Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
34259.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
144.18 Кб
Скачать

Запорізький Національний Технічний Університет

Реферат із теми

"Історія розвитку української мови"

Виконала:

студентка групи ІФ-410 Г.В Кучерява

Перевірила: И.О. Воронюк

м.Запоріжжя

План

ВСТУП……………………………………………………………………………..3

1. УКРАЇНА І ПЕРВІСНЕ ВИНИКНЕННЯ МОВ………………………………4

2. ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРНОЇ МОВИ У ВИСЛІТЛЕННІ І.ОГІЄНКА…….......................................................................................................5

2.1 Постання української мови…………………………………………………...6

2.2 Мова народна й література…………………………………………………...8

a) Народна мова як джерело літературної……………………………………….8

б) Розвиток літературної мови не можна ґрунтувати тільки на мові селянській

в) Вплив говірок на мову літературну…………………………………………...8

2.3 Українська мова в історії……………………………………………………..9

а) В історії України………………………………………………………………..9

б) Польська доба 1569-1654 років………………………………………………12

в) Московська доба 1654-1798 років…………………………………………...14

ВИСНОВОК……………………………………………………………………...16

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ………………………………………………………….17

ВСТУП

Сучасна українська літературна мова склалася про­тягом багатьох століть. Вона виникла як окрема само­стійна мова з властивими їй оригінальними й глибоко самостійними рисами тільки на певному ступені розвитку слов'янських народів.

В епоху родового ладу всі слов'яни говорили однією мовою, що поділялася на племенні діалекти. Цю мову стародавніх слов'ян називають загальнослов'янською.

В певних історичних умовах стародавні слов'яни по­ступово поділились на групи племен, а з відокремленням цих груп почала дробитися їхня колись єдина мова. Схід­на частина слов'ян, староруська народність, утворила першу східнослов'янську державу — Київську Русь і ста­ла творцем і носієм староруської мови. Сучасних східно­слов'янських народів — росіян, українців, білорусів з їх окремими мовами тоді ще не було. Ці часи є лише по­чатком зародження і оформлення російської, української і білоруської східнослов'янських народностей, а також і формування у своїх основних рисах братніх східносло­в'янських мов.

З того часу минуло понад тисячу років. З територіаль­них діалектів мови східних слов'ян, в силу певних соці­ально-історичних умов, розвинулись споріднені мови — російська, українська і білоруська. Отже, українська мо­ва утворилася з того ж самого спільного кореня, що й російська і білоруська мови.

1. Україна і первісне виникнення мов

На сучасному етапі розвитку науки можна з великою вірогідністю твердити, що в передісторичну добу на значній території України (як і, очевидно, на деяких інших європейських територіях - наприклад, у Греції) були поширені мови кавказького типу. Вони брали активну участь у тих мовотворчих процесах, які відбувались на той час на українській території - зокрема, взаємодіяли з індоєвропейськими мовами, прабатьківщина яких, на думку низки дослідників, знаходиться в Північному Причорномор'ї.

Мови сучасного Кавказу - картвельські, абхазо-адигські, нахсько-дагестанські - є залишком того доісторичного мовно-культурного світу, до якого належала Україна. Як писав один із найталановитіших німецьких учених Й.Г. Гердер, "залишки найдавніших народів, мов можна зустріти на всій землі саме в горах чи віддалених ділянках суходолу". Твердження про збереження архаїчних мов у горах повністю відповідає сучасним положенням того розділу мовознавства, який вивчає в історичному розвиткові територіальне поширення мов.

Слід зазначити, що час можливого розходження названих мовних надродин має бути дуже давнім, принаймні недалеким від поширення людини сучасного виду 30-40 тисяч років тому. Мови інших надродин (американські індіанські, австралійські, більшість африканських) виявляються за своєю структурою новішими і такими, що поширювалися пізніше.

Таким чином, середземноморсько-чорноморсько-кавказький район може виявитися центром виникнення і найдавнішого поширення мов не тільки Старого Світу (Афроєвразії), а й Землі взагалі.

2. Історія української літературної мови у вислітленні і.Огієнка

Серед величезного доробку І. Огієнка дуже вагоме місце посідають дослідження з питань розвитку та функціонування української мови. Це пояснюється таким поглядом ученого на значення мови для нашого народу: "Мова - душа кожної національності, її святощі, її найцінніший скарб... У мові наша стара й нова культура, ознака нашого національного визнання... І поки живе мова - житиме й народ як національність. Не стане мови - не стане й національності: вона геть розпорошиться поміж дужчим народом... Ось чому мова має таку велику вагу в національному рухові. Тому й вороги наші завжди так старанно пильнували, аби заборонити насамперед нашу мову, аби звести та знищити її дощенту".

Із багатьох досліджень І. Огієнка, присвяченим різним аспектам функціонування, унормування та походження української мови, своєю фундаментальністю виділяється "історія української літературної мови", де в історичному розрізі показано всьому світові той тернистий шлях, яким пройшла ця мова, поки набула сучасної форми.

У вступній частині цієї праці відзначає, що українська літературна мова народилася в нас у глибоку давнину, ще перед офіційним прийняттям християнства, тобто перед 988 роком. Функціонування її дуже довге й змістовне, повне величних і драматичних сторінок, яких не знала в своєму розвитку жодна з літературних мов світу. Українська народно-розмовна, як і інші слов'янські мови, зачалася в глибоку праслов'янську давнину, ще задовго до Різдва Христового, і протягом багатьох століть зростала й зростала аж до нашого часу. Українська, білоруська та російська мови зростали незалежно одна від одної, й т.зв. "праруської" спільної мови ніколи не було, - зауважує І. Огієнко.

"Історія української літератури" І. Огієнка складається з 3-х частин: I. Українська мова; II. Розвій української літературної мови; III. Стан української літературної мови.

Слов'янські мови за Йос.Добровським, Шафариком, Копітаром (чехи) спочатку ділили на 2 групи, пізніше стали ділити на 3: східні, західні та південні. Це географічний поділ, а не мовний (за мовними ознаками). Тому його оцінює автор як штучний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]