Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільно процесуальне право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Глава 21. Апеляційне провадження

§ 6. Рішення і ухвали суду апеляційної інстанції

1

У мотивувальній частині ухвали зазначаються мотиви, на основі яких суд апеляційної інстанції постановляв ухвали, і посилання на закон, яким він керувався. У резолютивній картині зазначаються висновки апеляційного суду у справі і відповідно до його повноважень, визначених ст. 307 ЦПК України, про розподіл судових витрат, строки і порядок набрання ухвалою законної сили та про її оскарження. При відхиленні апеляційної скарги в ухвалі має бути зазначено мотиви її відхилення, якими конкретними даними спростовуються її доводи. Якщо суд апеляційної інстанції скасовує рішення суду першої інстанції і направляє справу на новий розгляд до суду першої інстанції, в ухвалі має бути зазначено, у чому полягає незаконність рішення, які порушення закону були допущені судом першої інстанції відповідно до ст. 311 ЦПК України.

Висновки і мотиви як підстави для скасування рішення суду першої інстанції є обов'язковими для нього при новому розгляді справи (ч. 2 ст. 311 ЦПК України).

Рішення і ухвала, постановлені судом апеляційної інстанції проголошуються прилюдно, крім тих, що були постановлені у справах про усиновлення дітей громадянами України та іноземцями, що оголошуються лише особам, які беруть участь у розгляді справи (статті 6, 218, 317 ЦПК України), а також в інших справах, які розглядалися в закритому судовому засіданні (ч. З ст. 6 ЦПК України). З моменту їх проголошення головуючий роз'яснює їх зміст, порядок і строк оскарження в касаційному порядку.

Постановлені судом апеляційної інстанції рішення і ухвали за апеляційними скаргами на рішення і ухвали суду першої інстанції набирають законної сили з моменту їх проголошення (ст. 319 ЦПК України).

Запитання для самоконтролю

  1. Визначте суть і значення апеляційного провадження.

  2. Хто є суб'єктами права апеляційного оскарження рішень і ухвал суду першої інстанції?

  3. Який процесуальний порядок реалізації права апеляційногооскарження?

498

  1. Якими є форма, зміст, порядок подання та прийняття судомзаяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги?

  2. Які повноваження суду апеляційної інстанції?

  3. Охарактеризуйте рішення і ухвали суду апеляційної інстанції.

Рекомендована література

1. Шевчук П. І., Кривенко В. В. Апеляційне і касаційне оскарження судових рішень. — К., 2002.

  1. Шевчук П. І. Апеляційне та касаційне оскарження судовихрішень. — К., 2002.

  2. Борисова Е. А. Апелляция в гражданском (арбитражном) про-цессе. — М., 2000.

  3. Степанова Е. А. Апелляция в России: Историко-правовой аспект и перспективи развития. — Екатеринбург, 1999.

  4. Штефан М. Й. Концептуальні питання апеляційного провадження в цивільному процесі України // Вісник Академії правовихнаук України. — 1995. — № 4.

Глава 22. Касаційне провадження

§ 1. Суть і значення касаційного оскарження і перевірки рішень та ухвал суду першої і апеляційної інстанції

Виконання завдань цивільного судочинства щодо захисту прав, свобод і охоронюваних законом інтересів громадян, прав та інтересів організацій та держави залежить від всебічного розгляду та вирішення цивільних справ у повній відповідності до чинного законодавства, з вимогами принципу законності, тобто від ухвалення судом у цивільних справах законних і обґрунтованих рішень і ухвал. Досягнення зазначеної мети забезпечується численними цивільними процесуальними гарантіями, серед яких велике значення має функціонування у цивільному судочинстві України апеляційного оскарження і перевірки судових рішень і ухвал, що не набрали законної сили. Однак дія цих гарантій не виключає набрання законної сили помилковими рішеннями і ухвалами суду першої і апеляційної інстанцій.

Не виключено, що апеляційний суд може не виправити помилку у неправильному застосуванні норм матеріального або процесуального права судом першої інстанції, а ускладнити її, внаслідок чого можуть набрати законної сили несправедливі рішення.

Трапляється, що помилкові рішення не оскаржуються і набирають законної сили. А дія принципу законності зумовлює необхідність скасування таких рішень.

Зазначені обставини потребують створення додаткових гарантій забезпечення законності судових рішень. Такою цивільною процесуальною гарантією є інститут касаційного оскарження і перевірки судових рішень та ухвал — касаційного провадження (статті 323-352 ЦПК України).

500

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]