Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
reg.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
308.22 Кб
Скачать

8. Економічний район, типи ек. Районів, об’єк-тивний хар-р його формування та роль в управлінні ек-кою та територією

Екон район – географічно цілісна терит. країни, яка має свою визначену спец., комплексно-пропорційний розвиток гос-ва, тісні внутрішньорайонні зв’язки і нерозривно зв’язана з іншими регіонами країни сусп-ТПП.

Фор­м-ння ек районів має об’єктивний хар-р: виникн-я ек р-нів розпоч-ся з виникн тов. вир-ва і розвит­ком терит. поділу праці (ТПП), який сприяв концент­рації вир-ва високоефективної продукції у межах відповідних регіонів. Така концентрація спричинила спец. цих районів на вир-ві відповідної продукції, яка вивозиться за межі даного регіону і визначає його місце в сусп. ТПП, в межах світ. госп. і в госп країни

  1. Мікроекономічниі райони, які займають невелику територію, мають 1-2 галузі спеціалізації і в адмін. відношенні відповідають адм. районам.

  2. Мезоеконмічні райони складаються мікронекономічних, мають більшу територію і більший набір галузей спеціалізаціїі в адміністративному відношенні відповідає…………….

  3. Макроекномічні райони мають велику територію , значний набір галузей спеціалізції, удосконалену галузеву структуру і т/о ПС.

Мікро- та мезорайони використовуються для управління галузями і для удосконалення галузевої структури і т/о ПС. Мезо- і макрорайони є об’єктами ДРЕП.

9. Галузева стуктура ек-ки регіону і особливості її трансфрмації в умовах ринкових відгосин

Найбільш поширений критерій характеристики складу регіону – галузевий, це:

- матеріальна (виробнича) сфера – промисловість, с.г, транспорт, будування, зв’язок

- невиробнича сфера – освіта, кулькура, комуна-льне гос-во, медицина, охорона здоров’я, управління

В умовах ринкових відносин економіка регіону формується під впливом попиту і пропозиції. Зараз найбільшим попитом користується українсьса продукція, таких галузей: металургія, хіи пром, харчова, окремих галузей машинобудування... Ці галузі за останні 10 р дістали найбільщого розвитку, решта знаходиться у кризових умовах.

10. Основні принципи економічного районування.

Економ районування - науково обгрунтований поділ країни або великого регіону на екон райони, що історично склалися або фор­муються в процесі розвитку прод. сил і об'єктивно відбивають те­рит. поділ праці.

Принципи ек районування – науково обгрунтовані полож, виділення границь економ. ра­йонів.

Основні принципи:

1) Економічний. Ефективні вир-ек зв’язки Спеціалізація р-ону, її визначають лише ті галузі, в яких витрати праці та засобів на вир-во продукції та її транспортув до спо­живача порівняно з іншими районами будуть найме­ншими. Отже, територіальна організація гос-ва у ви­ділених районах повинна сприяти досяненню най­вищого еконо-го ефекту в усьому нар гос-ві країни та в кожн. екон районі;

2) Принцип перспективності розвитку;

3) Національний;

4) Адміністративний, що визначає єдність екон райо-ня і територіального політ-адмін устрою країни;

5) Принцип терит. цілісності району

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]