Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gender.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
435.2 Кб
Скачать

14.Провідні чинники гендерної соціалізації у дорослому віці.

15.Механізми соціального тиску та типи прийняття гендерних норм. Типи підпорядкування гендерним нормам. Ш. Берн (2001) виділяє три типи підпорядкування людей гендерним нормам: поступливість, схвалення та ідентифікацію. Поступливість - це такий тип підпорядкування соціальним нормам, коли людина не сприймає їх, але призводить свою поведінку у відповідність з ними, щоб уникнути покарання і отримати соціальне схвалення. Схвалення, або інтерналізація, - це тип підпорядкування, коли людина повністю згоден з гендерними нормами. Ідентифікація - це повторення дій рольової моделі (чоловіки, жінки, батька, матері).

Роль батьків. Як показала І. В. Тельнюк (1999), більшість батьків (83%) вважають за необхідне виховувати дитину з урахуванням статевих відмінностей, проте 46% опитаних вагаються сказати, як це правильно зробити. І все ж, треба думати, полоролевое виховання хоча і не здійснюється більшістю з них цілеспрямовано, все ж відбувається. На думку А. Бандури (A. Bandura, 1969), батьки починають тренувати в цьому напрямку дитину раніше, ніж він сам виявиться здатним спостерігати і розрізняти моделі обох статей. Починається це з того самого моменту, коли дитину забирають з пологового будинку і перев'язують його ковдрочку рожевою або блакитною стрічкою, залежно від її статі. Потім статева роль позначається ім'ям, відмінностями в одязі, вибором іграшок (M. Lewis, M. Weinraub, 1979). Ц. Севі, П. Кац і С. Цалко (C. Seavey, P. Katz, S. Zalk, 1975) провели експеримент: вони просили дорослих позайматися з тримісячним немовлям; при цьому дитину представляли то хлопчиком, то дівчинкою, а то взагалі не давали про його полі ніякої інформації. Як чоловіки, так і жінки давали передбачуваної дівчинці більше тих іграшок, які дорослі вважають девчоночий. Відсутність інформації про стать дитини викликало у дорослих замішання, і вони всіляко намагалися вгадати стать дитини.

У дослідженні Л. Сидорович та Г. Ланні (L. Sidorovicz, G. Lunney, 1980) дорослі, поділені на три групи, спілкувалися з 10-місячною дитиною. Одній групі сказали, що дитина - дівчинка, іншій групі - що хлопчик, а третьою взагалі не сказали про стать дитини. Дорослі мали у своєму розпорядженні три іграшки: гумовий м'яч, ляльку і кільце для жування. З тієї групи, яка вважала, що має справу з хлопчиком, 50% чоловіків і 80% жінок дали дитині м'яч і в меншій кількості випадків - жувальний кільце. У групі, якій дитина був представлений як дівчинка, 72% жінок і 89% чоловіків обрали ляльку.

І надалі батьки дарують дітям іграшки відповідно до їх підлогою: дівчаткам - предмети домашнього вжитку, ляльки, звірят, хлопчикам - машинки, просторові гри.

К. Сміт і Б. Ллойд (C. Smith, B. Lloyd, 1978) провели експеримент, під час якого спостерігали за тим, як жінки-матері поводяться з чужими 6-місячними дітьми. Частина дівчаток видавалася їм за хлопчиків, і навпаки, частина хлопчиків представлялася їм як дівчатка. Жінки незмінно спонукали уявних хлопчиків проявляти б о більшу фізичну активність, повзати і грати. З дівчатками вони зверталися більш м'яко, спонукаючи їх більше розмовляти.

За даними Бем (Bem, 1975) і Вільямс з співавторами (Williams et al., 1975), в США батьки спонукають своєї дитини, залежно від її статі, бути чи "справжнім хлопчиком" - стриманим, вольовим, впевненим у собі, жорстким , практичним і напористим, або "справжньою дівчинкою" - ніжної, залежною, чутливої, балакучою, кокетливою і непрактичною.

