сировинний та енергетичний фактори. До джерел сировини тяжіють виплавлення ртуті, нікелю, рідкісних металів. Алюмінієве, титано-магнієве і цинкове вир-во розміщ в місцях дешевої електроенергії.

У структурі вир-ва кольорових металів України провідне місце посідає алюмінієва промисловість, що складається з вир-ва глинозему та алюмінію Майже 20 % усього виробництва кольорової металургії. Основною алюмінієвою рудою є боксити, запаси яких в Україні невеликі, тому боксити довозять з Гвінеї до Миколаївського глиноземного району. Сировиною є ще нефеліни, алуніти, каоліни і глини, запаси яких є практично невичерпними.

Підприємства титано-магнієвої металургії добувають і збагачують титано-магнієву сировину і виробляють титан і магній.Сировиною в У. є потужні родовища калійно-магнієвих солей Прикарпаття, мілководні водойми Приазов'я і Причорномор'я (Сиваш). Основними центрами є Калуш та Запоріжжя

Костянтинівський завод "Укрцинк" працює на базі цинкових концентратів. Побузький нікелевий завод (Кіровоградська обл.) переробляє місцеві окислені залізо-нікелеві руди.

У Артемівську (Донецька обл.) збудовано завод для обробки кольорових металів. який випускає мідний і латунний круглий і плоский прокат

Майже 25 % товарної продукції кольорової металургії припадає на виробництво вторинних кольорових металів. Їх випуск налагоджено у Харкові. Києві, Донецьку Одесі

Освоєння нових родовищ руд кольорових металів і створення підприємств для їх переробки значно поліпшують забезпечення народного господарства кольоровими металами. Нещодавно відкрито п'ять родовищ золота промислового значення поблизу Кривого Рога та п'ять родовищ — у Донецькій області, невелике родовище золо-та — у Закарпатській області. Провадяться підготовчі роботи з екс-плуатації їх. За попередніми прогнозами, Україна на перспетиву зможе видобувати майже 25 т золота щороку Проте й сьогодні Україна ще залишається великим споживачем кольорових металів. які надходять з інших держав.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]