Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
organizatsiya_i_normuvannya_pratsi.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
122.39 Кб
Скачать

Хронометраж

Призначення хронометражу полягає в тому, щоб на основі замі­рів часу виконання прийомів ручної і машинно-ручної роботи та їх нормальної тривалості, визначити технічно обґрунтовані норми ви­робітку (норми часу).

Виділяють такі етапи проведення хронометражу:

  1. Підготовка до хронометражу:

  • вибір об’єкта спостереження - робітника з якісними показниками праці, який виконує норму виробітку, вище від середнього значення на дільниці (але не на рекордному рівні);

  • ознайомлення з процесом праці;

  • розчленування операції на елементи (прийоми) та вибір фіксаж­них точок;

  • визначення кола факторів, що впливають на тривалість прийомів;

  • визначення кількості замірів;

  • бесіда з вибраним працівником щодо мети, завдань, особливос­тей хронометражу саме на цьому робочому місці та урахування усіх зауважень робітника у матеріалах спостереження;

  • підготовка усіх необхідних матеріальних засобів для спосте­реження.

  1. Спостереження (власне хронометраж) - спостерігач за допо­могою хронометра (двострілкового секундоміра) фіксує тривалість елементів операції.

Вимір кожного елемента можна здійснювати за окремими відліка­ми часу (коли хронометр вмикають у момент початку елемента, що спо­стерігається, і зупиняють у момент його закінчення) або за поточним часом (коли двострілковий секундомір запускають у момент початку першого елемента операції і не зупиняють до кінця спостереження, а фіксація тривалості окремих елементів відбувається зупинкою другої, допоміжної стрілки). У нашому прикладі, де елементи операції дуже короткі, можна використовувати лише перший спосіб. За результатами вимірювання заповнюється хронометражна карта

  1. Оброблення та аналіз результатів спостереження:

  • визначення стійкості хронометражних рядів;

  • визначення тривалості прийомів;

  • установлення оперативного часу на виконання операції. Отриманий ряд чисел тривалості конкретного елемента операції

являє собою хронометражний ряд. Показникам хронометражних рядів властиві певні коливання, у зв’язку з цим їх потрібно від помилкових замірів, перевірити хронометражний ряд на стійкість. Стійкість хронометражного ряду характеризується коефіцієнтом стійкості Кст , що визначається відношенням максимальної тривалості хронометражного ряду ( tmax) до мінімальної (tmin ):

Хронометражний ряд вважається стійким, якщо:

Значення нормативного коефіцієнта стійкості містяться у спеціаль­них таблицях та залежать від типу виробництва, виду робіт і трива­лості елемента операції. Для нашого прикладу значення нормативного коефіцієнта стійкості дорівнює 2,5.

Отже, перевіримо на стійкість перший хронометражний ряд на­шого прикладу:

Тобто ряд стійкій, помилковий замірів немає.

При перевірці другого ряду фіксуємо, що він не стійкій:

= > 2,5

Помилковими можуть виявитися максимальне або мінімальне значення ряду. Припустимо, що у нашому випадку це максимальне значення ряду та викреслимо це значення. Ряд залишається нестійким, тому закреслюємо наступне максимальне значення. Тепер умови стійкості дотримано:

2,5

Після цього можна проаналізувати результати спостереження. При цьому для визначення тривалості окремого прийому порівнюється середньоарифметичне значення хронометражного ряду з його модою та обирається найменше значення із них.

Оперативний час (tоп) на виконання операції визначається як сума тривалостей окремих її елементів.

Потім на основі проведених спостережень визначається проектна норма виробітку для цієї робітниці за формулою:

Індивідуальна фотографія робочого часу виконавця.

Індивідуальна фотографія робочого часу проводиться у такій по­слідовності:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]