Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
95.74 Кб
Скачать
    1. Нанесення граничних відхилень на кресленнях

На кресленнях в машинобудуванні лінійні розміри і граничні відхилення вказують в міліметрах без їх скороченого позначення, тобто “мм” не пишеться.

Граничні відхилення вказують безпосередньо після номінального розміру зі своїм знаком, при чому верхнє відхилення розміщують над нижнім (а). Граничні відхилення, які дорівнюють нулю, не вказуються, їх місце залишається вільним (б,в).

При симетричному розташуванні поля допуску відносно нульової лінії абсолютне значення відхилень вказується один раз із знаками ; при цьому висота шрифту відхилень повинна дорівнювати висоті шрифту номінального розміру (г).

У відхилень нуль із правого боку від цифри не пишуть. Якщо ж число значущих цифр у верхнього і нижнього відхилень різне, то дописується нуль із правого боку, тобто цифри у верхньому і нижньому відхиленнях треба зробити однаковими (д).

Ǿ Ø 50 Ø 50 160±0,1 Ø 80

а б в г д

Граничні відхилення розмірів деталей, зображених на складальних кресленнях, записують у вигляді дробу, в чисельнику якого вказують числові значення граничних відхилень отвору, в знаменнику – числові значення граничних відхилень вала