Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cvm.doc
Скачиваний:
109
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.86 Mб
Скачать

3. Робота насоса в судновій системі. Основні показники роботи насоса: подача, напір, потужність, ккд, вакууметрична висота всмоктування.

Рабочие параметры. Работа насоса характеризуется его подачей, напором, высотой всасывания, мощностью и к. и. д.

Подачей (расходом) насоса называете;! количество жидкости {объ­емное, массовое), перекачиваемое насосом за единицу времени. Объемная Q и массовая G подачи связаны зависимостью:

G=Qγ.

Напором насоса Н называют приращение энергии 1 кг жидкости при входе в насос и выходе из насоса.

Если энергию 1 кг жидкости у всасывающего и нагнетательного патрубков обозначить соответственно ЕВ и ЕН , то напор насоса Н = EН + EВ

Мощность — энергия, передаваемая потоку жидкости в насосе за единицу времени.

Гидравлическая (полезная) мощность, кВт, передаваемая насосом жидкости,

N = GH/102, кВт

где G — массовая подача насоса, кг/с;

H — напер насоса, м ;

102 кгм/сек = 1 кВт – переводной коэффициент.

Мощность, потребляемая насосом, кВт,

Nн = N / ŋ , (14)

где ŋи — общий к. п. д. насоса, учитывающий гидравлические потери ŋг , (на преодоление гидравлических сопротивлений в насосе), объемные ŋо (на утечку части жидкости из рабочей камеры) и механические ŋм (на трение в подшипниках, сальниках).

Тогда ŋ = ŋо٠ŋг٠ŋы.

4. Гідравлічний привід. Принципові схеми індивідуального і групового гідропривода.

Гідравлічним приводом називається сукупність гідравлічних машин і ус­таткування, що служить для передачі за допомогою рідини енергії на відстань, перетворення її в механічну енергію на виході з одночасним виконанням функцій регулювання швидкості вихідної ланки гідродвигуна, реверсування і перетворення одного виду руху в інший.

Індивідуальний гідропривід привід, в якому гідродвигун обслуговуєть­ся окремим насосом. Індивідуальні гідроприводи застосовуються в рульових машинах, кранах, якірних і швартовних машинах, заспокоювачах хитавиці, гребних установках.

Найпростішою, що має: найбільше розповсюдження, гідросхемою індив­ідуальною гідроприводу з об'ємним регулюванням є схема , що скла­дена з електропривідного насоса І, регульованої подачі з ручним керуванням, нерегульованого реверсованого гідромотора 2 і гідролінії 3, що з'єднують вхо­ди і виходи машин.

На суднах, як правило, є декілька груп різних за призначенням палубних машин. Вони використовуються в певній послідовності, а однакові за призна­ченням машини не працюють всі одночасно і навантажені вони по-різному. У таких випадках при гідрофікації використовують не індивідуальний, а гру­повий гідропривід, в якому один насос чи насосна станція обслуговують усі гідродвигуни.

Принципова схема групового гідроприводу з декількома різними спожи­вачами робочої рідини наведена нарис. 4.25.

Цей привід працює від однієї насосної станції з двома насосами І. Ці насоси з регуляторами тиску, що підтримують У лінії нагнітання постійний тиск. Для захисту від перевантаження установлені запобіжні клапани. Зворотні клапани застосовані для виключення непрацюючого насоса. Реле тиску при­значені для відключення насоса при припиненні підживлення. Позицією 2 по­значений нерегульований гідромотор. На нагнітанні до нього установлений регулятор витрати 5 і двопозиційний розподільник з дистанційним гідрокеруванням і пружинним поворотом. Такий привід може застосовуватися, наприк­лад, для приводу компресора повітря господарчих потреб. Цей привід не реверсусгься. Гідромотор 3 може використовуватися в лебідці чи інших палуб­них машинах. Гідроциліндри 4 призначені для використання в закриттях па­луб і перегородок. Оскільки робоча рідина може нагріватися, її спрямовують до маслоохолодника 6, відбираючи через дроселі зі зливної лінії. Підживлен­ня закритої системи здійснюється насосом 7. Надлишок подачі цього насосу виводиться через переливний клапан 8, відрегульований на певний тиск. Цей насос може використовуватися також і дня роботи системи керування. На схемі показано, що лінії нагнітання і зливу продовжуються. Це означає підключен­ня до групового гідроприводу інших палубних машин: якірних і швартових лебідок і шпилів різного призначення.

Гідросхема групового гідроприводу з різними за призначенням машинами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]