Як показали Дж. Стокард і М. Джонсон (J. Stockard, M. Jonson, 1989), а також Л. Ленглуа і А. Даунс (L. Langlois, A. Downs, 1980), батьки іноді навіть неусвідомлено заохочують типове для підлоги поведінка дітей і негативно ставляться до поведінки, що не відповідає підлозі дитини. При цьому у батьків зазвичай ті й інші реакції більш виражені. Особливу роль батька в статевої ідентифікації дитини відзначають і інші автори (Honig, 1980; Parke, 1981). Р. Парку, наприклад, зазначає, що якщо батько покинув сім'ю до того, як його синові виповнилося 5 років, то син згодом часто виявляється залежним від своїх однолітків і менш впевненим у собі, ніж хлопчик з повної сім'ї. Це суперечить існуючій думці, що батько менш значущий для статеворольової ідентифікації хлопчиків, так як рідко буває вдома і дитина його рідше бачить.

На дівчатках відсутність батька позначається в першу чергу в підлітковий період. Хороші батьки здатні допомогти своїм дочкам навчитися взаємодіяти з представниками протилежної статі адекватно ситуації.

Полоролевая ідентифікація дітей з батьками. Л. К. Ємельянова (1973) відзначає, що дівчатка, які найбільше цінують у матері працьовитість, чесність, гуманізм, турботу про сім'ю, виробляють у себе саме ці якості. Хлопчики намагаються наслідувати батькам у діловитості, кмітливості, гуморі, професійній майстерності.

Ідентифікація з матір'ю у дівчаток має ряд особливостей: а) більший віковий період, б) б про льшая інтенсивність процесу ідентифікації, тобто дівчатка частіше вибирають роль матері, ніж хлопчики роль батька; в) б про льшая значимість для ідентифікації теплих емоційних і довірчих відносин з матір'ю; г) б про льшая залежність ідентифікації від відносин між батьками (конфлікти негативно позначаються на ідентифікації); д) менший вплив на дівчаток сестри, ніж брата на ідентифікацію хлопчика.

Деякі автори (Ю. Є. Альошина і А. С. Волович, 1991; Дж. Стокард і М. Джонсон, 1989; N. Chodorow, 1978) вважають, що статева ідентифікація хлопчиків проходить у більш важких умовах, ніж така дівчаток. Серед перешкоджають ідентифікації факторів називають більший час контакту матері з дитиною, ніж батька, через що батько виступає для дитини менш привабливим об'єктом, Внаслідок цього первинної виявляється ідентифікація з матір'ю, тобто фемінна. Та й саме положення дитини відображає традиційно жіночі особливості: залежність, підлегле становище, пасивність і т. п.

Таким чином, в подальшому своєму розвитку хлопчикові належить важке завдання: змінити первісну жіночу ідентифікацію на чоловічу. Однак більшість тих, з ким дитина стикається в процесі свого виховання, - знову жінки (вихователі дитячого саду, лікарі, вчителі). Тому хлопчики набагато менше знають про поведінку, відповідному чоловічої статевої ролі, ніж жіночої. Це призводить до того, що хлопчик змушений будувати свою статеву ідентичність переважно на негативному підставі: чи не бути схожим на дівчаток, не брати участі в жіночих видах діяльності тощо (R. Hartley, 1959). Дорослі не стільки заохочують "чоловіче" поведінка, скільки засуджують "немужские" ("тобі плакати соромно, ти не дівчинка"). Це пояснює, чому у дівчаток полоролевая ідентифікація є безперервним і менш конфліктним процесом, ніж у хлопчиків.

А. І. Захаровим (1982) встановлено, що найбільш виражена ідентифікація з батьком тієї чи іншої статі у хлопчиків відбувається у віці 5-7 років, а у дівчаток - у віці 3-8 років. Успішність ідентифікації залежить від компетентності та престижності батька тієї чи іншої статі в уяві дітей, а також від наявності в сім'ї ідентичного їх підлозі члена прабатьківській сім'ї (дідуся для хлопчиків і бабусі для дівчаток).

Процес ідентифікації призупиняється в період розвитку самосвідомості (з 10 років у хлопчиків і з 9 років у дівчаток), що відображає зростаючу особистісну автономію - емансипацію від батьківського авторитету.

За даними Ю. М. Набіулліної (2001), незадоволена потреба в спілкуванні з батьком своєї статі призводить до ідентифікації з батьком іншої статі. Для дівчат атмосфера в сім'ї є більш сприятливою, ніж для хлопчиків, у яких частіше не задовольняється потреба в близьких відносинах з батьками і потреба в безпеці. Ідентифікація у дівчаток протікає успішніше: 43% дівчаток проти 8% хлопчиків мають, за даними автора, високий ступінь ідентифікації з батьком своєї статі. У хлопчиків частіше зустрічається неадекватна або нечітка ідентифікація, пов'язана з відсутністю батька в сім'ї. Хлопчики, фактично з моменту народження живуть без батька, орієнтуються в чоловічих заняттях більше на взаємодію з уявним батьком.

