Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психологія екзамен.docx
Скачиваний:
126
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
73.45 Кб
Скачать

9.Психіка і свідомість. Суспільно-історичний характер свідомості.

Психіку мають як люди, так і тварини. Свідомість же виникла на певному історичному етапі становлення психіки людини і є результатом і продуктом її трудової діяльності. Свідомість, як і психіка, є одним із найскладніших і в той же час загадкових проявів мозку.

Для пояснення природи психіки важливо опиратися на наукові дані про закономірності її виникнення і становлення в умовах еволюції протягом багатьох мільйонів років історичного розвитку людства. Усвідомлення світу не зводиться людиною не зводиться до відображ. Лише зовнішніх об*єктів. Фокус свідомості може бути спрямов. Й на самого суб*єкта, на його власну діяльність.

Свідомість як категорія філософії та психології традиційно розглядається науковцями. Зародження цих ідей почалося ще в античності, коли сформувались два філософські напрямки - ідеалізм та матеріалізм. З точки зору першого - ідеалізму - свідомість трактується як власне людська форма психіки, початок і умова буття, матеріалісти розглядають свідомість як результат відображення людиною дійсності, продукт пристосування та активного ставлення до буття. Однак щодо більш точної інтерпретації цього поняття виникає величезна кількість невирішених питань, тому вивчення та трактування поняття свідомості і по сьогодні залишається відкритою науковою проблемою. Свідомість характеризується певними особливостями.

10. Свідоме і несвідоме в психічній діяльності людини.

Свідома діяльність людини не виключає наявності в ній несвідомого. Несвідоме сукупність психічних процесів, актів і станів, обумовлених впливами, про які людина не дає собі звіту. Залишаючись психічним, несвідоме являє собою таку форму відображення дійсності, при якій втрачається повнота, орієнтація в часі і просторі, порушується мовне регулювання поведінки. В несвідомому, на відміну від свідомості, неможливий цілеспрямований контроль людиною тих дій, які вона здійснює, а також неможлива і оцінка їх результатів.

В сферу несвідомого входять психічні явища, які виникають у сні, зворотній реакції, які викликаються не відчуттями, а реально діючими подразниками (субсенсорні, субцептивні). Рухи, які в минулому були свідомими, але завдяки багаторазовому повторенню автоматизувались, стали навичками. До несвідомого відносяться і деякі патологічні явища, які виникають у психіці хворої людини (галюцинації, марення).

11. Поняття про методи дослідження у психології. Класифікація методів дослідження (за б.Г. Ананьєвим).

-інтроспекція – вивч. В курсах загальної психології, вивч. За його допомогою внутр. Досвіду

Людини – це «потік свідомості».

-екстероспекція – спостереження за іншою людиною чи групою людей – спостереж.за поведінкою.

-метод розуміння (герменевтики) – безпосереднє сприйняття чужої душі. Організація та основні етапи психологічного дослідження.

12.Організація та основні етапи психологічного дослідження.

1.Підготовчий етап – вивчення стану, визначення задач питання і робочої гіпотези досліджень.

2.Власне дослідницький етап – збирання фактичних даних за допомогою різних методів, шо

Забезпечує достовірність висновків.

3.Інтерпретаційний метод – кількісна обробка даних досліджень, визначення середніх велечин,

Побудова графіків.