Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТЧЕТ2011.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
414.21 Кб
Скачать

Поверхневий комплекс шахти

Режим роботи технологічного комплексу:

- число робочих днів у році - 300

- число робочих змін у добу - 3

- число машинних годин роботи в добу технологічного комплексу до навантажувальних бункерів - відповідно до роботи підземних установок;

- режим роботи навантажувального комплексу - цілорічний і цілодобовий Проектом прийняте навантаження вугілля в рядовому виді з акумуляцією в навантажувальних бункерах (4 бункера діаметром 18м, обсяг вугілля 14400 м3), розташовуваних над залізничними коліями для відправлення тимчасовим споживачам вугіль - коксохімзаводам Донбасу.

Вузол готування палива - гуркіт ГИЛ-32 і дробарку СМД-147 передбачено розмістити в будинку навантажувальних бункерів, з наступною передачею палива стрічковим конвеєром по галереї топливоподачи в котельню.

Загальна кількість бункерів (5 шт. місткістю 18000м3) але умовам фактичного стану будівництва збереглися.

Технологічний комплекс допоміжного ствола передбачає пакетно-контейнерну доставку матеріалів з поверхневих складів до місця роботи в шахті.

Технологічний комплекс на поверхні допоміжного стовбура, комплекс обміну вагонеток у клітях і відкочування їх за межі будинку обладнаний механізмами, що забезпечують примусове переміщення рухливого складу.

Порода з надшахтного будинку головного стовбура стрічковим конвеєром транспортується по залізничний колії в бункер місткістю 28 м3 породи.

Розташування пункту навантаження породи за межами проммайданчика зроблено з метою розв'язки транспортних комунікацій і дотримання норм промсанітарії на основній площадці шахти.

Охорона природи.

Шахтна вода, видавана на поверхню має мінералізацію до 30 г/л. Об'єктом, вперше в галузі, передбачається будівництво демінералізаційної установки продуктивністю 300 м3/рік, з наступним розширенням до 600 м3/рік, для комплексної переробки шахтної води.

Отримана прісна вода буде використовуватися на виробничі і хозбитові нестатку шахти, поварена сіль і солепродукти - у народному господарстві.

З метою виключення аварійних чи випадкових скидань високо мінералізованих вод у гідрографічну мережу, передбачений комплекс очисних споруджень, у яких входять; ставок-нагромаджувач місткістю 13 млн. м3 , ставок-відстійник з фільтрувальною станцією.

На очисних спорудженнях хозпобутових стічних вод м. Димитрове застосована біотермічна обробка осаду, що значно поліпшує санітарні умови експлуатації очисних споруджень.

Запилене повітря від вентиляційних установок перед викидом в атмосферу передбачено очищати в найбільше ефективних мокрих циклонах промивника типу СИОТ, а димові гази від золи в батарейних циклонах типового об’єкту котельні Для не перевищення ПДК сірчистого ангідриду й ін складових димових газів Висота димаря прийнята з розрахунку на ЕОМ.

Працююча шахта «Красноармійська - Західна №1» є джерелом дії на повітряний басейн, водні об'єкти, рельєф місцевості, рослинний і тваринний світ.

Основними видами дії шахти на повітряний басейн в даний час є викиди від стаціонарних організованих і неорганізованих джерел: котельних, вентиляторів установок, порідних відвалів, складів вугілля і шлаку, навантажувально-розвантажувального комплексу поверхні шахти. При роботі шахти основними джерелами забруднення водного середовища є шахтні води. Шахтна вода, видавана на поверхню по клітьовому стовбуру і водовідливним свердловинам, відводиться в резервуар місткістю 500 м3, звідки перекачується по трьох трубопроводах в ставок-накопичувач місткістю 13,5 млн. м3 скидання у водоймище.

Для запобігання надходження забруднюючих речовин в поверхневі водоймища на шахті передбачені наступні запобіжні заходи:

  1. Використовування обчищеної і обеззараженої дощової води на виробничі потреби шахти;

  2. Виключення скидання шахтних вод;

  3. Очищення побутових і стічних вод на очисних спорудах м. Димитрова;

  4. Вивіз побутових стоків майданчика вентиляційного стовбура №1 з водонепроникного вигребу спец транспортом в приймальний резервуар каналізаційної насосної станції повітря подавального стовбура №1.

Шахтні води відкачуються на поверхню і, після відповідного очищення, скидаються в сіть гідрографії району. Існуюча система відробітку не робить негативного впливу на підземні води.

Для зниження втрат вугілля в надрах в даний час на шахті передбачаються наступні заходи:

  1. Безціликова технологія очисних робіт в межах виймальних полів;

  2. Стовпова система розробки, що забезпечує випереджаючу експлуатаційну розвідку;

  3. Механізація очисних робіт виймальними механізмами з регульованими по потужності виконавськими органами.