За даними А. Л. Козлової і Н. В. Поляшовой (2000), діти, що виховуються в притулках, не відрізняються за когнітивному і емоційному компонентам статеворольової ідентичності від дітей, які виховуються в благополучних сім'ях. Однак на поведінковому рівні яскраво виражене перевагу поведінки, типового для своєї статі, є тільки у дівчаток.

Роль однолітків. Вже на третьому році життя однолітки підкріплюють або засуджують типове чи нетипове для даної статі поведінка одне одного. Хлопчики роблять це активніше (M. Lamb, J. Roopnarine, 1979). Однолітки впливають більше на поведінку хлопчиків, ніж дівчаток. Невідповідне гендерної ролі поведінка особливо сильно шкодить популярності серед хлопчиків (A. Huston, 1983; C. Martin, 1990). У ряді досліджень було показано, що хлопчики, які грають і з дівчатками, більше піддаються глузуванням з боку однолітків і менш популярні в їх середовищі, ніж ті, хто підпорядковується статеворольових стереотипів (A. Steriker, L. Kurdek, 1982). Одні автори стверджують, що діти обох статей більш охоче наслідують хлопчикам (D. Lynn, 1969), інші - що діти більше уваги звертають на особливості поведінки, відповідні їх підлозі, і не виявляють інтересу до недоречного для їхньої статі поведінці (C. Martin, C. Halverson, 1981). Останні автори виявили, наприклад, що хлопчики виявляють тенденцію краще запам'ятовувати пункти, помічені "для хлопчиків", а дівчатка - пункти, помічені "для дівчаток". Крім того, діти допускали характерні помилки у відтворенні розповіді по пам'яті, коли в ньому порушувалися статеві стереотипи. Наприклад, вони могли сказати, що дрова рубав хлопчик, хоча це робила дівчинка.

Але найголовніший етап, на якому позначається найбільший вплив однолітків, зазвичай починається в 8-12 років, коли формуються хлоп'ячі компанії. Цей процес, що отримав назву чоловічого протесту, характеризується яскравим негативізмом стосовно дівчинок і формуванням особливого "чоловічого", підкреслено грубого і різкого стилю спілкування. Надалі (до початку підліткового віку) цей стиль кілька пом'якшується (М. Джинн, А. Петерсон).

Велику роль статевої ідентифікації хлопчиків-підлітків грають і дівчатка-підлітки. За даними І. В. Романова (1997), статева ідентифікація хлопчиків залежить від зіставлення себе з жіночими образами: хлопчик починає усвідомлювати свою мужність тоді (і тим сильніше), коли (і чим сильніше) він усвідомлює в оточуючих його дівчатках жінок. У той же час у дівчаток переживання жіночності прямо не пов'язане з інтеграцією чоловічих образів.

Інформаційне вплив на статеву ідентифікацію

Гендерні поняття формуються у дітей також під впливом літературних творів, кіно і телебачення, лялькових театрів. Статево-рольові образи, що з'являлися на Заході в 1970-1980-х рр.., Залишаються стійкими, традиційними і відповідними стереотипним ролям (N. Signorelly, 1989). Та ж тенденція виявилася і при аналізі книг для читання, призначених для учнів початкових класів, який проводився спочатку в 1972 р., а потім 17 років по тому (P. Purcell, L. Stewart, 1990), хоча після 1980 г. опис гендеру в дитячих книгах дещо змінилося (у бік більшого рівності статей).

Аналогічні дані отримані і при аналізі вітчизняних підручників. І. С. Клецина і Н. Н. Оболенцева (І. С. Клецина, 1998 б) проаналізували ілюстрації п'яти підручників для 1-2-х класів загальноосвітньої школи і виявили, що загальна кількість зображень осіб чоловічої статі перевищує кількість зображень осіб жіночої статі в два рази. Чоловіки і хлопчики в основному представлені займаються інструментальної діяльністю, крім того, вони частіше, ніж жінки і дівчатка, зображені в ситуації відпочинку, розваг і займаються навчальними справами.

П. Краб і Д. Білавскі (P. Crabb, D. Bielawski, 1994) проаналізували, з якими предметами зображували чоловіків і жінок в американському дитячому журналі, що видавався з 1937 по 1989 р. Протягом 53 років виявилася однакова тенденція: жінок у більшості випадків малювали з предметами домашнього начиння, а чоловіків - з знаряддями праці.

