Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Experimentalnaya_ps_1-25.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
294.4 Кб
Скачать

10. Масові психогенії в екстремальних ситуаціях

Див. Питання 8.

11. Страх, як суб'єктивне переживання. Подолання страху і стресового стану при автономній ситуації.

Стан переляку пов´язаний з раптовістю, яка застає особистість непідготовленою, порушуючи на короткий час діяльність усіх її психічних процесів і психіки загалом (могутній вибух,неочікуваний). Але втручання свідомості, включання попереднього досвіду переводить переляк у контрольовану поведінку.

Інший вид страху - боязнь - є пригніченим емоційним станом, який поєднує психічне напруження, невпевненість, неспокій і переживання чогось страшного, пов´язаного з ризиком або в атмосфері небезпеки. Нерідко цей вид страху є наслідком недооцінювання своїх сил, переоцінювання труднощів, акцентування уваги на своїх переживаннях.

Афективний страх зумовлюють надзвичайні реальні обставини, здебільшого пов´язані з небезпекою для власного життя або життя близьких і дорогих людей. Він виражений у тому, що на певний час паралізує волю людини, її здатність до свідомої діяльності.

Для переборювання людиною різних видів страху насамперед необхідно сформувати в неї сильний, стійкий і міцний морально-психічний стереотип, що характеризує силу, стійкість надійність їхніх поглядів, переконань, цінностей та інтересів.

МЕТОД БАРАЖУВАННЯ - спосіб відволікання уваги від страху й спрямованості людей від аналізу й синтезу гнітючих факторів бойової (екстремальної) ситуації, переживань, тривоги, роздумів про майбутній наступ, можливих невдач. (перегляд легких фільмів, журналів, музика, обряди для віруючих)

В автогенному тренуванні використовують три головні шляхи впливу на стан нервової системи: повне розслаблення, уява й словесне навіювання.

Важливе місце посідає метод психічних навантажень, суть якого - у створенні відповідних штучних навантажень на психіку людей з метою виявлення їхніх індивідуально-психологічних особливостей. Навантаження на психіку досягають за допомогою різних засобів, зокрема звукових, екранних, імітації тощо. Цей метод ефективний для виявлення осіб з різними психічними травмами.

Сутність парадоксальної інтенції (парадоксального наміру) в тому, щоб людина забажала здійснити те, чого вона так боїться. Замість уникнення ситуацій страху суб´єкт повинен захотіти зробити те, чого він уникає й боїться.

12. Види стресу і їх психологічний зміст.

Хронічний стрес – припускає наявність постійного значного фізичного й морального навантаження на людину (тривалий пошук роботи, постійний успіх), в результаті якого її нервово-психіч. чи фізіологіч. стан є надзвичайно напруженим.

Гострий стрес – стан особи після події чи явища, а результаті якого вона втратила психологіч.рівновагу (сварка з начальником).

Фізіологічний – виникає від фізич.перенавантаження організму чи впливу на нього шкідливих факторів навколишнього середовища (низька t на роб.місці, сильні запахи, звуки).

Психологічний – є наслідком порушення психологічної стійкості особистості із цілого ряду причин: ображеного самолюбства, робота, що не відповідає кваліфікації. Також це може бути результатом психологіч.перенавантажень: виконання великого обсягу робіт, відповідальність за роботу. Варіантом психологіч.стресу є емоційний стрес, що виникає в ситуаціях загрози, небезпеки, образи.

Інформаційний стрес – виник. в ситуаціях інформаційних переживань чи від інформаційного вакууму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]