Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК КВАЛIФIКАIЦIЯ.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
624.13 Кб
Скачать

Самостійна робота за темою 11

1. Вивчення положень Конституції України, які стосуються програмних питань теми.

2. Пошук додаткових науково-практичних джерел інформації за темою.

3. Виявлення і формулювання питань за темою, на які не знайдено відповіді у рекомендованих джерелах, для консультацій з викладачем.

4. Підготовка оглядів опрацьованих публікацій.

5. Підготовка тез доповідей на теми:

  • Кримінальна відповідальність за порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного, водного чи повітряного транспорту.

  • Кримінальна відповідальність за порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами.

  • Відмежування незаконного заволодіння транспортними засобами від кримінальних правопорушень проти власності.

Тема 12. Проблеми кваліфікації кримінальних правопорушень проти громадського порядку та моральності Лекція

План лекції

Загальна характеристика кримінальних правопорушень проти громадського порядку та моральності.

Окремі види кримінальних правопорушень проти громадського порядку та моральності.

Практичне заняття

Задача 1.

38-річна Д. під час дня народження свого сина В., якому виповнялося 14 років, пригостила його та його друзів (підлітків 14 та 15 років) вином домашнього виготовлення.

Кваліфікуйте вчинене.

Задача 2.

В. й К. заснували модельне агентство. Час від часу вони давали оголошення, в яких запрошували на роботу дівчат віком від 13 до 17 років. Деяким з них В. й К. пояснювали, що для „успішної кар’єри” необхідно фотографуватися оголеними, і К. робив фотографії тих дівчат, які давали згоду на це, а також (не оголошуючи про це дівчатам) робив відеозаписи. Окрім того, він робив відеозаписи статевих зносин В. й Н. з їх згоди. Отримані фото й відеоматеріали К. продавав бажаючим.

Кваліфікуйте вчинене.

Задача 3.

С. і Ч. за попередньою змовою між собою вночі увійшли на територію міського кладовища №1 з метою заволодіння металом. Вони зняли металеві таблички з трьох пам’ятників (при цьому ті були пошкоджені), а також металеву кришку зі столика біля могили. Отриманий таким чином метал ними було здано в нелегальний пункт прийому металолому. Наступного дня Ч. запропонував С. розкопати могилу й пошукати в ній цінні речі. Коли вночі С. і Ч. почали копати землю на місці поховання принесеними з собою лопатами, їх було затримано працівниками міліції.

Кваліфікуйте вчинене.

Задача 4.

М. без черги намагався придбати спиртне в магазині “Вино-горілка”. На зауваження П. він, вийнятою з кишені зв’язкою ключів, ударив того по голові, заподіявши легке тілесне ушкодження без розладу здоров’я.

Кваліфікуйте дії М.

Задача 5.

П’яний М. у приміщенні кафе “Експрес” лихословив, побив посуд на своєму столику, а при спробі втихомирити його ударив в обличчя дружинника К., та в живіт працівника міліції Ч. Взятим на сусідньому столику ножем він намагався поранити Ч.

Яким чином необхідно кваліфікувати дії М.?

Варіант: М. ударив Ч. ножем.

Задача 6.

Після звільнення з місць позбавлення волі, Ш. організував групу, до якої залучив Я. і неповнолітнього У. Група на цвинтарях у Коломиї вночі розкопувала могили, де шукала цінні речі, виривала у мерців золоті зуби, коронки тощо. Всього було відкрито п’ять могил. Здобуті в такий спосіб два мости із золотими зубами і коронками Ш. продав зубному техніку Г. Взятими з гробів цінними речами поділилися між собою Я. і У.

Яку кримінально-правову оцінку повинні отримати дії Ш., Я. та У.? Чи підлягає кримінальній відповідальності Г.?

Задача 7.

В. і Р. масляною фарбою вимазали на кілька десятків метрів стіну Софіївського собору в Києві.

Кваліфікуйте дії В. та Р.

Задача 8.

М. протягом кількох місяців вчинював розпутні дії щодо 12-річної дівчинки, після чого, погрожуючи їй вбивством, кілька разів задовольнив статеву пристрасть неприродним способом. Акт задоволення пристрасті сфотографував за допомогою автоматичного пристрою. Знімок він показував деяким співробітникам, а також 13-річній Вірі, з якою випадково познайомився по телефону.

Надайте правову оцінку дії М.

Задача 9.

С., котра ніде не працювала і зарекомендувала себе жінкою легкої поведінки, запрошувала до себе додому неповнолітніх, яким дозволяла грати в карти, танцювати, розпивати спиртне, вступати у статеві зносини. Сама вона неодноразово пригощала їх спиртними напоями, показувала і продавала предмети порнографічного характеру.

Яку правову оцінку повинні отримати дії С.?

Задача 10.

Раніше неодноразово судимий за крадіжки Х. багато розповідав неповнолітнім К. та В. про “романтику” життя злодія. Через певний час він запропонував їм взяти участь у крадіжці з лісоторговельного складу, виклавши її план. Неповнолітні погодились, але наступного дня відмовились.

Проаналізуйте ситуацію та надайте правову оцінку.

Варіант: Неповнолітні виконуючи настанови Х., придбали рукавички, запаслись мотузком, але потім відмовились брати участь у крадіжці.