Опис ролі і занять жінок у сучасній літературі та журналістиці для дорослих не відрізняється від такого в дитячій літературі (M. Chombart de Lauwe, 1963; R. Helson, 1972; H. Holter, 1971). H. Ажгіхіна (1996), проаналізувавши літературно-художні радянські журнали 1970-1980-х рр.., Встановила, що характерною рисою преси є жалість до жінки, яку емансипація позбавила жіночності і заклики повернути жінку до її "істинному призначенню". У наступні роки перебудови в літературних творах на місце працівниці і матері прийшла гарненька домогосподарка або юна фотомодель "без комплексів".

Т. Максимова (1998), аналізуючи зміст сучасних жіночих романів і журналів, приходить до висновку, що традиційні установки на жіночий інфантилізм зберігаються, жінка як і раніше залишається берегинею домашнього вогнища, щасливою дружиною і матір'ю.

Та ж тенденція є і в зарубіжній пресі. Б. Фрідан (1994), досліджуючи образи жінки та чоловіка на сторінках американських журналів, з'ясувала, що жінка в них - молода й розкута, жіночна і повітряна, пасивна і весела, задоволена своїм світом кухні і спальні, сексу, дітей і вдома. Її єдиним прагненням є пошук чоловіки. Працююча ж жінка, хоча і розумна, і добре освічена, честолюбна, приваблива, але "невдаха" і до того "маскулінізовані" своєю роботою, що її защемлений, слабохарактерний і пасивний чоловік байдужий до неї як до жінки.

Фотографії в пресі теж по-різному відображають чоловіків і жінок: у перших підкреслюється особа (чоловіки на них зазвичай зображуються від шиї і вище), а у других - тіло. Це явище Арчер і його колеги (Archer, 1985) назвали фейсізмом. Як вважають автори, таке зображення чоловіків і жінок не випадково: голова та обличчя є "центром духовного життя", в них локалізуються інтелект, особистість, ідентичність і характер, які засоби масової інформації швидше асоціюють з чоловіками, ніж з жінками. Це, як зазначає Ш. Берн (2001), узгоджується з даними експериментів, які показали, що акцентування особи індивіда призводить до того, що випробовувані більш високо оцінюють його розум, амбіції і зовнішність.

Вносить свій внесок у гендерну стереотипизацию і телебачення. Н. Синьорелли (1989) провів аналіз телевізійних програм, які займали протягом 16 років в ефірі кращий час. Сімдесят один відсоток з'являлися на екрані людей і 69% головних героїв були чоловіками. Тенденція до вирівнювання появи чоловіків і жінок проявилася за цей час лише незначно. Жінки були молодші чоловіків, володіли привабливою зовнішністю і м'яким характером; їх частіше показували вдома, у колі сім'ї або в любовних сценах. Вони ж частіше опинялися в ролі жертви. З'являлися на телеекрані чоловіки мали, як правило, шановану професію або виконували специфічно чоловічу роботу (наприклад, були поліцейськими). Правда, в останні роки в американському кінематографі посилено пропагується і жінка-поліцейський. Однак це той випадок, коли життя в кіно не відповідає реальності, як і те, що негативними персонажами сценаристи і режисери воліють робити чоловіків.

Подібні тенденції при аналізі американських телепрограм виявлені і іншими авторами (D. Atkin et al., 1991; D. Davis, 1991).

Рекламні ролики, що показуються в США на телебаченні, продовжують цю традицію. В одному дослідженні (D. Bretl, J. Cantor, 1988) було виявлено, що переважна більшість роликів за участю жінок рекламували товари для дому, а діапазон занять для чоловіків був в три рази ширше, ніж для жінок.

При аналізі зображень в рекламі споживачів і потребительниц, переданої за Британським телебаченню, А. Менстед і К. Мак-Каллоч (A. Manstead, C. McCulloch, 1981) виявили, що чоловіки найчастіше зображуються як міркують і оцінюють товар, які розуміють об'єктивні причини його покупки, що займають автономні ролі і збираються практично використовувати придбані предмети; жінки, навпаки, - не як обговорюють і оцінюють гідності товару, що купується, а як рухомі суб'єктивними причинами в його придбанні (емоціями і бажаннями), що займають залежні і додаткові ролі (дружини, коханки , подруги) та пов'язані з соціально престижним і символічним значенням купуються предметів.

