Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК КВАЛIФIКАIЦIЯ.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
624.13 Кб
Скачать

Самостійна робота за темою 14

1. Вивчення положень Конституції України, які стосуються програмних питань теми.

2. Пошук додаткових науково-практичних джерел інформації за темою.

3. Виявлення і формулювання питань за темою, на які не знайдено відповіді у рекомендованих джерелах, для консультацій з викладачем.

4. Підготовка оглядів опрацьованих публікацій.

5. Підготовка тез доповідей на теми:

  • Кримінальна відповідальність за примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов‘язань.

  • Державні символи як предмет кримінального правопорушення.

  • Кримінальна відповідальність за погрозу або насильство щодо працівника правоохоронного органу.

Тема 15. Проблеми кваліфікації кримінальних правопорушень у сфері використання комп‘ютерів Лекція

План лекції

Загальна характеристика кримінальних правопорушень у сфері використання комп‘ютерів.

Окремі види кримінальних правопорушень у сфері використання комп‘ютерів.

Практичне заняття

Задача 1.

Співробітник науково-дослідного інституту К., працюючи над програмою, що містить файл з обмеженим доступом, скопіював програму на змінний носій інформації для роботи на домашньому комп‘ютері.

Чи є дії К. кримінально караними?

Задача 2.

Комп’ютерний технік Ш., прибувши на роботу до науково-дослідного інституту в стані алкогольного сп‘яніння, через недбалість вивів з ладу принтер вартістю 1400 грн. Крім цього, випадково стер з пам‘яті переданого йому для ремонту комп‘ютера інформацію про результати наукового дослідження, над яким протягом 10 місяців працював колектив науково-дослідного інституту.

Чи підлягає Ш. кримінальній відповідальності?

Задача 3.

Є., підібравши пароль, увійшов через мережу Інтернет до захищеного розділу сервера СБУ і скопіював інформацію, яка його цікавила. Вказана інформація не належала до державної таємниці

Надайте кримінально-правову оцінку дій Є.

Задача 4.

Працівник ТОВ «Інтерсервіс» В., що не має достатнього досвіду на комп‘ютері, випадково знищив інформацію щодо господарської діяльності товариства. Через що підприємству було заподіяно збитки внаслідок невиконання ним податкових та господарських зобов‘язань. При допиті В. повідомив, що ніяких правил користування комп‘ютерною технікою на підприємстві не затвердженого.

Кваліфікуйте діяння В.

Задача 5.

Працівник банку Р. скопіював банківську програму захисту інформації та передав її Б., який в свою чергу доручив аналіз програми У. Останній виключно через професійний інтерес, не маючі уявлення про дійсні наміри Б., виготовив програму-вірус, здатну долати захисну програму банку. Б. використовуючи надбання У. перевів 500 тис. грн.. з рахунків, які обслуговував банк, на рахунок відкритий Р.

Кваліфікуйте дії Р., Б. та У.

Задача 6.

Студенти університету К. і Х. розробили і здійснили атаку «відмова в обслуговуванні» на пошуковий сервер «Google», що полягає у відправленні величезної кількості запитів на пошук в Інтернет з декількох комп‘ютерів лабораторії університету. У результаті доступ до сервера був заблокований більше ніж на 2 години. На допиті К. і Х. пояснили, що вони хотіли «повалити» сервер, керуючись винятково бажанням перевірити його стабільність.

Кваліфікуйте діяння К. і Х.

Задача 7.

15-річний С., «скачавши» з мережі Іnternet програмний вірус-відмичку у вигляді прикріплення до електронного листа, надіслав його електронною поштою на адресу одного з банків. Надісланим вірусом було інфіковано комп’ютерну систему банку, внаслідок чого пін-коди дебетних карток клієнтів та інша секретна інформація були поширені в мережі Іnternet і набули загального доступу.

Чи підлягає кримінальній відповідальності С.?

Задача 8.

Безробітний програміст Б. протягом року тричі намагався зламати захисні системи окремих банків. Його було затримано під час чергової спроби добору паролю доступу до комп’ютерної системи.

Кваліфікуйте дії Б.

Задача 9.

Внаслідок необережного порушення правил експлуатації комп’ютерної мережі аеропорту адміністратором О., до диспетчерської системи аеропорту потрапив комп’ютерний вірус, який спричинив блокування системи керування польотами. У результаті один із пасажирських літаків потерпів аварію при посадці, при якій загинуло 156 пасажирів та 5 членів екіпажу літака.

Варіант. О. умисно не вжив належних заходів безпеки, які регламентовані правилами експлуатації комп’ютерної мережі аеропорту.

Кваліфікуйте дії О.

Задача 10.

Я., попереджений про звільнення з посади програміста АЕС за порушення трудової дисципліни, з мотивів помсти підмовив свого колишнього співробітника Б. закласти в контрольно-захисну комп’ютерну систему АЕС шкідливу комп’ютерну програму, яка повинна була вимкнути систему в день звільнення Я. Закладка програми була виявлена адміністратором комп’ютерної мережі АЕС і зупинки системи захисту вдалося запобігти.

Кваліфікуйте дії Я. і Б.

Варіант. Захисник Б. в процесі досудового слідства довів, що шкідлива комп’ютерна програма не є комп’ютерним вірусом.

Чи підлягають кримінальній відповідальності у такому випадку Я. та Б.?