Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання - Відповідь.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
176.13 Кб
Скачать
  1. Як співвідносяться інформаційна технологія і інформаційна система?

Інформаційна технологія реалізується в межах інформаційної системи. Інформаційна технологія — це спосіб перетворення інформації. В інформаційній системі можуть використовуватися багато таких технологій. Ця система є середовищем для реалізації технології. Проте інформаційна технологія ширша від інформаційної системи. Вона може існувати поза нею. Наприклад, інформаційна технологія опрацювання текстів, використана для написання цього підручника, не є частиною інформаційної системи і реалізується поза такою системою. Розглядаючи систему управління, ми виокремили три рівні управління: стратегічний, тактичний та оперативний. Кожний з цих рівнів управління має свої завдання, при вирішенні яких виникає потреба в інформації, тобто інформаційні запити до інформаційної системи. Ці запити звернені до відповідної інформації в інформаційній системі. Інформаційні технології дозволяють опрацювати запити і, використовуючи наявну інформацію, сформулювати відповідь на ці запити. Таким чином, на кожному рівні управління з’являється інформація, що служить основою для прийняття відповідних рішень.

  1. В яких напрямках організується і ведеться робота в інформаційній системі?

Щоб розібратися в роботі інформаційної системи, потрібно зрозуміти суть проблем, які вона вирішує, а також організаційні процеси, в які вона включена.

У кожній з таких систем організується і ведеться робота в таких напрямках:

  • виявлення інформаційних потреб;

  • добір джерел інформації;

  • збір інформації;

  • введення інформації із зовнішніх або внутрішніх джерел;

  • опрацювання інформації, оцінка її повноти і значущості і подання її в зручному вигляді;

  • виведення інформації для надання її споживачам або передачі в іншу систему;

  • організація використання інформації для оцінки тенденцій, розробки прогнозів, оцінки альтернатив рішень і дій, вироблення стратегії;

  • організація зворотного зв’язку з інформації, переопрацьованої людьми даної організації, корекція вхідної інформації.

  1. Опишіть оперативний, тактичний та стратегічний рівні управління інформаційної системи.

Об’єкт управління

Оперативний рівень управління

Тактичний рівень управління

Стратегічний рівень управління

Інформаційна система організації

Персонал інформаційної системи, менеджери підрозділів і функціональних служб

Корпоративна рада директорів і головні менедже­ри інформаційної системи

Інформаційні тех­нології, що застосовуються

Персонал інформаційної системи

Головні менедже­ри інформаційної системи

Зап3

  1. Дайте характеристику етапів "комп'ютерної" інформаційної технології.

Перший етап (1950—1960 рр.), що характеризується використанням великих (для того часу) ЕОМ, у своїй основі був зорієнтований на економію машинних ресурсів. Концепція інформаційної технології полягала в тому, що все, що можуть робити люди, вони повинні робити; центральний процесор виконував лише ту частину роботи з опрацювання інформації, яку люди принципово виконувати не могли, наприклад масові розрахунки. Основне завдання інформаційної технології можна сформулювати як підвищення ефективності опрацювання даних на підставі використання формалізованих алгоритмів.

Для другого етапу (1960—1970 рр.) визначальним став широкий випуск малих машин (міні-ЕОМ). Оскільки вартість апаратних засобів (машинних ресурсів) істотно знизилась, то метою інформаційної технології стала економія праці програмістів, тобто необхідно було підвищити ефективність програмування, зокрема за рахунок автоматизації програмних розробок. Докорінно змінилась концептуальна орієнтація: все, що можна запрограмувати, повинні робити машини, люди ж зобов’язані виконувати лише те, що не може бути запрограмоване

Третій етап інформаційної технології (1970—1990 рр.), відомий під назвою нової (сучасної, безпаперової) інформаційної технології, характеризується масовим випуском персональних електронно-обчислювальних машин (ПЕОМ). Визначальною метою стала економія праці користувачів. Основу нової інформаційної технології становлять розподілена комп’ютерна техніка, «дружнє» програмне забезпечення, розвинуті комунікації. Концепція третього етапу: автоматизувати можна все, що люди спро­можні описати (програмування без програмістів). Тому централь­ним завданням технології програмування стала розробка інст-рументальних засобів, які полегшують професіоналам-непрог­рамістам процес самостійної формалізації їхніх індивідуальних знань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]