Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теоретична частина.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
202.75 Кб
Скачать
  1. Самопрезентація. Складові самопрезентаціі.

Самопрезентація - це процес, за допомогою якого людина намагається сформувати у інших людей враження про самому собі. Успіх самопрезентації залежить від уміння представити себе іншим людям, уміння подати себе, привернути до себе увагу, актуалізувати інтерес людей до своїх якостей. Метою самопрезентації є створення і донесення свого іміджу до інших людей.

Самопрезентація є невід'ємною частиною людської натури. Чому ж люди повинні свідомо займатися самопрезентації? Виділяють кілька основних причин. Люди займаються самопрезентації, тому що вона дозволяє:

  • Отримувати від інших людей потрібні ресурси (матеріальні, інформаційні, емоційні та інші ). Людина, яка вміє подати себе, легше за інших влаштується на роботу, сподобається чоловікові або жінці, знайде спільну мову з керівником і т.д.

  • Конструювати образ власного Я . Образ себе залежить не тільки від наших власних переконань, але також і від того, як, на нашу думку, нас бачать інші. Якщо оточуючі сміються над вашими жартами, це буде формувати у вас уявлення, що ви - людина дотепна, незважаючи на те, що самі ви в цьому не впевнені. Якщо про вас говорять як про компетентному й знаюча, - з часом ви самі повірите в це. Хочете бути - вмійте здаватися (веселим, рішучим, винахідливим і т.д.).

  • Щодо гладко протікати соціальних контактів . Чуйне ставлення до "збереженню особи" цінується практично у всіх культурах. Тому, якщо ви будете тактовно підносити помилки інших, то і вам будуть рідше робити зауваження. У спілкуванні це дозволить істотно згладити моменти критики, знизити конфронтацію і агресію.

  1. Стратегїі самопрезентаціі як управління враженням

Базовий аспект існування в суспільстві – само презентація через яку люди дають інформацію про себе, дають зрозуміти якою людино вона є. Враження про себе людина створює словами, невербальними засобами, діями і вчинками. По суті ставиться завдання керувати враженнями інших людей про себе. Це враження інших повинно відповідати нашій меті і нашим потребам в соціальних взаємодіях.

Cтратегії:

1)Намагання сподобатися – це спроба представити себе привабливим в очах інших. На думку зазначених авторів, той, хто намагається сподоба- тися, повинен приховувати реальну мету своєї активності, або він досягне зворотного ефекту. Виділяють декілька основних способів, якими людина може намагатися досягти мети виглядати бажаним для інших: 1) просто погоджуватися з тим, що думає і стверджує об’єкт; 2) похвалити чесноти та особу об’єкта; 3) висловлювати прихильність людині, якій необхідно сподобатися

2) Самопросування (self-promotion) є стратегією самопрезентації, дещо схожою на попередню. Але якщо старання сподобатися – спроба вигляда, то людина, яка просуває себе, намагається виглядати ком- петентною. Самопросування має на меті отримання поваги з боку інших людей. Найбільш ефективний спосіб самопросування – демонстрація своїх знань та умінь.

3) Третя стратегія (отримання влади), за І. Джонсом і Т. Піттманом, – це залякування (intimidation). Людина, яка залякує, повина переконати об’єкт у тому, що вона потенційно небезпечна, тобто може і буде причиною неприємностей, якщо об’єкт відмовиться робити те, що від нього вимагають. Це також небезпечна стратегія. По-перше, той, хто залякує, може виглядати бру- тальним; по-друге, людям не подобаються ті, хто їх залякує, і вони спілкуються з ними, лише маючи на те серйозні причини.

4)Четверта стратегія досягнення міжособистісного впливу – пояснення прикладом. Це також у певному сенсі самопросування. Але, якщо той, хто просуває себе, демонструє компетентність, то той, хто пояснює прикладом, демонструє значущість своєї особистості. Ця стратегія також є небезпечною, оскільки об’єкт може виявити, що той, хто пояснює прикладом, насправді не є тим, ким намагається себе продемонструвати.

5) П’ята стратегія – благання (supplication), демонстрація слабкості і залежності. Благання, на думку авторів, є дієвою стратегією, тому що в західній культурі широко поширена норма піклування про нужденних людей. Але благання також не завжди гарантує успіху, оскільки слабкість не завжди привабливою. Люди з низькою самооцінкою можуть використовувати цю стратегію, аби захистити себе від поразок.