Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ET grazhevska (2).docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
387.23 Кб
Скачать

49. Сутність та фактори сукупного попиту. Сутність та фактори сукупної пропозиції.

AD(сукупний попит) – загальний обсяг товарів і послуг, які макроек.суб*єкти готові купити за кожного можливого рівня цін.

Складові:

Крива AD відображає реальний обсяг усіх тов.і послуг, на які висувається попит з боку макроек. суб*єктів за кожного можливого рівня цін.

Складний характер AD пояснюється 3 ефектами:

1)ефект реальних касових залишків(ефект Пігу): зростання реального рівня цін знижує реальну вартість нагромаджених фінансових активів і сукупні видатки (попит) зменшується

2) ефект процентної ставки(Кейнса): відображає вплив зміни рівня цін на процентну ставку(ціну грошей) за умов їх сталої пропозиції

3) ефект іноземних закупівель: пов*язаний із зміною відносин рівнів цін на експортні/імпортні товари та зменшенням чистого експорту в результаті збільшення заг.рівня цін у країні.

Нецінові чинники зміни AD:

  • Зміна споживчих видатків

  • Зміна інвестиційних видатків

  • Зміна держ. видатків

  • Зміна видатків на чистий експорт

Сукупна пропозиція(AS) – заг.кількість тав.і послуг, які можуть бути запропоновані за різним рівнем цін.

Крива AS ілюструю реальний обсяг нац.прод.,який буде виготовлений за кожного можливого рівня цін. Конфігурація кривої AS є різною в залежності від часового інтервалу,який аналізується.

В довгостроковому періоді

Крива вертикальна. Довгострокова AS відображає максимально можливий обсяг нац..виробництва за умов повної зайнятості всіх ресурсів. Цей рівень виробництва називають потенційним обсягом виробництва за умов повної зайнятості.

В короткостроковому періоді:

1-2 – горизонтальний(кейнсіанський) відрізок, на якому виробництво змін.за незмін. рівнем цін (ек-ка перебуває у кризовому стані,значна кількість ресурсів не використовується)

2-3 – проміжний(висхідний) відрізок, на якому зміна рівня цін супроводжується зміною обсягу реального нац..виробництва (ек-ка виходить з кризи, деякі важливі ресурси починають досягати повної зайнятості)

3-4 – вертикальний(класичний) відрізок, на якому реальний обсяг нац..виробництва є сталим,незмінним; змінюється лише рівень цін (ек-ка знаходиться у стані повної зайнятості)

Нецінові чинники сук.пропозиції:

  • Зміна цін на внутр.ресурси

  • Зміна інституційного середовища

  • Зміна в продуктивності праці

50. Макроек. Рівновага та механізм її забезпечення. Теорії макроек. Рівноваги.

Модель AD-AS є базовою моделлю макроек.рівноваги.

Рівноважний рівень цін і рівноважний обсяг нац. виробництва – це такий стан ек.системи, за якого рівень цін на кінцеву продукцію і реальний обсяг нац. виробництва встановлюється на основі рівності AD та AS.

І. збільшення AD на гориз. відрізку 1-2 кривої AS призведе до збільшення реал.обсягу виробництва без зростання заг.рівня цін

ІІ. збільшення AD на відрізку 2-3 кривої AS призведе до збільшення реал.обсягу виробництва і заг.рівня цін

ІІІ. збільшення AD на відрізку 3-4 кривої AS призведе до збільшення заг.рівня цін без зміни реал.обсягу виробництва.

Класична школа економічної теорії вважає, що вся крива AS є вертикальною, бо економіка працює на повну потужність і при повній зайнятості ресурсів. Класична модель описує поведінку економічних агентів в економіці в довгостроковому періоді (понад три роки). При цьому сукупна пропозиція аналізується за таких умов: обсяг випуску залежить тільки від кількості факторів виробництва та технології і не залежить від рівня цін; зміни у факторах виробництва та технології відбуваються повільно; економіка функціонує за умов повної "зайнятості" факторів виробництва; ціни і номінальна заробітна плата є гнучкими, їх зміни підтримують рівновагу на ринках.

Кейнсіанська школа відстоює концепцію, згідно з якою крива АS горизонтальна або висхідна. Кейнсіанська модель аналізує сукупну пропозицію в економіці за короткий проміжок часу (до трьох років) за таких умов: економіка функціонує при неповній "зайнятості" факторів виробництва; ціни і номінальна заробітна плата відносно стабільні, повільно реагують на ринкові коливання; реальний обсяг продукції, реальна заробітна плата рухливіші і швидко реагують на ринкові коливання. Крива АS має позитивний нахил і є горизонтальною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]