Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_sertifikatsiya.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
85.5 Кб
Скачать

2. Основні правила проведення сертифікації

Українська система сертифікації в туризмі знаходиться у стадії розвитку. Вона була введена як захисний захід у зв'язку з тим, що ХХ ст. недосконалий український ринок заполонили товари, серед яких було багато недоброякісних або просто небезпечних для життя. Першим її кроком було введення Закону України "Про захист прав споживачів", де передбачалася обов'язкова сертифікація товарів (робіт, послуг), на які в законодавчих актах або стандартах встановлені вимоги, направлені на забезпечення безпеки життя, здоров'я, споживача і охорони навколишнього середовища, запобігання спричинення шкоди майну споживача.

Основні положення з сертифікації послуг у сфері туризму визначено у ст. 18 і 19 ЗУ ”Про внесення змін до Закону України” ”Про туризм”.

Перелік туристських послуг, що підлягають обов'язковій сертифікації визначається Кабінетом Міністрів України.

З метою підвищення рівня туробслуговування, сприяння споживачам у свідомому виборі турпослуг, забезпечення рівних можливостей суб'єктам турдіяльності на ринку, забезпечення захисту прав і законних інтересів, життя, здоров'я та майна громадян присвоюються категорії якості й рівня обслуговування.

Встановлення об'єктам туристської інфраструктури (готелям, іншим об'єктам, призначеним для надання послуг з розміщення, закладам харчування, курортним закладам) відповідної категорії здійснюється за заявою їх власника.

Види категорій об'єктів туристської інфраструктури, порядок їх встановлення та зміни визначаються Кабінетом Міністрів України.

Загальна схема процесу проведення сертифікації:

1. Подання і розгляд заяви на сертифікацію продукції

2. Прийняття рішення із зазначенням схеми сертифікації

3. Атестацію виробництва продукції, що сертифікується

4. Відбирання

5. Ідентифікація зразків продукції та випробування

6. Аналіз одержаних результатів

7. Прийняття рішення про можливість видачі сертифіката

8. Видачу сертифіката

9. Занесення сертифікованої продукції до Реєстру системи

10. Визнання сертифіката, що виданий закордонним або міжнародним органом

11. Технічний нагляд за сертифікованою продукцією, під час її виробництва

12. Інформація про результати робіт із сертифікації.

Загальні положення з проведення сертифікації продукції в Україні визначені Державним стандартом – ДСТУ 3419-95 ”Порядок проведення сертифікації продукції”.

3. Порядок і правила сертифікації послуг у сфері туризму.

На території України діє Перелік продукції, належній обов'язковій сертифікації в Україні, затверджений наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання і споживчої політики від 01.02.2005 р. № 28. У п. 30 цього переліку “Готельні послуги і послуги харчування, що надаються суб'єктам туристської діяльності” визначені засоби розміщення і підприємства харчування, послуги яких підлягають обов'язковій сертифікації.

Таким чином в Україні у сфері туризму обов’язковій сертифікації підлягають готельні послуги й послуги харчування. Для проведення сертифікації розроблено два нормативних документи:

– Правила обов'язкової сертифікації готельних послуг, затверджені наказом Державного комітету України зі стандартизації, метрології і сертифікації від 27.01.99 р. № 37 (Правила обов'язкової сертифікації готельних послуг);

– Правила обов'язкової сертифікації послуг харчування, затверджені наказом Державного комітету України зі стандартизації, метрології і сертифікації від 27.01.99 р. № 37 (Правила обов'язкової сертифікації послуг харчування).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]