В американській рекламі 90% дикторів - чоловіки, незважаючи на те що глядачі обох статей однаково довіряють дикторам як чоловікам, так і жінкам. На телебаченні кількість чоловічих персонажів постійно перевершує кількість жіночих персонажів у співвідношенні 3:1 у дорослих телепрограмах, і в співвідношенні 5:1 - у програмах для дітей. Жіночі персонажі виступають головним чином у романтичних ролях. Лише деякі успішно поєднують заміжжя з професійною діяльністю; працюють жіночі персонажі часто мають професії, пов'язані з низьким статусом (Atkin et al., 1991).

І. В. Грошев (1999) відзначає, що комунікативна поведінка жінки рідко вказує на її соціальний статус, а інтерпретується, в першу чергу, з урахуванням сексуального сприйняття. Реклама символічно відтворює стереотипи «жіночності» і «мужності».

А. Юрчак (1997), проаналізувавши вітчизняну рекламну продукцію, виділив два основних типи рекламних історій: романтичні і сімейні. У перших історіях чоловік завжди професіонал, зайнятий напруженим справою, зазвичай нагадує боротьбу (політика, спорт, бізнес). Завдяки своїм знанням, розуму, спритності і сміливості, він виходить з цієї боротьби переможцем. Жінка не тільки не бере в ній участь, але просто відсутня в тих місцях рекламного ролика, де ця боротьба відбувається. "Справжня жінка" в цей час зайнята самоприкраси, адже головним поціновувачем її зовнішності є чоловік. Таким чином, всі зусилля жінки спрямовані на те, щоб її помітили і оцінили. Навіть ділові жінки не забувають про своє "жіноче призначення" - завжди чудово виглядати, залишатися об'єктом споглядання і захоплення.

У сімейних історіях діяльність жінки обмежується родиною. Вона лікує, пере, чистить раковину і газову плиту, готує смачні страви і з нетерпінням чекає чоловіка. Чоловік же всередині сімейного простору користується працею жінки, а бійцівські і професійні якості проявляє поза домом.

Таким чином, яка б історія ні розповідалась в рекламному ролику, образ жінки подається як залежний від чоловіка, слабкий, самореалізується або в домашніх клопотах, або в забезпеченні своєї привабливості. Чоловік же, як у вітчизняній, так і зарубіжній рекламі, подається як лідер, сильний, агресивний, що підкоряє собі інших задля утвердження свого "Я" (S. Colombok, R. Fivush, 1994; І. В. Грошев, 1999).

Всі наведені приклади різного зображення ролі чоловіка і жінки феміністськи налаштовані автори схильні розглядати як інформаційний тиск на свідомість суспільства, нав'язування стереотипу поведінки для чоловіків і жінок. З моєї точки зору, більш правильний висновок робить І. С. Клецина: засоби масової інформації лише відображають (хоча і в новій "упаковці") ті ролі чоловіків і жінок, що століттями зміцнювалися в свідомості суспільства. І якщо засоби масової інформації, зокрема реклама, і впливають на формування гендерних стереотипів (про експерименти, що показують це, мова піде трохи пізніше), то це відбувається ненавмисно, ніби вдруге. Самоціллю ж реклами є адресація того чи іншого товару тому потенційному споживачеві, який ним користується найчастіше. Чому ж реклама повинна йти проти гендерних установок суспільства?

Тепер про докази впливу засобів масової інформації, і особливо телебачення, на формування гендерних установок. Читання дітьми книг, в яких жінки в більшості випадків зображуються з предметами домашнього начиння, а чоловіки - із знаряддями праці, призводить до посилення полотіпічного поведінки в дитячих іграх (E. Ashton, 1983). За даними М. Кімбол (M. Kimball, 1986), у дітей, які дивляться телевізор, проявляється більше установок, відповідних гендерних норм, ніж у їхніх однолітків, які не дивляться телевізор. В експерименті Д. Рабл з колегами (D. Ruble et al., 1981) дитина менше грав з нейтральною іграшкою після перегляду телевізійного ролика, де з нею грав дитина протилежної статі.

