Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК КВАЛIФIКАIЦIЯ.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
624.13 Кб
Скачать

Самостійна робота за темою 17

1. Вивчення положень Конституції України, які стосуються програмних питань теми.

2. Пошук додаткових науково-практичних джерел інформації за темою.

3. Виявлення і формулювання питань за темою, на які не знайдено відповіді у рекомендованих джерелах, для консультацій з викладачем.

4. Підготовка оглядів опрацьованих публікацій.

5. Підготовка тез доповідей на теми:

  • Кримінальна відповідальність за умисне невиконання угоди про примирення;

  • Кримінальна відповідальність за умисне невиконання угоди про визнання винуватості.

  • Кримінальна відповідальність за притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності.

  • Кримінальна відповідальність за порушення права на захист.

Тема 18. Проблеми кваліфікації військових кримінальних правопорушень Лекція

План лекції

  1. Загальна характеристика військових кримінальних правопорушень.

  2. Окремі види військових кримінальних правопорушень.

Практичне заняття

Задача 1.

Військовослужбовець прикордонного наряду Гармаш самовільно залишив свій пост по охороні державного кордону і пішов на заставу попросити свого напарника підмінити його. У цей час хтось перерізав лінію зв’язку.

Задача 2.

Військовий підрозділ був залучений для надання допомоги прикордонним заставам і постам у ліквідації прикордонних інцидентів. Рядові В. і Л. о 22 годині залишили свою частину і пішли до неподалік розташованого села. Вони купили самогон та сало, зайшли до будинку своїх знайомих і пиячили до 5-ї години ранку. До своєї частини вони повернулися через 30 годин.

Задача 3.

Черговий по роті П. побачив, що військовослужбовці в умивальній кімнаті жорстоко б’ють двох молодих солдатів. П. не вжив ніяких заходів щодо зупинення насильства. Через деякий час стало відомо, що К. і С. нанесли середньої тяжкості тілесні ушкодження Р. та Л. за те, що вони відмовилися почистити їм взуття та заступити за них чергувати на кухні.

Задача 4.

Рядовий С. вважав, що до нього дуже необ’єктивно ставиться командир взводу. Коли в черговий раз командир взводу наказав С. за його непристойний гумор вийти зі строю, С. вийшов і сказав: «Якщо Ви будете переслідувати мене, я уб’ю вас на стрілецькому полігоні», — і замахнувся кулаком на командира взводу.

Задача 5.

Рядовий Н. у відповідь на зауваження старшини роти у зв’язку з його появою в караулі у стані сп’яніння завдав старшині кількох ударів по обличчю, заподіявши йому легке тілесне ушкодження без розладу здоров’я.

Задача 6.

Рядовий П., заарештований командиром роти за грубе порушення військової дисципліни, шляхом насильства вчинив опір старшині роти, що доставляв його на гауптвахту.

Задача 7.

Командир роти Н. зайшов до казарми. Йому здалося, що сержант Г. напідпитку. Він зірвав з Г. погони, плюнув йому в обличчя і вийшов з казарми.

Задача 8.

Сержант Б., не будучи начальником солдата Д. ні за службовим становищем, ні за військовим званням, зробив тому зауваження і при цьому нецензурно лаявся. Д. у відповідь завдав кількох ударів Б. в різні частини тіла.

Чи зміниться кваліфікація дій Д., якщо сержант Б. був командиром останнього?

Задача 9.

Військовослужбовці К., М. та С. глумилися над молодими солдатами (забирали у них мило, зубні щітки, примушували чистити чоботи, віддавати харчі тощо). Коли хтось з молодих солдатів не виконував їхньої вимоги, К., М. та С. накидали на них ковдру, били самі й примушували робити це інших солдат.

Задача 10.

Військовослужбовець К. написав листа своєму другу З. з проханням вислати йому фіктивну телеграму про смерть батька. З. вислав таку телеграму, що була завірена відповідним органом. К. отримав відпустку на поховання батька та для влаштування господарства матері на 15 днів.