Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Принципи державної влади..docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
50.32 Кб
Скачать

2. Класифікація принципів державної влади.

Проблема змісту і класифікації принципів державної влади є достатньо складним і дискусійним питанням. В юридичних джерелах зустрічається широкий спектр поглядів на зміст і типологію принципів державної влади.

Також різноманітність поглядів на дане питання залежить від поглядів дослідників. Так, І. Мартиненко виділяє такі принципи державної влади: а)верховенства права; б) законності; в) єдності і поділу влади; г) демократизму; д) гласності. О.Хорошильцев виділяє такі принципи державної влади: а) народовладдя і гуманізму; б) єдності і поділу влади; в) обмежень і прерогатив влади. Причому він розглядає зазначені принципи як парні категорії, що перебувають у тісній єдності і взаємодії між собою. В.Гончаров виділяє наступні принципи державної влади: а) поділу влади; б) централізм і децентралізації; в) законність і виборність органів державної влади; г) колегіальність; д) єдиноначальність та відповідальність посадовців органів державної влади; е) професіоналізм та етика державних службовців; є) участь громадян в управління державними справами; ж) гласність. Як бачимо в цій класифікації автор обє’днав принципи державної влади і принципи діяльності державного апарату. І. Ільїн, як уже було зазначено вище в якості принципів вважав їх аксіомами влади. Він виділяв шість аксіом: перша аксіома – верховенство права; друга аксіома – єдність державної влади; третя аксіома – державна влада повинна здійснюватись кращими людьми; четверта аксіома – стверджує що політична програма може передбачати тільки такі заходи, що переслідують загальний інтерес; п’ята аксіома – програма влади повинна включати тільки здійсненні заходи і реформи; шоста аксіома – державна влада зв’язана роздільною справедливістю. Також даний автор класифікує принципи за їх нормативним закріпленням на: а) ті, які закріплені на законодавчому рівні; б) ті, які притаманні державній владі незалежно від їх нормативного закріплення.

В. Єфімов розмежовує принципи правової держави та принципи державної влади. Принципи правової держави він поділяє на принципи прав людини ( забезпечення прав і свобод людини, рівність, право на судовий захист), і принципи організації влади. До принципів організації влади він відносить: встановлення міри (обмеження) державної влади, поділ і співпраця гілок влади, підзаконність управління і судочинства, повноваження місцевого управління, конституційний нагляд, адміністративне судочинство.

О. Хорошильцев принципи державної влади класифікє на загальні та приватні. Загальні принципи характеризують організацію влади в цілому. Це принципи верховенства права, стійкої рівноваги державної влади та організаційної єдності (цілісного функціонування) права і влади. Приватні принципи стосуються окремих сторін влади: її змісту, форми, обсягу. Їх дослідження на методологічно новому рівні пізнання спирається на концепцію про парні правові категорії, в якості яких в даному випадку виступають парні принципи. У них відбивається об'єктивно існуюче єдність протилежностей, властиве організації державної влади, виявлення якого відкриває нові горизонти пізнання цього явища в цілому, і його окремих сторін.

Дана різноманітність поглядів авторів і класифікацій принципів державної влади різниться з тієї причини, що у науковій і навчальній літературі йдеться здебільшого не про принципи державної влади як такої, а про принципи держави в цілому, принципи організації і діяльності її механізму, апарату.