Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки ПОСЛЕДНИЕ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
5.54 Mб
Скачать

2. Оцінка радіаційної обстановки

Наслідки радіаційних аварій визначаються масштабом радіоактивного забруднення територій та ступенем впливу радіації на життєдіяльність населення.

Радіоактивному забрудненню піддаються споруди, комунікації, техніка, майно, продовольство, сільськогосподарські угіддя і природне середовище [2].

Небезпека ураження людей вимагає швидкого виявлення та оцінки радіаційної обстановки, що виникає.

Радіаційна обстановка – це масштаби і ступінь радіоактивного забруднення місцевості, які впливають на дії формувань цивільного захисту, життєдіяльність населення і роботу об'єктів господарювання.

Радіаційна обстановка може бути виявлена й оцінена за даними прогнозу та розвідки.

Прогнозування наслідків радіоактивного забруднення проводиться на основі гіпотетичних розрахунків можливих аварій на атомних електростанціях в залежності від їх масштабів та метеорологічних умов.

Оскільки процес формування радіоактивного середовища триває декілька годин, ця обставина дає можливість завчасно, тобто до підходу радіоактивної хмари, провести заходи щодо захисту населення.

Радіаційна обстановка характеризується розмірами зон радіоактивного забруднення і рівнями радіації у них. Розміри зон радіоактивного зараження і рівні радіації є головні показники визначення ступеня радіоактивного зараження для людей.

Оцінка радіаційної обстановки включає в себе два етапи: виявлення радіаційної обстановки та власне її оцінку.

Виявити радіаційну обстановку – це значить визначити і нанести на карту-схему зони радіоактивного зараження чи рівні радіації на 1 годину після аварії на АЕС в окремих точках місцевості.

Радіаційна обстановка може бути виявлена двома методами: методом прогнозування і за даними радіаційної розвідки.

Мета прогнозування радіоактивного зараження місцевості є встановлення з відповідним ступенем достовірності місцезнаходження і розмірів зон радіоактивного зараження. Це завдання може бути вирішене при наявності необхідної інформації про типи аварій на АЕС і про метеорологічні параметри [3].

Виявлення радіаційної обстановки за даними радіаційної розвідки називається виявлення фактичної радіаційної обстановки. Відділ ЦО ОНГ і командир формування ЦО виконують оцінку РО на основі даних, отриманих від радіаційної розвідки місцевості. Розвідувальні формування ЦО забезпечуються засобами радіаційної розвідки. Для успішного виконання задач по веденню розвідки особистий склад формування повинен добре знати основи дозиметрії, устрій і правила експлуатації дозиметричних приладів розвідки місцевості (рентгенометри, наприклад, тип ИМД-5, ДП-5В, ИМД-1Р).

Оцінка радіаційної обстановки – це розв'язання основних типових завдань різних варіантів дій формувань цивільного захисту, а також виробничої діяльності об'єктів і життєдіяльності населення в умовах радіоактивного забруднення, аналіз одержаних результатів і вибір найбільш доцільних варіантів дій, які б виключили або зменшили радіаційне ураження людей.

2. 1. Виявлення радіаційної обстановки за фактичними даними

За даними розвідки встановлюється фактична радіаційна обстановка на підставі виміряних рівнів радіації після випадіння радіації із хмари і створення сліду хмари на місцевості.

Вихідними даними для виявлення фактичної радіаційної обстановки є заміри рівнів радіації в окремих точках місцевості і час їх виміру (tв).

Час виміру рівня радіації визначається як різниця астрономічного часу виміру (Тв) і астрономічного часу аварії (Тав):

tвв – Тав (1)