Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трудовое право метод..doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
434.18 Кб
Скачать

Тема 4. Правовідносини в сфері трудового права

Поняття і система правовідносин у трудовому праві. Поняття трудових правовідносин, його особливості, суб'єкти, зміст, підстави виникнення, змі­ни і припинення.

Правовідносини, тісно пов'язані з трудовими, їхні види і загальна хара­ктеристика. Правовідносини з забезпечення зайнятості і працевлаштуван­ня. Правовідносини з професійної підготовки і підвищення кваліфікації кад­рів безпосередньо на виробництві. Організаційно-управлінські відносини в сфері праці. Правовідносини з нагляду та контролю за дотриманням законодавства про працю, охорони праці. Правовідносини з розв'язання трудових спорів.

Тема 5. Забезпечення зайнятості і працевлаштування

Поняття зайнятості населення, його форми. Державна політика в сфері зайнятості населення. Законодавство України про зайнятість населення. Міжнародно-правові акти про зайнятість.

Поняття "працевлаштування" і його форми. Правова організація праце­влаштування.

Державна служба зайнятості, її права, обов'язки і правовідносини з під­приємствами, установами, організаціями і громадянами.

Поняття безробітного і його правовий статус. Соціальні гарантії при втраті роботи і безробітті.

Модуль 2. Договори про працю

Тема 6. Колективні договори й угоди

Загальна характеристика законодавства про колективні договори й уго­ди. Міжнародно-правові акти про колективні договори.

Поняття, роль і значення колективного договору, його сторони. Понят­тя, види і сторони соціально-партнерських угод. Порядок укладання колек­тивного договору, угоди. Колективні переговори.

Зміст і структура колективного договору. Зміст і структура угоди.

Контроль за виконанням колективного договору й угоди. Відповідаль­ність за порушення законодавства про колективні договори й угоди.

Тема 7. Трудовий договір

Поняття і значення трудового договору, його відмінність від су­міжних цивільно-правових договорів, пов'язаних з працею (підряду, доручення, авторського та ін.). Сторони трудового договору.

Зміст трудового договору. Умови трудового договору, передба­чені у законодавстві. Умови, що встановлюються за згодою сторін. Не­обхідні і додаткові умови трудового договору.

Строк і форма трудового договору. Контракт як особлива форма трудового договору і сфера його застосування. Загальний порядок укладення трудового договору. Обмеження при прийнятті на роботу. Умови про встановлення випробування, його строк і основна мета. Трудова книжка працівника.

Види трудових договорів. Особливості окремих видів трудових договорів: трудовий договір про роботу за сумісництвом; трудовий до­говір за суміщенням професій (посад); трудовий договір державного службовця та ін.

Поняття і види зміни умов трудового договору. Переведення на іншу роботу, їх види. Переміщення на інше робоче місце, його відмін­ність від переведення. Зміна істотних умов праці в зв'язку зі зміною в організації виробництва та праці. Відсторонення працівника від роботи, його поняття і випадки.

Підстави припинення трудового договору, їх класифікація. Розі­рвання трудового договору з ініціативи працівника та з урахуванням волі його сторін. Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу. Додаткові підстави для припинення трудового договору деяких категорій працівників. Припинення трудо­вого договору з ініціативи третіх осіб. Порядок розірвання трудового договору. Оформлення звільнення. Вихідна допомога. Правові наслідки незаконного звільнення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]