Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАСОБИ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ (2).doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
135.17 Кб
Скачать

4.Гігієнічні фактори та їх загальна хар-ка.

Ефективність фізичних вправ буде найвищою лише за умови дотримання необхідних гігієнічних норм. Як би добре не був організований педагогічний процес, він ніколи не дасть бажаного ефекту при порушенні, наприклад, режиму харчування та сну або якщо заняття будуть проводитись в антисанітарних умовах.

Гігієнічні фактори являють собою широкий спектр різноманітних засобів, які умовно можна поділити на дві групи:

1). Засоби, що забезпечують життєдіяльність людини поза процесом фізичного виховання: норм особистої та громадської гігієни, гігієни праці, навчання, побуту, відпочинку, харчування, тобто все те, що забезпечує передумови для повноцінних занять фізичними вправами;

2). Засоби, що безпосередньо входять у процес фізичного виховання: оптимізація режиму навантажень і відпочинку відповідно до гігієнічних норм, спеціальне харчування, створення зовнішніх умов ( чистота повітря, достатнє освітлення та ін.).

Режим праці та відпочинку.

Активна діяльність повинна чергуватися з відпочинком для відновлення сил організму. (недостатній відпочинок спричинює перевтому, яка може призвести до розладу діяльності нервової системи.).

Режим праці. Тут необхідно зважати на умови праці, які складаються з тривалості робочого дня, фізичного і психологічного навантаження. Підбираючи засоби фізичного виховання, потрібно знати, як правильно враховувати добові коливання працездатності, коливання її протягом робочого дня і тижня, характер та умови праці.

Режим відпочинку. Добова тривалість сну залежить від віку, стану зоров’я, індивідуальних особливостей нервової системи людини. В середньому загальна тривалість сну за добу становить: для дітей 1-2 року – 12-14год, 3-4 роки-11, 12год, з 8 - 12 років – 10-11год., з 12 - 16 років – 9-10 год., з 12 - 16 років – 9 год, після 16 р – 8-9 год.

Протягом цього часу організм дитини компенсує витрати енергії, відновлює працездатність кори головного мозку.

5.Раціональне харчування та його хар-ка.

Раціональне харчування –це правильно організоване і своєчасне забезпечення організму смачно приготовленою і безпечною їжею, вміст в раціоні оптимальної кількості харчових речовин, необхідних для розвитку і життєдіяльності організму. Раціональне харчування забезпечує нормальну життєдіяльність організму, високий рівень працездатності і стійкості до несприятливих факторів навколишнього середовища, максимальну тривалість активного життя.

Якість харчового раціону в значній мірі визначається вмістом білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів.

Білки –це основа всіх клітин, вони є будівельним матеріалом і беруть участь в обміні речовин, у формуванні імунітету, в утвореннях деяких сполук, які виконують в організмі складні функції. ( м'ясо, риба, яйця, молоко. (86 грам на добу).

Жири – мають найбільшу енергетичну цінність. Вони потрібні для нормальної діяльності центральної нервової системи, для кращого засвоєння білків, мінеральних речовин, жиророзчинних вітамінів А, Д, Е. В. (свинина, баранина, риба, молочні продукти…) (102 г ).

Вуглеводи – значне джерело енергії, задовольняють 50-60% добової потреби організму в енергії. Головними постачальниками вуглеводів є продукти рослинного походження (хліб, крупи, макаронні вироби, картопля, овочі, фрукти. (300г.).

Вітаміни – необхідні поживні речовини для організму людини. Вони забезпечують процеси в організмі, є незамінними компонентами харчування, забезпечують життєво-необхідні процеси в організмі, беруть активну участь в обміні речовин. Обмін вітамінів є взаємопов’язаним, нестача одного із них впливає на засвоєння інших.

Віт А.(ретинол) – необхідний для нормального росту, функції зору, обміну речовин. ( яйця, печінка, вершкове масло, морква, томати..( для дітей підліткового віку вітамін А потрібен у кількості 1мг на добу, діти до 6 років - 0,45-0,5 мг, діти до 10 років - 0,7 мг, а вагітні та жінки - 2,5 мг. Люди, що займаються спортом, повинні приймати вітамін А не менш 3 мг на добу.)

Віт С (аскорбінова кислота) – бере участь в процесі кровотворення, сприяє засвоєнню в організмі інших вітамінів, білків, заліза, покращує роботу печінки, функцію нервової та ендокринної систем. ( свіжі фрукти і овочі, зелень). (Для здорової людини добова потреба у вітаміні С становить 70-100 мг; для людей, що займаються спортом - 150-200 мг; для вагітних і годуючих жінок - 120-150 мг; для людей, хворих на інфекційні захворювання - 500-2000 мг.)

Віт В-В1, В2, В6 – (тіамін, рибофлавін, піридоксин) – регулюють обмін речовин, функцію багатьох органів і систем. Потреба в них підвищується при мязевих навантаженнях, нервово-психічних напруженнях. За нестачі їх в організмі порушується функція нервової, травної, серцево-судинної систем. Уповільнюються процеси росту, знижується імунітет. (риба, молоко, хліб, крупи) ( 1-2,5 мг.)

Віт Е – (токофероли) – сприяє засвоєнню жирів, вітамінів А, Д, бере участь в обміні білків, вуглеводів, впливає на функцію статевих та ендокринних залоз. (зернові, овочі, жирні молочні продукти, яйця, олія, горох, квасоля, гречана крупа, м'ясо, абрикоси.).( У добу для дорослої людини потрібно 8-10 мг, а для людей, які харчуються рослинною їжею, вона зростає в 2 рази.)

БАД – біологічно активні добавки - це концентрати натуральних або ідентичних натуральним біологічно активних речовин, які призначені для безпосереднього вживання. Вони призначенні збагачувати харчові продукти, напої незамінними і високоцінними білками, амінокислотами, жирними кислотами та ін.

Харчування для однієї людини має становити 2300—2400 ккал на добу

Набір продуктів  для працездатного та непрацездатного населення Калорійність основних  продуктів харчування, ккал/100 г

Продукти

Працездатні, г/день

Непрацездатні, г/день

Хліб житній

107

104

Хліб пшеничний

170

170

Крупи,макарони

34

37

Борошно

26

32

Картопля

260

295

Овочі

301

268,5

Фрукти, ягоди

176

109,5

Молочні продукти

1300

630

М'ясопродукти

200

104

Риба

35

12,3

Яйця

25

25

Цукор, кондвироби

35

12,3

Олія, маргарин

25

22,4

Білки

87,1

58,6

Жири

98,4

65,7

Вуглеводи

338,1

295,8