Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
administrativne.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
274.43 Кб
Скачать

10. Види реалізації норм ап

Реалізація адміністративно-правових норм – це процес практичного втілення у життя приписів, що містяться в адміністративно-правових нормах.

Існує 4 форми реалізації НП:

  1. додержання норм права – це форма реалізації НП, за якої суб’єкт виконує дії чи не виконує дії, які заборонені приписами права.

  2. Виконання норм права - це форми їх реалізації, за якої суб’єкт виконує дії до вчинення яких його зобов’язують приписи права.

  3. Використання норм права – це форма реалізації НП, за якої суб’єкт відповідно до свої інтересів і потреб використання права, надані йому відповідно до приписів правових норм, що знаходять свій вираз у здійсненні ним повноважень.

  4. Застосування (особлива форми реалізації) – застосування норм права – це спрямована на реалізацію норм права і здійснювана у спеціально встановлених формах державно-владна, творчо-організовуюча діяльність державних органів, їх посадових осіб, або уповноважених суб’єктів з метою вирішення конкретної справи видання індивідуальних правових приписів.

11. Поняття та види суб’єктів адміністративного права

Суб’єкти АП – це особа, яка має певні права та обов’язки, сформульовані в нормах АП і може вступати а амін-прав відносини.

Адміністративна правосуб’єктність – це здатність суб’єкта мати і реалізовувати права та виконувати обов’язки, що міститься в нормах АП.

Адміністративна правоздатність – це здатність суб’єкта АП мати права і обов’язки.

Адміністративна дієздатність – це здатність суб’єкта АП самостійно своїми діями реалізовувати надані йому права і виконувати обов’язки.

Чинники:

  • вік

  • стать

  • стан здоров’я

  • належність до певних соціальних груп.

Адміністративна деліктоздатність – це здатність суб’єкта нести юридичну відповідальність за порушення норм АП.

Адміністративно-правовий статус – це сукупність прав, обов’язків та гарантій їх реалізації закріплених у нормах АП.

Види суб’єктів АП:

- фізичні особи

- юридичні особи

- колективні утворення, що не мають ознак юридичної особи.

Суб’єкти АП:

1) індивідуальні

- громадяни України

- іноземці

- особи без громадянства

2) колективні

- державні (ПУ, органи виконавчої влади, інші державні органи та організації)

- недержавні (органи МС, об’єднання громадян, релігійні об’єднання, інші недержавні органи та організації).

12.Соціальні та юридичні ознаки суб’єкта адміністративного права.

У адміністративному праві під суб’єктом розуміють носія (власника) прав і обов’язків у сфері державного управління, які передбачені адміністративно-правовими нормами, здатного надані права реалізувати, а покладені обов’язки виконувати. З даного визначення випливає, що ”претендент” на статус суб’єкта адміністративного права за своїми особливостями потенційно здатний бути носієм суб’єктивних прав і обов’язків у сфері державного управління, тобто повинен мати комплекс соціальних передумов, що дозволяють надати йому суб’єктивні права і обов’язки. До таких особливостей (соціальних передумов) належать: а) зовнішня відокремленість, яка характеризується наявністю системоутворюючих ознак; б) персоніфікація в суспільних відносинах управлінського типу, тобто виступ у вигляді єдиної особи — персони; в) здатність виражати і здійснювати або персоніфіковану волю у відносинах з державою, або державну волю у процесі адміністративно-правового регулювання суспільних відносин. ”Претендент”, який має названі особливості, набуває статусу суб’єкта тільки в тому випадку, якщо держава, використовуючи адміністративно- правові норми, робить його носієм (власником) прав і обов’язків, які реалізуються останнім у сфері державного управління. Таким чином, соціальні особливості спричиняють комплекс передумов, які свідчать про потенційну можливість бути суб’єктом, а адміністративно-правові норми, використовуючи ці передумови, по-перше, перетворюють ”претендента” на суб’єкта, по-друге, визначають його місце і роль у сфері державного управління.До перших належать норми загальні для усіх суб’єктів адміністративного права (наприклад, норми про право звернення до органів влади з пропозиціями), до других — норми, які реалізуються тільки даним суб’єктом (приміром, норми, що визначають права податкової міліції). Потенційна здатність мати права і обов’язки у сфері державного управління (адміністративна правоздатність), реалізовувати надані права і обов’язки у сфері державного управління (адміністративна дієздатність), наявність суб’єктивних прав і обов’язків у сфері державного управління формує адміністративно-правовий статус суб’єкта, є складовими адміністративної правосуб’єктності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]