Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТЧЕТ2011.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
414.21 Кб
Скачать

Підготовка шахтного поля

На шахті прийнята погоризонтна та панельна підготовка в блоках з проведенням польових магістральних відкаточного та конвеєрного штреків на гор. 593 м і дренажно-вентиляційних виробок на гор. 708 м.

Розміри панелей по простяганню складають 1100…3600 м, по падінню –900…2000 м. Довжина виймальних стовпів при погоризонтній підготовці – 1600…2000 м.

Частина шахтного поля згідно з проектом підготовлена і відроблена за проектом погоризонтною схемою підготовки (блок №6 ). При відробці інших блоків шахта перейшла на панельний спосіб підготовки.

Підготовка пластів – польова і пластова з охороною виробок ціликами вугілля.

Підготовка виймальних ділянок – пластова.

Порядок відробітку шахтного поля – прямий.

В межах існуючих меж шахтне поле по пласту d4 розділено на 10 блоків, з яких в даний час розробляються блоки №№ 2,3,5 і 8. запаси блоків №№ 4 і 6 практично відпрацьовані. Розпочата розробка блоку № 10, розташованого за Котлинським надвигом на ділянці «Красноноармійський - Західний» № 2-3.

Розміри блоків складають: по простяганню 3,5...5,0 км, по падінню 1,25...2,0 км.

Горизонт 593 м є відкотним горизонтом, горизонт 708 м – вентиляційно-дренажним горизонтом.

Навколоствольні двори обладнані і діють на горизонтах 593 і 708 м у центрально-здвоєних вертикальних стовбурів, на горизонті 593 м у повітря подавального стовбура № 1 і на горизонті 708 м у вентиляційного стовбура № 1.

Підготовка дозволяє повністю використовувати потенційні можливості вентилятору ВЦД-47У на головному стволі для провітрювання лав блоків № 2, 3, 4, дозволила отримати комплексну схему виробок, виключити проходження додаткових виробок вентиляційного стволу блока 2.

У зв’язку з тим, що блок № 10 має слідуючі розміри по падінню 2 км та по простяганню 5 км) і пласт небезпечний за викидам вугілля та газу та має велику газобагатість, то прийнято двобічний панельний спосіб підготовки даного блоку з комбінованою системою розробки. В центральній частині панелі проводяться магістральні транспортні та вентиляційні виробки (конвеєрний бремсберг (похил), вантажний хідник та людський хідник, на границі панелі – фланговий вентиляційний хідник)

Система розробки, технологія виймальних та підготовчих робіт

Шахта „Крсноармійська-Західна №1” знаходиться в експлуатації з 1991 року. За цей час очисні роботи велися та ведуться в основному довгими стовпами по простяганню, безпосередньо у блоках № 2, 3, 4, 5, 8, та планується ведення аналогічно у резервному блоці №10, у період із 1995 року по 2000 рік система розробки в блоці №6 велася довгими стовпами по повстанню.

Довжина стовпа, що виймається, складає в середньому 1600-2000, довжина лави від 200 до 315м.

Як показує практичний досвід на шахті „Красноармійська-Західна №1” виймання вугілля в лавах здійснюється механізованими комплексами різних типорозмірів, це обумовлено було різною потужністю пласта та відповідно різною технологією виймання. Так наприклад у блоці 2-4, де середня потужність пласта коливалась у межах 1,6-1,7 м виймання вугілля велося комбайнами РКУ – 13 у складі механізованого кріплення ЗКД-90Т та КМТ;

у блоці № 5, який також почав розроблятися ще у 90-х і де потужність, як і у північному крилі блока №10 потужність невелика використовувалися комбайни 1К-101УД, ГШ-200В із кріпленням ДМ та Глінік. У блоці № 3, де потужність коливається в середньому у межах від 1,3 до 1,5 використовувалися комбайни виключно або вітчизняного виробництва РКУ-13 або чеські комбайни МВ-12 у складі механізованого кріплення 3КД-90 або МVPO-2800, лавні конвеєри в основному СЗК- 228/732 (СПЦ – 230). Останнім часом на пластах невеликої потужності частіше стали віддавати перевагу комбайну УКД400 із кріпленням ДМ. Слід зауважити, що саме цієї виймальної техніці на шахті „Красноармійська-Західна №1” віддається перевага у останній час, і що саме комбайн МВ-12 у складі комплексу МVPO-2800 є найбільш універсальним, крім того на шахті застосовують виїмкові комбайни фірми JOY. Навантаження гірської маси проводитися на стрічкові конвеєри 2ЛТ – 100У з подальшим транспортуванням головними магістральними конвеєрами 1Л-120 по польовому конвеєрному штреку, головний конвеєрний штрек до вугільної ями і видається скіпами на поверхню. Охорона конвеєрних виробок здійснюється литими смугами („бі”-кріплення) і анкерними системами для повторного їх використання як вентиляційні та повітряподаючі при відробці наступного стовпа.

Управління покрівлею виконується повним обваленням.

Навантаження на очисні вибої прийняті на основі розрахунків по виїмковому механізму з урахуванням гірничо-геологічних умов, перевірених і узгоджених по газовому чиннику.

Максимально можливі навантаження по газовому чиннику при виконанні заходів щодо дегазації верхніх супутників і виробленого простору складають до 3500 т/доб при прямоточній системі провітрювання. При зворотньотічной схемі провітрювання здійснюється відкачування газу-метану по двох гілках трубопроводів з діаметром 800 мм в основному за допомогою вентиляторів ВМЦГ – 7М.

Кількість одночасно працюючих очисних вибоїв на шахті «Красноармійська– Західна №1» складає у останній час в середньому 7 вибоїв.

Для своєчасного оновлення лінії очисних вибоїв в процесі експлуатації в роботі знаходяться 15 підготовчих вибоїв.

Також ведення як очисних так і підготовчих робіт передбачено з проведенням поточного прогнозу викидонебезпечності.

У небезпечних по викидах зонах повинні виконуваться заходи, щодо запобігання раптовим викидам.