Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки ПОСЛЕДНИЕ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
5.54 Mб
Скачать
      1. Приведення рівня радіації до одного часу після аварії.

Для правильної оцінки радіаційної обстановки і нанесення її на карту-схему необхідно привести рівні радіації, виміряні в різних точках місцевості в різний час до одного часу після аварії. Як правило це 1 година після аварії.

Перераховують виміряні рівні радіації на 1 год після аварії за формулою:

(2)

де Pt - рівень радіації в момент часу tпер після аварії, [рад/год];

Рв – виміряний рівень радіації через tв годин після аварії, [рад/год];

Кпер– коефіцієнт перерахунку рівня радіації на час tпер, найдений в додатку 1 (табл. 1), або за формулою:

(3)

де tв – час який пройшов від моменту аварії до виміру рівня радіації, [год];

tпер – час який пройшов від моменту аварії до моменту в який необхідно знайти рівень радіації, [год];

n – показник ступеню, який характеризує величину спаду радіації з часом (при аварії на Чорнобильській АЕС (ЧАЕС) n = 0,4).

Визначити в якій зоні радіаційного забруднення знаходиться кожен пункт виміру рівня радіації у відповідності до додатку 1 (табл.2).

2.1.2. Складання карти - схеми із зонами радіаційного забруднення.

Нанести на карту-схему в пунктах виміру рівня радіації рівні радіації на 1 год після аварії.

Провести границі зон радіаційного забруднення, для чого, всі точки з рівнями радіації 0,0014; 0,14; 1,4; 4,2 рад/год (рівні чи ближчі до них) з’єднують лінією відповідно для зовнішніх границь зон зараження М, А, Б, В і Г, які наносяться відповідно червоним, синім, зеленим, коричневим і чорним кольором.

Таким чином, в результаті виявлення радіаційної обстановки складається карта - схема з нанесеними границями зон радіоактивного забруднення на місцевості, де будуть діяти формування ЦО, займатись виробничою діяльністю чи проживати населення.

2.2. Оцінка радіаційної обстановки

Під оцінкою радіаційної обстановки розуміється рішення задач по різних варіантах дій формувань цивільної оборони (ЦО), а також виробничої діяльності об’єкту народного господарства (ОНГ) і населення в умовах радіоактивного забруднення, аналіз встановлених результатів і вибір найбільш доцільного варіанту дій, при якому виключається радіаційне ураження людей.

Ступінь небезпеки і можливості наслідків радіоактивного зараження визначаються шляхом встановлення очікуваних доз опромінення людей чи порівняння їх показників з допустимими нормами і нормативами, що характеризують втрату працездатності. При розрахунках по оцінці радіаційної обстановки необхідно також мати на увазі, що небезпека ураження людей іонізуючими випромінюваннями находиться в залежності не тільки від масштабів і ступеня радіоактивного забруднення, але і від ступеня захищеності людей.

Оцінка радіаційної обстановки, як правило, проводиться з використанням карти - схеми з нанесеними зонами забруднення чи рівня радіації. Ці карти - схеми є одним із основних вихідних документів при рішенні конкретних задач.

Для оцінки радіаційної обстановки в загальних випадках необхідно мати наступні дані:

- час аварії на АЕС, від якої наступило радіоактивне зараження;

- рівні радіації в районі намічених дій;

- коефіцієнти послаблення типів захисних споруд, будинків, техніки, транспорту та інше (що використовуються);

- допустиму (встановлену) дозу опромінення людей (з врахуванням раніше отриманої дози);

- поставлену задачу і час її виконання (час початку виконання).

Кінцевим етапом оцінки радіаційної обстановки є висновки, в яких визначається вплив радіоактивного зараження на виробничу діяльність; найбільш доцільний варіант дій (режим роботи) ОНГ (формувань ЦО) для збереження працездатності особового складу при виконанні завдання; заходи по організації захисту особового складу і ліквідації наслідків зараження; кому і які необхідно віддати розпорядження по забезпеченню дій особового складу на зараженій місцевості; яка необхідна допомога від старшого начальника ЦО.