Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EXCEL1-tit.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
2.72 Mб
Скачать

Введення формул

Здатність обробляти дані – одна із найцінніших якостей Excel. Можна обчислювати значення, вводячи числа прямо в формулу. Наприклад, ви можете ввести таку формулу =11+12+13. Але сила Excel полягає в тому, що ви можете проводити обчислення, вказуючи адресу клітинок, в яких містяться ці числа. Наприклад, формула =C2+C3+B5 складає значення, які знаходяться в клітинках з адресами C2, C3 і B5. Якщо дані в клітинках змінені, то Excel автоматично перерахує формулу, використовуючи нові значення.

В Excel всі формули повинні починатися зі знаку «=» або «+». Для введення формули спочатку натисніть клавішу зі знаком «, а потім введіть формулу. Формула, яка вводиться, буде зображатися в активній клітинці і в рядку формул. Після того як ви ввели формулу, натисніть клавішу Enter. В активній клітинці з’явиться результат. У рядку формул буде показана формула, в той час як активна клітинка містить результат обчислення за формулою.

Виділення клітинок, діапазонів клітинок, рядків або колонок

Для багатьох команд в Excel необхідно виділити клітинку або діапазон клітинок, з якими ви можете проводити різні операції за допомогою команд Excel.

Щоб виділити діапазон, використовуючи мишку, виконайте такі кроки:

  • Натисніть ліву кнопку мишки в тому місці, де вам потрібно почати виділення.

  • Не відпускаючи кнопки, перемістіть курсор мишки по діапазону клітинок.

  • Коли ви досягнете кінця вибраного діапазону, звільніть кнопку мишки.

Виділити діапазон, можна також ввівши за допомогою клавіатури у полі імені (адреса) клітинки, яке знаходиться зліва від рядка формул, адресу клітинки, яка є верхнім лівим (нижнім правим) кутом діапазону, двокрапку (:) або крапку (.), адресу клітинки, яка є нижнім правим (верхнім лівим) кутом діапазону, після чого натиснути клавішу Enter. Слід також відмітити, що одну із вищезазначених адрес клітинок, можна ввести, вказавши на неї курсором мишки і клацнувши її лівою кнопкою.

Виділити діапазон за допомогою клавіатури можна і так:

  • Перейдіть на клітинку, з якої Ви би хотіли почати виділення.

  • Натисніть клавішу Shift і, не відпускаючи її, натискайте потрібні Вам клавіші-стрілки.

Для виділення всього робочого листа клацніть на сірому прямокутнику, який знаходиться у верхньому лівому кутку, на перетині заголовків колонок і рядків або натисніть клавіші Ctrl-A чи Ctrl-Shift-Пропуск. Для відміни виділення клацніть лівою кнопкою мишки в будь-якому місці робочого листа.

Для того, щоб виділити весь рядок, потрібно клацнути мишкою на його заголовку або помістити табличний курсор у потрібний рядок і натиснути клавіші Shift-Пропуск. Для того, щоб виділити декілька рядків, потрібно клацнути мишкою на заголовку одного із крайніх рядків, призначених для виділення, і, не відпускаючи лівої кнопки мишки, перемістіть курсор мишки в потрібному напрямі. Коли ви досягнете потрібного рядка, звільніть кнопку мишки.

Для того, щоб виділити всю колонку, потрібно клацнути мишкою на її заголовку або помістити табличний курсор у потрібну колонку і натиснути клавіші Ctrl-Пропуск. Для того, щоб виділити декілька колонок, потрібно клацнути мишкою на заголовку однієї із крайніх колонок, призначених для виділення, і, не відпускаючи лівої кнопки мишки, перемістіть курсор мишки в потрібному напрямі. Коли ви досягнете потрібної колонки, звільніть кнопку мишки.

Для того, щоб виділити декілька несуміжних діапазонів виконайте таку послідовність дій:

  • Натисніть на кнопку мишки і, не відпускаючи її, виділіть один діапазон.

  • Натисніть клавішу Ctrl, і не відпускаючи її, виділить інший діапазон і т.д.

Щоб виділити декілька несуміжних діапазонів за допомогою клавіатури виконайте такі кроки:

  • Перейдіть на клітинку, з якої Ви би хотіли почати виділення, натисніть клавішу Shift і, не відпускаючи її, натискайте потрібні Вам клавіші-стрілки, щоб виділити перший діапазон.

  • Натисніть комбінацію клавіш Shift-F8. В рядку стану, який знаходиться внизу екрана, з’явиться індикатор ДОБ, який вказує на те, що Ви можете продовжувати виділення.

  • Перейдіть на клітинку, з якої Ви би хотіли почати наступне виділення, натисніть клавішу Shift і, не відпускаючи її, натискайте потрібні Вам клавіші-стріл­ки, щоб виділити другий діапазон.

  • Щоб виділити наступну область натисніть комбінацію клавіш Shift-F8 і т.д.

Виділити декілька несуміжних діапазонів можна і так. Натисніть комбінацію клавіш Shift-F8. В рядку стану, який знаходиться внизу екрана, з’явиться індикатор ДОБ, який вказує на те, що Ви можете виділяти діапазони. Далі за допомогою мишки виділяйте потрібні Вам діапазони. Щоб зняти виділення знову натисніть комбінацію клавіш Shift-F8 і клацніть лівою кнопкою мишки.

Слід відмітити, що несуміжними діапазонами можуть бути окремі клітинки, рядки, колонки, а також діапазони клітинок, рядків або колонок.

Для переміщення всередині виділеного діапазону використовуйте такі клавіші та комбінації клавіш:

  • Tab – для переміщення від клітинки до клітинки по рядках вперед вправо;

  • Enter – для переміщення від клітинки до клітинки по колонках вперед вниз;

  • Shift-Tab – для переміщення від клітинки до клітинки по рядках назад вліво;

  • Shift- Enter – для переміщення від клітинки до клітинки по колонках назад вверх.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]