Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
№4 Про Версал. с-ма.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
64.51 Кб
Скачать
  1. Мирні договори з країнами Четверного союзу.

У квітні 1919р. країн-переможниці узгодили текст мирного договору. Нім спробувала внести свої пропозиції та поправки, але їй загрожували війною./→28.06.1919р. представники Нім у Дзеркальній залі Версальського палацу підписали мирний договір. (договір розпочинався статутом Л.Н.): Нім визнавалася винною у війні та зазнавала значних обмежень (позбавлялась колоній, в цілому втрачала ¼ територій, роззброювалась, повинна була сплачувати репарації для відшкодування всіх втрат союзників, до Нім дозволялося імпортувати товари країн-переможниць)(див дод.1зап.зош).

Договір із Нім та її союзниками (Які?) – Авст., Угор., Болг., Тур. – склали Версальську систему мирних договорів (версальський, Сен-Жерменський, Нейський, Тріанонський, Севрський). Сен-Жерменський дог з Австр фактично узаконював розпад А-У та заснування на її уламках незалежних держав (Авст., Угор., Чехословаччина, КСХС). Це ж і змінило державну приналежність Зх Укр земель. (Пол – Галичина, Рум – Буковина, Чехословаччина - Закарпаття). Австрія також потерпала від воєнних обмежень, як і Нім.

Нейський договір з Болгарією позбавляв її територій на користь Греції, Рум., КСХС, що фактично перекривало їй вихід до Егейського моря + обмеження озброєння.

Тріанонський договір з Угор підводив риску під існуванням А-У, до того ж Угор мала погодитись на передачу ряду територій Рум., Чехословаччині, Австрій, КСХС, втрачала вихід до Адріатичного моря.

Севрський договір з Тур – узаконив розпад Осм ім., він був фактично нав’язаний урядові країни, в умовах окупації країни військами Антанти її стратегічно важливих територій (Стамбул, Чорноморські протоки та Смирна) + наступ грецьких військ проти турецьких. На території Тур фактично встановився «режим капітуляції», що позбавив її незалежності, але перемога Національної революції 1920-1923р.р. перешкодила повній реалізації умов Севрського договору.(див дод.2, зап до зош.)

Висновок:___________________________________________________________________________

  1. Суперечності Версальської системи.

Додаток з параграфа (студенти записують у зошит).

Висновок:___________________________________________________________________________

Закріплення нових знань.

  1. З якою метою було проведено Паризьку та Вашингтонську мирні конференції?

  2. Які результати мала Паризька мирна конференція?

  3. В чому основні суперечності Версальської с-ми, слабкі та сильні сторони?

Підсумки уроку:

  • Гостра боротьба на Паризькій мирній конференції між державами-переможницями через розбіжності у баченні шляхів вирішення проблем;

  • Україна була поділена кордонами 4-х держав;

  • Створення Ліги Націй – перший крок у формуванні міжнародного правового простору та принципово нової філософії міжнародних відносин;

Домашнє завдання: конспект. Додатково: Українське питання на Паризькій мирній конференції