Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з ІДПЗК.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
539.65 Кб
Скачать

4. Теми та загальні методичні вказівки для підготовки студентів до семінарських занять з дисципліни «історія держави та права зарубіжних країн»

Самостійна підготовка студента до кожного семінару. Прочитайте конспект відповідної лекції і матеріал підручника, звертаючи увагу на соціально-економічні відносини даної епохи і суспільства, на соціальні групи та верстви населення, їх співвідношення і правове становище, значення цих та інших явищ щодо впливу на державу і право. Далі відповідно до теми зверніть увагу на формування держави, структуру державного апарату, питання суті, типу і форми конкретної держави. Розгляньте створення правової основи даного суспільства, зміст основних галузей права, розкриваючи суть і соціальне призначення всіх цих державно-правових інститутів.

Потім у відповідності з планом семінару вивчіть законодавчий матеріал і вказану літературу. Правильно зорієнтують студента методичні вказівки до кожної теми. Вони уточнюють рамки кожної теми, суть поставлених питань і проблем, послідовність розгляду матеріалу. У них вказуються питання, на які слід звернути особливу увагу, проблеми, що вимагають самостійного аналізу і оцінки студентами і т.п.

Треба мати спеціальний зошит для підготовки семінарських занять. У ньому слід конспектувати рекомендовані праці видатних вчених, законодавчий матеріал, документи тощо. Конспектувати підручник, переписувати повністю законодавчий матеріал не вимагається. Краще скласти розгорнутий план /або тези/ відповіді, чи навіть коротко конспективно сформулювати її. Корисно згрупувати рекомендовані статті першоджерел /кодексів, законодавчих актів/, вміти своєчасно на них посилатися при аналізі того чи іншого питання. Для цього слід або коротко викласти у конспекті зміст тієї чи іншої характерної статті збірника законів, або мати записаним її номер, щоб на семінарі зачитати з відповідного збірника. Без посилання на праці видатних вчених, а особливо на відповідний нормативний матеріал відповідь вважається неповною.

Крім цього, з багатьох тем семінарських занять передбачені завдання для самостійної роботи: складання таблиць, схем державного чи суспільного устрою і т.п.

Приступати до їх виконання слід лише після завершення підготовки до семінарського заняття, коли повністю з’ясована як тема в цілому, так і її вузлові питання.

У процесі семінарського заняття з кожного питання виступає основний доповідач. Його виступ доповнюється у разі потреби іншими студентами. Під керівництвом викладача аналізуються різні варіанти поставлених питань, вирішуються спірні проблеми, виправляються помилки, допущені у відповідях і виступах. Семінар повинен бути активним, творчим заняттям, де студенти вчаться формулювати і обгрунтовувати вирішення питань, чітко аргументувати свої відповіді даними першоджерел і літератури, захищати і відстоювати свою думку у діловій дискусії.

Семестр і Модуль 1.

Тема 1. Предмет, методологія, періодизація ідпзк.

Обсяг 2 год.

Мета: закріпити знання про предмет, методологію та періодизацію ІДПЗК.

План

1. Предмет і завдання курсу історії держави і права зарубіжних країн.

2. Значення історії держави і права як науки та її місце її в системі юридичних дисциплін.

3. Періодизація історії держави і права зарубіжних країн,основні підходи.

4. ІДПЗК як навчальна дисципліна, її місце в системі юридичних дисциплін