Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК КВАЛIФIКАIЦIЯ.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
624.13 Кб
Скачать

Самостійна робота за темою 9

1. Вивчення положень Конституції України, які стосуються програмних питань теми.

2. Пошук додаткових науково-практичних джерел інформації за темою.

3. Виявлення і формулювання питань за темою, на які не знайдено відповіді у рекомендованих джерелах, для консультацій з викладачем.

4. Підготовка оглядів опрацьованих публікацій.

5. Підготовка тез доповідей на теми:

  • Відмежування розбою від грабежу.

  • Відмежування кримінальних правопорушень передбачених статтями 255 та 257 КК України.

  • Терористичний акт, його відмежування від кримінальних правопорушень проти життя та здоров‘я.

Тема 10. Проблеми кваліфікації кримінальних правопорушень проти безпеки виробництва Лекція

План лекції

  1. Загальна характеристика кримінальних правопорушень проти безпеки виробництва.

  2. Окремі види кримінальних правопорушень проти безпеки виробництва.

Практичне заняття

Задача 1.

Капітан катера «Азов» І. та його помічник Д. визнані винуватими в тому, що всупереч правилам техніки безпеки на суднах флоту рибної промисловості України намагалися ривком зняти з мілини сейнер «Вогник». Внаслідок цього буксирний трос обірвався і кінцем ударив матроса П., який від заподіяних йому тілесних ушкоджень помер.

Кваліфікуйте вчинене.

Задача 2.

Комендант будинку У. не забезпечив необхідної безпеки під час скидання снігу з даху будинку, внаслідок чого скинутою крижиною було смертельно травмовано С. Скидав сніг Ч., який, виконуючи цю роботу, не виявив належної уваги.

Як необхідно кваліфікувати дії У. та Ч.?

Задача 3.

Начальник транспортного цеху Ф. без технічної документації і необхідних креслень переобладнав машину ЗИЛ-164 на смоловоз та дозволив її експлуатацію без приймання спеціальною комісією і дозволу головного інженера заводу. Не забезпечений спецодягом і необхідними захисними засобами шофер Г., зливаючи відходи через недосконалу трубу смоловозу, дістав опіки другого ступеня.

Проаналізуйте та надайте правову оцінку дій Ф.

Задача 4.

Як інженер-електрик промислового об’єкта, К. був зобов’язаний контролювати дотримання правил техніки безпеки працівниками бригади електромонтерів, які забезпечують роботу трансформаторної будки, розташованої поблизу житлового масиву. 6-річний Б., граючись біля трансформаторної будки, закинув іграшковий пістолет на дах розташованих біля задньої стінки статичних конденсаторів. Він виліз на огорожу, встановлену навколо будки, намагаючись палицею із вбитим у неї цвяхом дістати іграшку, пробивши при цьому ізоляцію. Б. був смертельно уражений електрострумом.

Відповідальність К.?

Задача 5.

Під час бурі вітер зірвав електричний провід, який провис біля заводської огорожі. Пройшло п’ять годин. Робітник З. після закінчення роботи, щоб скоротити шлях додому, намагався перелізти через огорожу. У темряві він доторкнувся до проводу і був смертельно уражений електрострумом.

Як необхідно кваліфікувати дії З.?

Задача 6.

Робітник М. виконував роботи, що належали до вогненебезпечних. На порушення інструкції з техніки безпеки майстер Ш. не забезпечив його спецодягом. Під час роботи від іскри у М. зайнявся одяг і він дістав опіки. Перебуваючи в лікарні, М. захворів на запалення легенів, від чого помер.

Кваліфікуйте вчинене.

Задача 7.

Попков і Варюхін допустили порушення протипожежних правил за таких обставин. Працюючи головним механіком фабрики, П. дозволив проводити зварювальні роботи при ремонті транспортера, не обумовивши попередньо заходів щодо захисту спалимих конструкцій і контролю за роботами. Керівник зварювальних робіт механік цеху В. не вжив заходів щодо захисту спалимих конструкцій і перевірки місць робіт після їх закінчення. При виконанні зварювальних робіт зайнялися дерев’яні частини короба транспортера, фабриці було завдано збитків на суму 25 тис. грн.

Задача 8.

Машиніст автокрана Ж., незважаючи на виявлену ним несправність сигналізатора небезпечної напруги, за якої не можна виконувати роботи поблизу ліній електропередачі, розвантажував труби на складі будівельного управління, розташованому в їх охоронній зоні. Під час приведення крана в транспортне положення після виконання цієї роботи Ж. наблизив стрілу до дротів лінії електропередачі, через що металоконструкція крана потрапила під високу напругу. Стропальник У., який у цей час складав на автокрані сталеві стропи, був смертельно уражений електрострумом.

Задача 9.

Наливаючи бензин з бензобаку автобуса в каністру в гаражі підприємства, Р. попросив О. запалити сірника й посвітити йому. Той почав запалювати сірника на близькій відстані від бензобака, бензин загорівся. Під час пожежі обгоріли гараж і автобус, чим підприємству завдано збитків на суму 45 тис. грн..

Кваліфікуйте вчинене.

Задача 10.

При будівництві жилого будинку прораб Л. керував роботами в нічний час, не забезпечивши нормального освітлення. Підносячи шлакоблоки до риштування, Б. оступився і впав у яму, діставши середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Кваліфікуйте вчинене.