Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EXCEL1-tit.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
2.72 Mб
Скачать

Використання рамок і візерунків

До клітинок і діапазонів клітинок можна застосувати різні види оформлення, наприклад, рамки і заповнення.

Застосування рамок

Рамки клітинок і діапазонів клітинок поліпшують зовнішній вигляд робочого листа (таблиці), і за їх допомогою краще розрізняти неоднорідні області таблиці. Наявність рамок поліпшує вид надрукованих звітів. Для застосування рамок до клітинок виконайте такі кроки:

  1. Виділіть клітинку або діапазон клітинок, які вам потрібно відформатувати.

  2. Виберіть команду ФорматЯчейки або натисніть комбінацію клавіш Ctrl-1 або клацніть правою кнопкою мишки і виберіть команду Формат ячеек із контекстного меню. В діалоговому вікні Формат ячеек, що з’явилося, виберіть корі­нець Граница.

  3. Виберіть одну із опцій у зоні Все або Отдельные. Рамка з’явиться на відповідній границі виділеної області.

  4. У зоні Линия із списку тип линии виберіть вид лінії. Колір рамки можна вибрати в списку цвет, який розгортається.

  5. Клацніть на кнопці ОК.

Обрамлювати клітинки та діапазони клітинок можна також за допомогою кнопки Границы панелі інструментів Форматирование.

Слід звернути увагу на те, що лінії, які розмежують клітинки в робочому листі, наведені для зручності, тобто, якщо є потреба, то їх можна не відображати. Щоб заховати лінії сітки в робочому листі, виконайте команду СервисПараметры…Далі клацніть, якщо потрібно, на вкладці Вид і у вікні, що з’явилося, зніміть опцію сетка. Ви також за допомогою поля Цвет линий сетки: можете змінити колір сітки.

Використання візерунків і кольорів для заповнення клітинок

Ви можете зафарбувати клітинку або заповнити її візерунком. Корінець Вид діалогового вікна Формат ячеек дозволяє вибрати кольори переднього та заднього плану, а також відповідні візерунки. Для заповнення клітинок кольором або візерунком виконайте такі кроки:

  1. Виділіть клітинку або діапазон клітинок, які вам потрібно відформатувати.

  2. Виберіть команду ФорматЯчейки або натисніть комбінацію клавіш. Ctrl-1 або клацніть правою кнопкою мишки і виберіть Формат ячеек команду із контекстного меню. В діалоговому вікні Формат ячеек, що з’явилося, виберіть корі­нець Вид.

  3. Виберіть колір для заднього плану в полі Цвет. Результат вибору можна побачити в полі Образец, яке знаходиться внизу діа­логового вікна.

  4. Клацніть на стрілці поля Узор і виберіть візерунок і колір візерунку із списку, який роз­гортається. Якщо кольори переднього плану і фону збігаються, то клітинка буде без візерунка. Побачити візерунок можна в полі Образец.

  5. Клацніть на кнопці ОК.

Ви можете також зафарбувати клітинку або діапазон клітинок за допомогою кнопки Цвет заливки панелі інструментів Форматирование.

Встановлення захисту на клітинки таблиці

Захист клітинок використовується для закриття доступу до виділених клітинок. При створенні документів найчастіше захист встановлюється на заголовок, шапку документа і на клітинки з розрахунковими формулами.

Для встановлення захисту на клітинки таблиці необхідно виконати такі дії:

  1. Виділіть клітинку або діапазон клітинок робочого листа, на які вам потрібно встановити захист, але на даний момент які повинні бути відкриті для запису і редагування.

  2. Виберіть команду ФорматЯчейки або натисніть комбінацію клавіш. Ctrl-1 або клацніть правою кнопкою мишки і виберіть Формат ячеек команду із контекстного меню. В діалоговому вікні Формат ячеек, що з’явилося, виберіть корі­нець Защита.

  1. Зніміть, якщо потрібно, опцію Защищаемая ячейка і клацніть на кнопці OK.

  2. Виконайте команду СервисЗащитаЗащитить лист. З’явиться діалогове вікно Защитить лист.

  1. У відповідне поле введіть пароль і клацніть на кнопці OK.

З’явиться діалогове вікно Подтверждение пароля, в якому повторно введіть той самий пароль і клацніть на кнопці OK.

6. Після чого виконайте перші два пункти, встановіть опцію Защищаемая ячейка і клацніть на кнопці OK.

При необхідності внесення правок у захищені потрібно зняти захист з робочого листа. Для цього виконайте команду СервисЗащитаСнять защиту листа. З’явиться діалогове вікно Снять защиту листа, у відповідне поле якого введіть встановлений пароль і клацніть на кнопці OK. Після цього всі клітинки робочого листа будуть відкриті для запису і редагування.

Автоматичне форматування клітинок

Якщо Ви не знаєте, як підібрати сполучення (комбінації) кольорів, то вико­ристовуйте Автоформат. За його допомогою можна вибрати варіант оформлення із списку шаблонів, який вам сподобався. При складанні шаблонів були використані різні опції форматування: числові формати, вирівнювання в клітинках, ширина колонок, висота рядка, шрифти, рамки та ін. Для застосування формату виконайте таку послідовність дій:

  1. Виділіть область клітинок, яку вам потрібно відформатувати.

  2. Виберіть команду ФорматАвтоформат. На екрані з’явиться діалогове вікно Автоформат.

  1. Виберіть один із форматів, наведених у вікні Список форматов. У вікні Образец з’явиться приклад вибраного вами формату.

  2. Клацніть на кнопці ОК для форматування виділеної області.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]