Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EXCEL1-tit.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
2.72 Mб
Скачать

Пошук даних в робочій книзі

Для пошуку по всій робочій книзі виділіть тільки одну клітинку. Для пошуку у заданому діапазоні виділіть цей діапазон.

Для пошуку даних виконайте такі кроки:

  1. Виберіть команду ПравкаНайти або натисніть комбінацію клавіш Ctrl-F. З’явиться діалогове вікно Найти и заменить.

  2. У текстовому полі Найти діалогового вікна введіть дані, які вам потрібно знайти. Потім задайте умови пошуку.

  3. Для початку пошуку клацніть на кнопці Найти далее вікна Найти. Коли програма Excel знайде запис, для продовження пошуку ви можете клацнути на кнопці Найти далее або на вкладці Заменить для відкриття діалогового вікна Заменить.

  4. Для закінчення пошуку і закриття діалогового вікна клацніть на кнопці Закрыть.

Заміна даних в робочій книзі

Для пошуку і заміни даних по всій робочій книзі виділіть тільки одну клітинку. Для пошуку і заміни даних у заданому діапазоні виділіть цей діапазон. Команда ПравкаЗаменить (комбінація клавіш Ctrl-H) подібна на команду Найти, тим, що вона також здійснює пошук набору символів у робочому листі. Але, крім того, команда Заменить дозволяє замінювати певний запис новими даними.

Для заміни даних виконайте такі кроки:

  1. Виберіть команду ПравкаЗаменить. Після цього з’явиться діалогове вікно Найти и заменить.

  2. У полі Найти введіть дані, які вам потрібно замінити. В полі Заменить на введіть заміну існуючих даних.

  3. Задайте умови заміни.

  4. Клацніть на кнопці Найти далее для початку пошуку. Коли програма Excel знайде перший запис, клацніть на кнопці Заменить чи Заменить все.

  1. Для закриття діалогового вікна клацніть на кнопці Закрыть.

Перевірка орфографії в робочому листі

Команда Орфография дозволяє перевіряти і швидко виправляти помилки в робочому листі. Перевірка орфографії здійснюється за допомогою звичайного словника. Крім того, ви можете створити додатковий словник для зберігання часто використовуваних слів, яких немає в стандартному словнику. При перевірці програма Excel буде звертатися до обох словників. Ви можете перевіряти орфографію по всій таблиці, в одній клітинці або в діапазоні клітинок.

Для перевірки правопису у вашій таблиці виконайте такі дії:

  • Виділіть область клітинок, в якій вам потрібно перевірити орфографію. Для перевірки всієї таблиці виділіть клітинку A1. Програма Excel починає перевірку з активної клітинки і продовжує перевірку до кінця робочої таблиці. Для перевірки окремого слова в клітинці або області, виділіть клітинку або область, яка містить дане слово.

  • Виберіть команду СервисОрфография або натисніть відповідну кнопку на стандартній панелі інструментів або натисніть клавішу F7. Коли програма Excel знайде помилку, з’явиться діалогове вікно Орфог­рафия: украинский. Для виправлення помилок використовуйте елементи цього діалогового вікна.

2. Форматування в Excel Форматування чисел, дат і часу

При введенні чисел не слід турбуватися про їх подання в таблиці. Ви можете змінити їх вигляд за допомогою форматування. В Excel є багато вбудованих числових форматів, але ви можете, крім того, створювати свої формати користувача.

Для зміни формату чисел виконайте такі дії:

  1. Виділіть клітинку (діапазон клітинок), яка (який) містить число (числа), яке (які) вам потрібно відформатувати.

  2. Виберіть ФорматЯчейки або натисніть комбінацію клавіш Ctrl-1 або клацніть правою кнопкою мишки і виберіть команду Формат ячеек із контекстного меню. З’явиться діалогове вікно Формат ячеек.

  3. Клацніть на корінці Число і виберіть Числовой із списку Числовые форматы. У вікні Число десятичных знаков вкажіть число знаків після коми. Ви також можете вказати вигляд від’ємних чисел у відповідному полі.

  1. Клацніть на кнопці ОК. Excel присвоїть даний формат виділеним клітинкам.

Форматування чисел за допомогою панелі інструментів

Для виведення на екран панелі інструментів виберіть команду ВидПанели инструментов і виберіть Форматирование в списку панелей інструментів. Цю ж команду можна виконати, використовуючи контекстне меню, яке з’явиться після вказання курсором мишки на будь-яку із наявних на екрані панелей інструментів і натиснення на праву кнопку мишки.

Для форматування клітинок за допомогою панелі інструментів виділіть їх і клацніть на одній із кнопок панелі інструментів Форматирование.

Форматування чисел за допомогою стилів

Для застосування одного із числових форматів, наведених у списку стилів, виділіть область клітинок і виберіть команду ФорматСтиль. На екрані з’явиться діалогове вікно Стиль. Із списку Имя стиля, який розгортається, виберіть потрібний вам стиль і клацніть на кнопці ОК.

Створення числового формату користувача

Якщо вам потрібно створити формат, відмінний від числових форматів, які є в Excel (числовий формат користувача), наприклад, з використанням національних грошових символів, то для цього виконайте такі кроки:

  1. Виберіть команду ФорматЯчейки або натисніть клавіші Ctrl-1 або клацніть правою кнопкою мишки і виберіть команду Формат ячеек із контекстного меню. Якщо потрібно, виберіть у діалоговому вікні Формат ячеек корінець вкладки Число.

  2. Виберіть у списку Числовые форматы категорію (все форматы). Далі виберіть у списку Тип вид формату, який ви бажаєте модифікувати. Символи коду формату з’являться в текстовому полі Тип, а над ним буде виведений приклад даного числового формату.

  1. Перейдіть в текстове поле Тип і відредагуйте формат.

  2. Клацніть на кнопці ОК. Новий формат буде виведений останнім у списку Тип.

Зміна формату дати і часу

Excel розпізнає більшість форматів дати і часу і ви можете змінити поточний формат дати і часу. Для застосування формату дати і часу виконайте такі дії:

  1. Виділіть клітинки, які містять дату і час, і які вам потрібно відформатувати.

  2. Виберіть команду ФорматЯчейки або натисніть клавіші Ctrl-1 або клацніть правою кнопкою мишки і виберіть команду Формат ячеек із контекстного меню.

  3. Клацніть на корінці Число і виберіть із списку Числовые форматы пункт Дата, а у вікні Тип з’явиться список форматів дати. Для форматування часу виберіть в списку Числовые форматы пункт Время, а у вікні Тип також з’явиться відповідний список форматів часу.

  1. Виберіть із списку Тип потрібний вам формат.

  2. Клацніть на кнопці ОК. Excel відформатує виділений діапазон клітинок.

Ви також можете використовувати комбінації клавіш Ctrl-; для запису поточної дати і Ctrl-: (Ctrl-Shift-;) для запису поточного часу. Створення формату користувача дати і часу подібне створенню числового формату користувача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]