Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТЧЕТ2011.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
414.21 Кб
Скачать

Вентиляція

Шахта «Красноармійська - Західна № 1» провітрюється 4 установками головного провітрювання, встановленими на головному стовбурі, вентиляційному стовбурі на вентиляційній свердловині повітряподавального стовбура № 1, скипово-вентиляційному стовбурі №2.

Вентиляційна установка головного провітрювання головного стовбура провітрює гірські вироблення білястовбурного двору допоміжного стовбура, бремсбергового поля блоку 5, блоку 3, ухильного поля блоку 5, частково центральній панелі блоку 8.

Вентиляційна установка обладнана двома однотипними вентиляторами ВЦД-47,5У з двигунами потужністю 4000 кВт., діаметр робочого колеса вентилятора 4750мм Вентилятор працює з подачею 25140 м3/мин і розвиває натиск . = 520 мм вод. ст., при частоті обертання робочого колеса 500 об/мин, що відповідає куту установки лопаток направляючого апарату І = 90 град.и куту установки лопаток робочого колеса -90 град. на типовій аеродинамічній характеристиці. ККД - 0,83.

Вентиляційна установка вентиляційного стовбура провітрює гірські вироблення біля стовбурного двору гір. 708 м, південній панелі блоку 8, блоку 10, частково центральній панелі блоку 8 і блоку 6.

Вентиляційна установка обладнана двома однотипними вентиляторами ВЦД-31,5М з двигунами потужністю 1250 кВт., діаметр робочого колеса вентилятора 3150 мм, частота обертання робочого колеса 600 об/мин. Вентилятор працює з подачею 8120 м3/мин і розвиває натиск . = 518 мм вод. ст., при частоті обертання робочого колеса 600 об/мин, що відповідає куту установки лопаток робочого колеса І = -90 град. і вугіллі установки лопаток направляючого апарату -90 град.на типовій аеродинамічній характеристиці. ККД вентиляційної установки - 0,77.

Вентиляційна установка вентиляційної свердловини повітряподавального стовбура № 1 провітрює гірські вироблення білястовбурного двору повітряподавального стовбура, вироблення блоку 2 і частково вироблення блоку 6.

Вентиляційна установка обладнана двома однотипними вентиляторами ВЦД-31,5М2 з двигунами потужністю 1600 кВт. Вентилятор працює з подачею 12790 м3/мин і розвиває натиск . = 290 мм вод. ст., при частоті обертання робочого колеса 600 об/мин, що відповідає куту установки лопаток І = 0 град. і вугіллі установки лопаток направляючого апарату - 0 град.на типовій аеродинамічній характеристиці. ККД вентиляційної установки - 0,83.

Вентиляційна установка скипово-вентиляційного ствола №2 обладнана двома однотипними вентиляторами ВЦД-47,5УС двигунами потужністю 4000 кВт. Вентилятор працює з подачею 12240 м3/мин і розвиває натиск . = 530 мм вод. ст., при частоті обертання робочого колеса 500 об/мин, що відповідає куту установки лопаток І = 5 град. і куту установки лопаток направляючого апарату -5 град. на типовій аеродинамічній характеристиці. ККД вентиляційної установки - 0,83.

Шахта небезпечна по раптових викидах вугілля і газу, небезпечна по пилу.

Згідно розрахунку категорійності шахти за 2005 рік відносна метанобагатість складає 60 м3/т, абсолютна 291 м3/мин.

Ведеться постійна робота по вдосконаленню вентиляційної мережі шахти і роботи по перекріплюванню гірських вироблень з метою зниження їх аеродинамічного опору.

Подача в шахту свіжого повітря відбувається по допоміжному і повітряподаючому № 1 и № 2 стволам. Відпрацьований вентиляційний струмінь видається на поверхню по головному і вентиляційному № 1 стволам і вентиляційній свердловині № 1, а з 2007 року і по скіповому стволу № 2.

Допоміжний ствол використовується для подачі свіжого повітря в гірські вироблення блоків № 2 (північне крило) № 3 № 5 і № 8 (центральна панель).

Повітряподаючий ствол № 1 використовується для подачі свіжого повітря в гірські вироблення блоків № 2 і № 6.

Повітряподаючий ствол № 2 використовується для подачі свіжого повітря в гірські вироблення блоків № 8 (південна панель) і № 10.

По головному стволу проводиться видача відпрацьованого струменя повітря на поверхню з виробок блоків № 3 № 5 і № 8 (північне крило центральної панелі).

По вентиляційній свердловині № 1 проводиться видача відпрацьованого струменя повітря на поверхню з гірських вироблень блоків № 2 № 3 і № 6.

По вентиляційному стовбуру № 1 проводиться видача відпрацьованого струменя повітря на поверхню з гірських вироблень блоків № 8 і № 10.

Основні дані по установках вентиляторів були приведені в таблиці.

