Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трудовое право метод..doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
434.18 Кб
Скачать

Модуль 3. Умови праці

Тема 8. Робочий час і час відпочинку

Поняття робочого часу. Правові нормативи і види робочого часу. Поняття і види робочого тижня, робочого дня і робочої зміни. Норма­льна і скорочена тривалість робочого часу, неповний робочий день.

Поняття режиму робочого часу, його види. Порядок встановлення режиму робочого часу.

Облік робочого часу. Ненормований робочий день. Надурочні роботи. Поденний, тижневий і під­сумований облік робочого часу.

Поняття і види часу відпочинку. Перерви протягом робочого дня, зміни. Щоденні перерви в роботі. Щотижневі вихідні дні. Святкові і неробочі дні.

Поняття і види відпусток. Трудові відпустки. Щорічні відпустки працівників, їх види, тривалість і порядок надання. Відпустки без збе­реження заробітної плати. Творчі відпустки. Соціальні відпустки.

Пільги працівникам, які поєднують роботу з навчанням, у сфері робочого часу і часу відпочинку.

Тема 9. Оплата праці

Поняття заробітної плати та її функції. Структура заробітної пла­ти: основна заробітна плата, додаткова заробітна плата, інші заохочу­вальні і компенсаційні виплати. Методи правового регулювання оплати праці. Мінімальна заробітна плата.

Норми праці і порядок їх встановлення. Тарифна система оплати праці та її елементи.

Системи оплати праці.

Гарантійні виплати і гарантійні доплати. Компенсаційні виплати. Оплата праці у разі відхилення від нормальних умов праці.

Порядок виплати заробітної плати та її захист. Індексація заробі­тної плати. Компенсація втрати частини заробітної плати у зв'язку з порушенням строків її виплати. Обчислення середньої заробітної пла­ти. Відрахування із заробітної плати.

Тема 10. Охорона праці

Поняття охорони праці, її правове регулювання. Державна полі­тика в сфері охорони праці, її основні принципи. Законодавство Украї­ни про охорону праці. Право працівника на охорону праці та його га­рантії.

Державне управління охороною праці. Міжгалузеві і галузеві нормативні акти про охорону праці. Організація охорони праці на підпри­ємстві. Організаційно-правові форми забезпечення охорони праці.

Особливості регулювання охорони праці різних категорій громадян. Правила особливої охорони праці жінок, молоді і осіб зі зни­женою працездатністю. Спеціальні правила охорони праці на важких, небезпечних і шкідливих роботах.

Соціальне страхування від нещасно­го випадку і професійного захворювання, його значення в забезпеченні охорони життя і здоров'я працівників. Нагляд і контроль за охороною праці, відповідальність за її по­рушення.

Модуль 4. Трудо-правова відповідальність й трудові спори

Тема 11. Дисципліна праці

Поняття, значення, зміст дисципліни праці. Методи забезпечення дисципліни праці.

Правове регулювання внутрішнього трудового розпорядку. Пра­вила внутрішнього трудового розпорядку. Заохочення за успіхи в роботі. Поняття, види заохочень і порядок їх застосування.

Дисциплінарна відповідальність працівників та її види. Дисцип­лінарні стягнення і порядок їх застосування.

Загальна характеристика норм спеціального призначення, що регулюють внутрішній трудовий розпорядок, які враховують специфіку окремих галузей господарства, а також особливості праці певних категорій працівників (галузевих правил внутрішнього трудового розпорядку, статутів про дисципліну, положень про дисципліну окремих категорій працівників).

Заходи громадського впливу, що застосовуються в разі порушен­ня трудової дисципліни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]