Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
семінар 3 нац ек.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
65.72 Кб
Скачать

2. Рекреаційний потенціал

Сучасний етап розвитку будь-якої національної економіки характеризується підвищеною спрямованістю усіх її структур на розв'язання соціальних проблем. Для світової економіки кінець XX ст. характеризувався посиленням цільової орієнтації на роз­виток людини і соціальної орієнтації загалом. Людський фактор став не лише джерелом економічних можливостей, а й жорстким випробуванням соціальної дієздатності економіки.

Недофінансування освіти, культури, відпочинку, оздоровлення населення мали і мають досить таки несприятливі наслідки для економіки і суспільства в Україні.

Історичний досвід засвідчує, що лише ці країни досягли розквіту, де розв'язання соціальних проблем, поліпшення життя народу і всебічного розвитку кожної людини в суспільстві є пріоритетною потребою самого господарського розвитку.

В системі споживчого комплексу важливе місце відводиться активному відпочинку населення, тобто рекреації. Це настільки важливий сегмент споживчого потенціалу, що за доброї внутрішньої організації та широких міжнародних зв'язків неодмінно переростає у самостійний потенціал і приносить великі доходи.

Рекреаційний потенціал єдина система природних, спортивних, туристичних, лікувально-оздоровчих і соціально-культурних підсистем, які характеризуються функціональною взаємозалежністю і територіальною цілісністю та тісно взаємодіють з галузями виробництва товарів та послуг.

Тенденція до збільшення вільного часу є об'єктивним чинником подальшого розвитку активного відпочинку населення. Невипадково в економічно розвинутих країнах зростання національного багатства супроводжується скороченням частки витрат на харчування і предмети розкоші у структурі загальних споживчих потреб людей. Водночас зростає частка витрат на відпочинок і організацію вільного часу. Найбільша частка у світовому споживанні рекреаційних послуг припадає на європейські країни — у середньому 6 відсотків рекреаційних послуг у загальному обсязі споживання товарів і послуг.

Однак для того, щоби рекреаційна потреба набула масового характеру, суспільство повинно насамперед достатньо вкладати в основний, обіговий капітал, працю. Це дасть змогу інтенсифікувати продуктивну функцію виробничого потенціалу та отримувати необхідний обсяг створення національного продукту, тобто валового внутрішнього продукту задля підвищення добробуту людей, тобто змогу підвищувати оплату праці зайнятих, збільшувати тривалість оплачуваних відпусток, розширювати сферу рекреаційних послуг.

Наразі потреба в рекреаційних послугах набуває дедалі все більше вираженого соціального спрямування. Вона стає потребою не лише для відновлення біоенергетичного потенціалу людини для підвищення рівня її життєдіяльності, але й для забезпечення багатосторонніх функцій у трудовій діяльності та соціальній активності.

Для визначення рекреаційної потреби населення треба проаналізувати дію сукупності чинників (факторів), які впливають на її формування та розвиток:

- чинники, що діють у межах виробничого потенціалу: загальноекономічні чинники, тобто загальний рівень розвитку економіки, обсяг і структура виробництва товарів і послуг, що задовольняють комплекс потреб населення у відпочинку; демографічні чинники, такі як стан здоров'я і фізіологічні особливості, статевовіковий склад населення, сімейний стан, рівень урбанізації і співвідношення міського та сільського населення; розподіл населення за галузями і сферами зайнятості, професійний склад зайнятих, кваліфікація зайнятих, умови праці, тривалість щорічної відпустки і час її надання;

- чинники, що діють в межах потенціалу соціального споживання: культурний рівень населення і його диференціація, тип культурного життя, соціальний склад населення, організація реклами та інформації, соціально-психологічні чинники – інтенсивність культурних і ділових зв'язків, широта спілкування з туристами, вплив моди, національні традиції; рівень задоволення різних потреб населення, попри потреби у відпочинку;

- чинники, що формують платоспроможний попит: розподіл валового внутрішнього продукту, суспільні фонди споживання, доходи грішми населення і їх диференціація, ціни на путівки та інші рекреаційні послуги, транспортні тарифи і вартість проїзду до місця відпочинку.

Конкретне поєднання видів рекреаційної діяльності та умов їхньої реалізації формують сукупність форм активного відпочинку, які можна класифікувати за такими ознаками:

- за цільовим спрямуванням лікування, відпочинок, заняття спортом, полювання і ловля риби, знайомство з культурно-історичними пам'ятками та ін.;

- за характером відпочинку стаціонарний та в русі, відпочинок з переміщенням;

- за сезоном відпочинку зимовий, літній, міжсезонний;

- за формою відпочинку індивідуальний, груповий, сімейний дітьми чи без дітей).

Рекреаційний потенціал функціонуватиме ефективно, якщо вміло буде поєднано використання природних і створених людиною ресурсів відпочинку. Динамічний розвиток рекреаційного потенціалу національної економіки потребує наявності цих двох груп ресурсів. Треба завжди мати на увазі, що навіть за високої привабливості природних ресурсів без наявності відповідних комунікацій, готелів, шляхів, під'їздів, сервісу, обслуговування, зв'язку, комунального забезпечення, пам'яток культури і мистецтва, розвиток рекреації для широких верств споживачів неможливий.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]