Місце установки

Кількість повітря, м3/с

Депресія, даПа

Тип вентилятора

Кільк. вентил. в установці, шт.

Розрах.

з урах-ям витоків з над шахт. споруди

Робоч.

Резерв.

Головний ствол

274,4

324,1

440,0

ВЦД 47,5У

1

1

Вент. ствол № 1

220,0

267,8

329,0

ВЦД 31,5М

1

1

Вент. свердловина ВПС № 1

157,6

169,5

449,0

ВЦД 31,5М2

1

1

Схема провітрювання виїмкових дільниць – зворотнотічна і прямотічна з видачею відпрацьованого струменя повітря на вироблений простір і підсвіжінням відпрацьованого з лави струменя повітря.

При схемах провітрювання виїмкових ділянок типу 3-В передбачається дегазація зближених пластів і порід покрівлі свердловинами, пробуреними з виробок позаду або попереду очисного вибою. У виїмкових ділянках, провітрюваних по схемі 1-М проводиться дегазація покрівлі свердловинами, пробуреними з вентиляційних вироблень попереду очисних вибоїв і проводити ізольований відвід метану з виробленого простору підземними газовідсмоктуючими вентиляторами.

Стійкість провітрювання очисних і підготовчих вибоїв була розрахована при максимально можливій зміні аеродинамічних опорів гірських вироблень і вентиляційних споруд (обвалення породи у виробленнях і відкриття вентиляційних дверей), прийнятих відповідно до «Керівництва по проектуванню вентиляції вугільних шахт». Визначаючими, як правило, є послідовно примикаючи до кінців вироблення дві-три гілки небезпечні при збільшенні опору, і гілки з вентиляційними спорудами, небезпечні при зменшенні опору. Чим далі від вироблення розташована гілка, тим менше вплив на стійкість струменя в досліджуваній гілці. Визначення стійкості проводиться для очисних і тупикових вироблень і вироблень з підсвіжаючими струменями на виїмкових ділянках.

Результати розрахунку показали, що по ступеню стійкості провітрювання шахта відноситься до II категорії, що відповідає вимогам «Керівництва по проектуванню вентиляції.».

Для підвищення ефективності і надійності провітрювання виїмкових ділянок, а також для зниження витоків повітря на перетинах свіжого і відпрацьованих струменів приміряються автоматичні шлюзові пристрої типу БВД (транспортним) і БВК (конвеєрним).

Провітрювання підготовчих забоїв здійснюється вентиляторами місцевого провітрювання типу ВМ6У, ВМЭ2/8 і ВМЭ2/10 залежно від довжини тупикового забою в комплекті з вентиляційними прогумованими трубами діаметром 800-1200 мм. Вентиляційні труби – комбіновані, що складаються з гнучких труб і введених всередину їх поліетиленових рукавів, діаметр вентиляційних труб – 800-1200 мм.

Контроль за станом рудникової атмосфери

На шахтах небезпечних по раптових викидах, відповідно до пункту 3.7.2 ПБ, перевірка складу і замірів витрати повітря повинна проводитися три раз на місяць у відпрацьованих струменях очисних і тупикових виробок, виїмкових ділянок, крил шахти у ВМП. При цьому вимірюється у всіх місцях вимірів швидкість і температура повітря. Для контролю повітря повинні застосовуватися апаратура стаціонарна і переносна відповідно до пункту 3.7.4 ПБ.

Контроль концентрації метану у забоїв тупикових виробок і відпрацьованих в них потоків повітря, а також у відпрацьованих струмені повітря виїмкових ділянок здійснюватися автоматичною апаратурою контролю метана, а також здійснюються постійні і періодичні заміри приборами ШИ-11, „Сигнал”.

Гірничовиїмочні комбайни обладнані автоматичними приладами контролю концентрації метану.

Виміри концентрації Метану при буропідривних роботах виконуватися відповідно до ДНАОП 0.00-1.17-92 «Єдині правила безпеки при веденні вибухових робіт» (Київ, 1992).

Установки дегазації, дегазація гірських вироблень

На шахті діє дегазація з використанням існуючої вакуум-насосної станції на основній промплощадкі шахти з чотирьох вакууму-насосів типу ВВН2-150.

Для видачі газоповітряної суміші з шахти використовуються газопроводи діаметром 219-426 мм:

  • по головному стовбуру – два трубопроводи дегазації Ф - 325 мм;

  • по основній промплощадкі шахти до вакуум-насосної станції – один газопровід дегазації Ф - 500 мм, а другий – Ф - 426 мм;

  • по основних вентиляційних виробленнях – газопроводи Ф – 325-426 мм;

  • по вентиляційних штреках в межах виїмкових панелей – Ф – 219-426 мм

На промплощадкі вентиляційного стовбура № 1 передбачається обладнати тимчасову вакуумнасосну станцію з двох вакуумнасосів типу ВВН2-150М.