Е. Аронсон (1998) навів результати одного з досліджень з використанням реклами, в якому роль жінки була показана по-різному. В одній групі випробуваним демонстрували телевізійні рекламні ролики, в яких жінки зображувалися як сексуальні об'єкти або ж слухняні домашні господині, що намагаються догодити будь-якому бажанню чоловіка. Інша група піддослідних дивилася рекламні сюжети, в яких ролі чоловіка і жінки були протилежні традиційним: наприклад, показували чоловіка, який гордо пригощав дружину, щойно повернулась з роботи, приготованим їм самим стравою. Коли випробовуваних після перегляду попросили представити і описати своє життя через 10 років, випробовувані-жінки з першої групи були більш схильні у своїй майбутній житті не підкреслювати теми професійної кар'єри та інших життєвих досягнень, а випробувані-жінки з другої групи виявили прагнення до досягнення успіху настільки ж високе, що і випробовувані-чоловіки.

Образи чоловіків у жіночих виданнях. А. Клецина (1999) проаналізувала описи чоловіків, що даються в феміністки орієнтованих журналах і в звичайних "жіночих" журналах. Виявилося, що образи чоловіків у цих виданнях різні. У масових "жіночих" журналах чоловіки значно частіше, ніж у феміністських виданнях, виконують сімейні та родинні ролі, певною мірою ведуть себе пасивно, проявляють залежність і нездатність справлятися зі складними ситуаціями, опиняються в ролі жертви обставин, частіше зображуються в сімейно-побутовій сфері і асоціюються з дітьми та дитячими проблемами.

У феміністських виданнях чоловіки або прямо негативно оцінюються, або зображуються як черговий сумний приклад суспільної ситуації і постають то як представники розпливчатою, недиференційованої групи, виділеної за принципом "ми-вони", то як кривдники (гвалтівники, сексуальні домогателі, чоловіки-забіяки, агресори ), то як знаходяться при владі, безнадійно глухі до потреб і проблем жінок. Таким чином, робить висновок А. Клецина, всупереч очікуванням феміністичні видання транслюють все той же стереотипний традиційний чоловічий образ, проти якого самі й виступають.

16.Особлівості СУЧАСНИХ гендерних стереотіпів та їх сприйняттів в залежності від типу психологічної Статі.

Зміст статевих стереотипів становить кілька груп поло маркованих якостей.

Якості, пов'язані з діяльністю та активністю. Чоловікам приписується підприємливість, рішучість, наполегливість, потреба в досягненні мети, нонконформізм, жага пригод, відвага, самоконтроль, впевненість у своїх силах, прагнення до оригінальності, вміння робити бізнес; жінкам - пасивність, нерішучість, обережність, турбота про дотримання норм, конформізм.

Характеристики, співвідносні з позиціями влади і управління. Чоловічими якостями вважаються прагнення до лідерства, амбітність, владність, сила, об'єктивність, вміння приймати рішення, реалістичність; жіночими - покірність, безпорадність, залежність, безвідповідальність, слабкість, віра в перевагу чоловічої статі, упередженість, необ'єктивність.

Якості, що характеризують когнітивну сферу. Логічність, раціональність, схильність до роздумів, об'єктивність і критичність сприйняття приписуються чоловікам; інтуїція, ірраціональність, нелогічність, некритичність сприйняття і навіть дурість - жінкам.

Характеристики емоційної сфери: «чоловічі» холоднокровність, стриманість, вміння відокремити раціональні доводи від емоційних протиставляються «жіночим» емоційності, сприйнятливості, сугестивності, чутливості, здатності до співчуття.

Характеристики, пов'язані з процесом міжособистісної взаємодії. Жіночими вважаються як позитивні якості (чуйність, жертовність, доброта, дбайливість, дружелюбність, тактовність, м'якість, ніжність, любов до дітей), так і негативні (сварливість, хитрість, підступність і т. д.). У чоловічому стереотипі присутні як прямота, так і корелюють з нею нетактовність, різкість, як самовладання, виваженість суджень, справедливість, так і егоїзм, бездушність і навіть жорстокість.

Стереотипізації піддається коло соціальних ролей чоловіків і жінок. Маскулінність традиційно пов'язується з публічною сферою, з участю в житті суспільства, фемінінність - з приватної (сім'я, будинок, виховання дітей, побут). Чоловік сприймається, в першу чергу, як працівник і громадянин, а жінка - як дружина і мати.

Пол - описує біологічні відмінності між людьми, зумовлені генетичними особливостями будови клітин, анатомо-фізіологічними характеристиками і дітородними функціями. Статевий диморфізм (статевий диморфізм - наявність відмінностей у анатомофизиологических ознаках у чоловічих і жіночих особин) схильні багато представники живої природи.

