Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТЧЕТ2011.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
414.21 Кб
Скачать

Заходи щодо боротьби з раптовими викидами вугілля, газу, породи і гірськими ударами

Відповідно до сумісного наказу ВАТА «Вугільна компанія «Шахта «Красноармійська - Західна №1» і територіального управління Держнаглядохоронпраці по Донецькій області України від 13.01.2005г. №1/20 шахта «Красноармійська - Західна №1» є небезпечною по раптових викидах. Вибросонебезпечним є вугільний пласт d4 нижче ізогіпси мінус 521,2 м.

Проведення підготовчих вироблень необхідно здійснювати відповідно до «Інструкції по безпечному веденню робіт на пластах, небезпечних по раптових викидах вугілля, породи і газу», Москва, 1989.

Підготовчі вироблення повинні проводитися з поточним прогнозом вибросонебепечності, у встановлених прогнозом небезпечних зонах проходка вироблень повинна здійснюватися застосуванням способів запобігання раптових викидів – нагнітання води в пласт, хитний вибух і ін. заходів, злагоджених з МакНІІ.

Протипожежний захист.

Протипожежний захист гірських вироблень здійснюється комплексом заходів.

Протипожежно-зрошувальне водопостачання виробок передбачається водою питної якості з поверхні по протипожежно-зрошувальному ставу діаметром 219х10 мм, обкладеному по клітьовому стовбурі. Як резерв протипожежного водопостачання використовується система водовідливу.

Зниження напору, що надходить у шахту води передбачається гідро редукторами встановлюваними на гір. 593 м і 708м

Протипожежна витрата води прийнята 80 і 50 м3/рік відповідно для магістральних і дільничних ліній трубопроводу діаметром 200, 150і 100 мм.

Протипожежно-зрошувальний трубопровід обладнається запірною арматурою, пожежними кранами, вузлами редукування, вузлами переключення з іншими технологічними трубопроводами. Трубопровід постачений захисним заземленням, антикорозійним покриттям, пізнавальним червоним кольором. Кріплення трубопроводу передбачається на підвісках з боку обходу відповідно до "Норм технологічного об’єднування".

Об'єктом передбачається установка протипожежних водяних завіс:

- в устях усіх стовбурів і шпар включення завіс виробляється вручну в легко доступному місці надшахтного будинку, дистанційно від диспетчера й автоматично;

- автоматичних типу УВПК на приводних і натяжних голівках стрічкових конвеєрів;

- автоматичних типу УВ-3-2 у виходів з лав на вихідній струмені повітря і ходці до складу ВМ.

Для швидкої доставки засобів пожежегасіння до місця аварії на гір. 593 і 708м головних стовбурів обладнаються протипожежні потяги з акумуляторними електровозами в спеціально відведених для цього виробленнях (депо). У кожнім депо протипожежного потяга влаштовується підземний склад, обладнаний засобами і необхідними матеріалами.

Заходу щодо попередження пожеж і вибухів при експлуатації підземного устаткування передбачені в обсязі правил безпеки у вугільних і сланцевих шахтах. Основними з них є:

1) застосування електроустаткування у виконанні "РВ" з іскронебезпечними ланцюгами керування;

2) застосування апаратури захисту від витоків на землю;

3) зашита мереж від струмів коротких замикань;

4) обмеження потужності короткого замикання величиною 50 мВа;

5) застосування високовольтних апаратів тільки в безмасляному виконанні;

6) застосування кабелів з оболонками, що не поширюють горіння, для пересувних механізмів - екранованих;

7) газова зашита вироблень;

8) застосування непальних стрічок на конвеєрах:

9) устаткування стрічкових конвеєрів установками автоматичного гасіння пожежі УАК-2;

10) зупинка стрічкових конвеєрів при відбуксовці стрічки на приводних барабанах і при відсутності воли в протипожежному трубопроводі.

При виникненні пожежі в шахті для повідомлення людей, що знаходяться в піднімальних виробленнях, об'єктом передбачається іскронебезбечна гучно мовна апаратура зв'язку, сигналізації й оповіщення об аварії типу ИГАС-ЗА, що входить у комплекс диспетчерського зв'язку ДКСГ-1Б.