Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Experimentalnaya_ps_1-25.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
294.4 Кб
Скачать

13. Типи травматичної ситуації і вихід із стресового стану.

Травматичні ситуації - це такі екстремальні критичні події, які мають потужний негативним впливом, ситуації загрози, що вимагають від індивіда екстраординарних зусиль по оволодінню себе з наслідками впливу.

Тип 1. Короткострокова, несподівана травматична подія Приклади: сексуальне насильство, природні катастрофи, ДТП, снайперська стрілянина.

Це одиничний вплив, що несе загрозу і потребує переважаючих можливостей механізмів оволодіння собою.

Ізольоване, досить рідкісне травматичне переживання.

Подія залишає слід в психіці індивіда (індивід часто бачить сни, в яких присутні ті чи інші аспекти події), сліди в пам'яті носять більше яскравий і конкретний характер, ніж спогади про події, що відносяться до типу 2.

З великою ступенем імовірності призводять до виникнення типових симптомів ПТСР: нав'язливою розумової діяльності, пов'язаної з цією подією.

Швидке відновлення нормального функціонування рідко і малоймовірно.

Тип 2. Постійне і повторюється вплив травматичного стресора - серійна травматизація. Приклади: повторюване фізичне або сексуальне насильство, бойові дії.

Спочатку переживається як травма типу 1, але в міру того як травматична подія повторюється, жертва переживає страх повторення травми. Почуття безпорадності в запобіганні травми. Для спогадів про такого роду подій характерна їх неясність і неоднорідність.

Результатом впливу травми типу 2 може стати зміна "Я"-концепції та образу світу індивіда, що може супроводжуватися почуттями провини, сорому і зниженням самооцінки.

Висока ймовірність виникнення довгострокових проблем особистісного та інтерперсонального характеру, що проявляється в відстороненості від інших.

Дисоціація, заперечення, відстороненість, зловживання алкоголем та ін. хім..речовинами може мати місце як спроби захисту від нестерпних переживань.

Оптимальним способом від тривалого стресу є наступне: необхідно повністю розв'язати конфлікт: контроль над ситуацією, самоконтроль.

Способи заспокоєння і позбавлення від стресу:  - Спілкування з близькою людиною, розрядити вогнище порушення;  - Переключитися на іншу тематику;  - Спільно відшукати шлях до благополучного вирішення вихід з проблемної ситуації.

- активізація почуття гумору. (відволікання фільмом, музикою, журналом).

14. Техніки екстреної психологічної допомоги.

Екстрена психологічна допомога надається людям в гострому стресовому стані. Цей стан є переживання емоційної та розумової дезорганізації.  Психодіагностика, психотехніки впливу і процедура надання психологічної допомоги в екстремальних ситуаціях мають свою специфіку. Через брак часу психодіагностика обмежується бесідою і спостереженнями (за мовою, рухами).

Використані техніки будуть залежать від цілей психологічного впливу в екстремальних ситуаціях: в одному випадку треба підтримати, допомогти; в іншому слід припинити, наприклад, чутки, паніку, у третьому провести переговори. 

«Інформаційна терапія» - я практикуючий психолог, навколишній світ іде на допомогу, ми зробимо все, щоб допомогти. Професійна компетентність заспокоює. Розкажіть про вашу кваліфікацію та досвід. Постраждалий повинен відчувати, що в такій ситуації він не самотній. Підійдіть до потерпілого і скажіть, наприклад: "Я залишуся з вами, поки не приїде" 

 Обережно встановлюйте тілесний контакт.  Легкий тілесний контакт зазвичай заспокоює постраждалих. Тому візьміть потерпілого за руку або поплескайте по плечу.

Дайте потерпілому повірити в його власну компетентність. Дайте йому доручення, з яким він впорається. Використовуйте це, щоб він переконався у власних здібностях, щоб у потерпілого виникло почуття самоконтролю. 

Дайте потерпілому виговоритися. Слухайте його активно, будьте уважні до його почуттів і думок. Переказуйте позитивне. 

 Постарайтеся захистити постраждалого від зайвої уваги і розпитувань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]