Гендер - соціально-психологічна характеристика особистості, підлога з соціальної точки зору.

Виділяють такі гендерні характеристики особистості - гендерна ідентичність, гендерна роль, гендерний стереотип. Процес гендерної диференціації у людини соціально обумовлений. Соціальна диференціація починається з моменту визначення статі дитини і фіксації підлоги у вигляді присвоєного дитині імені (чоловічого або жіночого). З цього моменту починається процес навчання дитини гендерної ролі у відповідності з культурними особливостями даного суспільства і під впливом певних стереотипів. Таким чином, бути чоловіком чи жінкою - це означає не тільки бути людиною з певною анатомією, але і слідувати певним соціокультурним очікуванням, що пред'являються суспільством до людини. За словами Сімони де Бувуар: «Жінками не народжуються, жінками стають». Вищесказане, природно, відноситься і до чоловіків.

Гендерна ідентифікація - процес, результатом якого є гендерна ідентичність - єдність поведінки й самосвідомості індивіда, які зараховують себе до певної статі і орієнтується на вимоги відповідної гендерної ролі.

Гендерна роль - сукупність прав, обов'язків, норм поведінки чоловіка і жінки в певному суспільстві в певний історичний час. На формування гендерної ролі істотний вплив роблять гендерні стереотипи - стандартизовані, спрощені уявлення щодо типових для чоловіків і жінок моделей поведінки і рис характеру, властиві певній культурі. Виділяють гендерні стереотипи, що стосуються нормативних уявлень про поведінкових, психологічних особливостях чоловіків і жінок; стереотипи, що стосуються змісту професійної діяльності (для жінок - обслуговуюча і виконавська, для чоловіків - інструментальна, творча, управлінська) і стереотипи, пов'язані з сімейними і професійними ролями чоловіків і жінок.

На сьогоднішній день виділяють 3 типи психологічного статі особистості або 3 типи гендерних ролей - маскулінний, фемінний, андрогінний.

Маскулінність і фемінність - нормативні уявлення про соматичних, психічних, поведінкових властивості, характерних для чоловіків і жінок.

У зміст маскулінної ролі входять характеристики активного, домінантного, інструментального поведінки (самостійність, незалежність, напористість, здатність керувати, готовність ризикувати, сила, агресивність і т.д.). Основними характеристиками фемінній ролі є залежність від оточуючих, експресивні, необхідні для встановлення близьких міжособистісних відносин характеристики - вірність, м'якість, ніжність, поступливість, здатність до емпатії і т.д.

Для андрогинной (від лат. Andros - чоловічий, gynes - жіночий) ролі властиве поєднання характеристик фемінній і маскулінної ролей, а також гнучкість переходу від однієї до іншої ролі в залежності від вимог ситуації.

Цікаво, що ще за часів Платона була поширена легенда про людей-андрогинах, які поєднували в собі вигляд обох статей. Вони були сильні і живили навіть задуми зазіхнути на владу богів. І тоді Зевс розділив їх на дві половинки - чоловічу і жіночу. З цих пір людям властиво любовний потяг один до одного, яке, з'єднуючи минулі половини, намагається зробити з двох одне і тим самим зцілити людську натуру.

Таким чином, андрогін - характеристика цілісної особистості, інтеграція жіночого емоційно-експресивного стилю і чоловічого інструментального.

17.Поняття про псіхологічну стати. Сучасні підході до визначення Статі та гендеру.

Психологічна стать

Кожна людина є володарем безлічі психологічних рис характеру. Деякі риси є як би «безстатевими», універсальними, а деякі риси традиційно пов'язуються з типово чоловічий або типово жіночою психологією. Деякі типові чоловічі або жіночі риси мають свої еволюційно-генетичні та фізіологічні підстави, передумови. Наприклад, рівень агресивності і домінантності (що розглядаються як типово чоловічі риси), як виявилося, корелює з рівнем концентрації у індивідів чоловічих статевих гормонів - андрогенів. Інші риси формуються в процесі соціалізації, виховання і розвитку особистості. Не випадково ж існують соціальні стереотипи маскулінності і фемінінності. Хоча справа по перевазі обстоит таки так, що придбання тих чи інших типово чоловічі чи типово жіночих психологічних рис відбувається в результаті спільного впливу обох груп факторів - біологічного і соціального порядку. У цьому контексті психологічний підлогу радикально відрізняється від підлоги біологічного. Зупинимося коротко на трьох основних поняттях, про які прийнято говорити у зв'язку з феноменом «психологічна стать» - маскулінність, фемінінність, андрогінність.

Маскулінність. До типово чоловічим рисам традиційно відносяться такі, як незалежність, напористість, домінантність, агресивність, схильність до ризику, самостійність, впевненість у собі та ін У спеціальних дослідженнях було встановлено (Christiansen К., Knussmann R., 1987), що генералізована спонтанна агресивність , а також сексуальна агресія корелюють з рівнем вмісту андрогенів (чоловічі статеві гормони) у сироватці крові. В іншому дослідженні на вибірці в 191 чоловік було показано (Lau Sing, 1989), що маскулінних індивідів відрізняє більша самоповага в цілому, а також більш висока самооцінка в області академічних досягнень і власної зовнішності - фізична Я.

Фсмінінность. До типово жіночим рисам традиційно відносяться такі, як поступливість, м'якість, чутливість, сором'язливість, ніжність, сердечність, здатність до співчуття, співпереживання та ін Соціальні стереотипи фемннінності менше стосуються польових сторін особистості та успішності ділової кар'єри, але при цьому приділяють значну увагу емоційним аспектам .

Андрогінність. У відповідності з існуючими уявленнями індивід не обов'язково є носієм чітко вираженої психологічної маскулінності чи фемінінності. В особистості можуть бути на паритетних засадах представлені істотні риси як маскулінного, так і фемининного типів. При цьому передбачається, що у андрогина ці риси представлені гармонійно і взаємодоповнюваність. Вважається, що така гармонійна інтеграція маскулінних і фемінінних рис підвищує адаптивні можливості андрогннного типу. При цьому велика м'якість, стійкість в соціальних контактах і відсутність різко виражених домінантно-агресивних тенденцій у спілкуванні ніяк не пов'язані зі зниженням впевненості в собі, а навпаки проявляються на тлі збереження високого самоповаги, впевненості в собі і самоприйняття. У вже згадуваному вище дослідженні (Lau Sing, 1989) було показано, що Адрогинов не поступаються маскулінного типу ні за рівнем самоповаги в цілому, ні за рівнем самооцінок академічних досягнень і власної зовнішності (фізичне Я).

18.Архетіпі психологічної Статі. Аніма и Анімус у процесі гендерної соціалізації.

Юнг висловив гіпотезу про те, що колективне несвідоме складається з потужних первинних психічних образів, так званих архетипів (буквально, "первинних моделей"). Архетипи - уроджені ідеї чи спогади, які привертають людей сприймати, переживати і реагувати на події певним чином. Насправді, це не спогади або образи як такі, а скоріше, саме сприятливі фактори, під впливом яких люди реалізують в своїй поведінці універсальні моделі сприйняття, мислення і дії у відповідь на який-небудь об'єкт чи подію. Вродженої тут є саме тенденція реагувати емоційно, когнітивно і поведінково на конкретні ситуації - наприклад, при несподіваному зіткненні з батьками, коханою людиною, незнайомцем, зі змією або смертю.

Серед безлічі архетипів, описаних Юнгом, стоять мати, дитина, герой, мудрець, божество Сонця, шахрай, Бог і смерть.

Аніма і Анімус

У архетипах аніме і анімуса вираз визнання Юнгом вродженої андрогинной природи людей. Аніма являє собою внутрішній образ жінки в чоловікові, його несвідому жіночу сторону; в той час як анімус - внутрішній образ чоловіка в жінці, її несвідома чоловіча сторона. Ці архетипи засновані, принаймні частково, на тому біологічному факті, що в організмі чоловіка і жінки, виробляються і чоловічі, і жіночі гормони. Цей архетип, як вважав Юнг, еволюціонував протягом багатьох століть у колективному несвідомому як результат досвіду взаємодії з протилежною статтю. Багато чоловіків, до деякої міри, "фемінізована" внаслідок багаторічної спільного життя з жінками, а для жінок є вірним зворотне. Юнг наполягав на тому, що аніма і анімус, як і всі інші архетипи, повинні бути виражені гармонійно, не порушуючи загального балансу, щоб не гальмувався розвиток особистості в напрямку самореалізації. Іншими словами, чоловік повинен виражати свої фемінні якості поряд з маскулінні, а жінка повинна проявляти свої маскулінні якості, так само, як і фемінні. Якщо ж ці необхідні атрибути залишаються нерозвиненими, результатом з'явиться одностороннє зростання і функціонування особистості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]