Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
П.р.№3..doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
131.39 Кб
Скачать

2. Ділові подарунки

Ділові подарунки та сувеніри несуть у собі двоякий характер. По-перше, встановлюються дружні стосунки між сторонами, які обмінюються подарунками та сувенірами, по-друге, якісні сувеніри та подарунки стають своєрідним рекламним кроком, який дозволяє сподіватися на подальшу співпрацю та вплив на широке коло людей.

На сьогоднішній день є дуже популярним вид рекламної сувенірної продукції, яку використовують саме в ділових подарунках та сувенірах. Фірма, яка вкладає кошти у створення ділових подарунків та сувенірів залишається у виграші, якщо ця компанія відбувається цілеспрямовано і довгостроково.

Якщо ж створення рекламної продукції у вигляді ділових подарунків та сувенірів здійснюється час від часу, то очікувати на позитивний результат не доводиться.

Не дивлячись на те, що такого типу сувеніри не дорогі, але вони мають нести обов’язків елемент реклами і утвердження торгової марки того чи іншого підприємства тощо.

Важливим завданням у цій справі є вміння подати даний діловий подарунок, а також знайти ту сферу людей, яким в першу чергу потрібно такі подарунки робити.

Можна витратити багато коштів, роздати безліч сувенірів та подарунків і не отримати позитивного результату. А можна, вклавши певне число коштів, але вірно спланувавши рекламну компанію, досягти багатокоштовного рекламного ефекту.

Існує чимало фірм, які займаються не тільки розробкою дизайну, але і проведенням маркетингового дослідження для тих, хто планує займатися рекламними подарунками та сувенірами.

Що стосується точки етики, то тут є декілька моментів, на які потрібно звернути увагу.

По-перше, ділові подарунки та сувеніри не мають бути надто дорогими, оскільки це так чи інакше починає зобов’язувати того, хто отримує цей подарунок. Відбувається “купівля” тієї чи іншої людини.

По-друге, ділові подарунки та сувеніри мають даруватися таким чином, що обидві сторони, взаємо обмінювалися ними, тоді все відбувається на рівні “я тобі, ти – мені, ніхто нікому нічого не винен”.

Самі подарунки мають говорити про те, що людина (фірма) яка дарує їх, робить це від щирого серця, а не з корисливих міркувань. Самі подарунки, мають нести дух фірми (корпорації), бути її своєрідним талісманом, товарним знаком.

Дарування таких подарунків має відбуватися привселюдно, інакше такий вид дарування можна трактувати як “хабар” чи його різновид.

На жаль, в Україні погано розроблена методика дарування ділових подарунків та сувенірів. Але у зв’язку з розвиток маркетингових служб, можна сподіватися, що не пройде багато часу, коли для України це набуде більш культурної форми.

Обмін подарунками між діловими людьми на Заході не настільки поширений, як у Східній Європі. Хоча якийсь невеличкий сувенір приймуть із вдячністю, особливо якщо ви знаєте людину достатньо добре, щоб подарувати щось таке, що відповідає її інтересам і смакам. Тому краще дарувати подарунок маленький, але потрібний, ніж просто дорогий.

Діловий одяг

При першій зустрічі з людиною передусім звертають увагу на її одяг. Якщо він свідчить про невибагливий смак, низьку культуру, неповагу до себе та оточення, то від такої людини мало хто сподіватиметься конструктивної співпраці.

Мистецтво вдягатися полягає у виборі одягу, відповідного до певної ситуації, та підборі його ансамблю. Першою вимогою є доречність. Кожний вид одягу має своє функціональне призначення. Так, джинсовий костюм зручний для туризму, ввідпочинку і недоречний у театрі чи на офіційному прийомі. У дорогому костюмі не варто їхати на риболовлю. Недоречне також поєднання різностильових елементів одягу, наприклад до вечірньої сукні не пасують кросівки, а джинси – до класичного піджака. Ансамбль одягу – це гармонійне поєднання його елементів за призначенням, кольоровою гамою, стилем, пропорціями, елегантністю та зручністю, характером та віком людини.

Кольорову гаму слід підбирати з урахуванням усіх деталей одягу. Її поділяють на основні(сукня, костюм, пальто, плащ) і додаткові ( взуття, капелюх, шарф, сумочка, рукавички, прикраси). У костюмі можна використати не більше двох-трьох кольорів, а колір основної деталі повинен контрастувати з додатковими. У жіночому одязі контрастують червоний і білий кольори, червоний, чорний і білий, зелений і жовтий, зелений з коричневим тощо. Поєднання кольорів у чоловічих костюмах консервативніші, однак і тут можливі варіанти. Менеджер добре виглядає в костюмі нейтральної кольорової гами в діапазоні від чорного до білого кольорів.

Існує кілька стилів одягу: спортивний, «мілітарі», діловий тощо. Спортивному стилю властивий вільний покрій. Як правило, це піджаки з накладними кишенями, широкі штани-бріджі, різноманітні футболки тощо. Для стилю «мілітарі» характерне використання захисної кольорової гами, простої грубої тканини, подібної на військову, аплікації й нашивки, багато накладних кишень тощо.

Покрій ділового одягу консервативніший: одно- або двобортний піджак, прямі штани. Обов’язкова для такого костюма краватка, відповідними мають бути Танина і кольорова гама деталей. Саме такого стилю має дотримуватись ділова людина. Одяг повинен бути зручним. У процесі спілкування не варто, наприклад, постійно поправляти його деталі, слід триматися впевнено не відволікаючись від розмови.

Зовнішній вигляд ділової людини залежить і від зачіски. Чоловікам слід дбати про те, щоб волосся було чисте й підстрижене. Нині ділові чоловіки віддають перевагу коротким зачіскам. Бажано мати виголене обличчя.

Ділова жінка має вкладати волосся у просту зачіску, адже надто вишукана зачіска потребуватиме постійного піклування, що відволікатиме від спілкування. Недоцільно перебувати на роботі з довгим розпушеним волоссям, яким би гарним воно не було.

Чоловікам і жінкам можна користуватися парфумами, які слід підбирати індивідуально, відповідно до власного стилю і смаку. Краще якщо вони дорогі, з приємним ароматом, ніж дешеві і різкі.

Важливими складовим іміджу людини є її постава і хода. При правильній поставі шия і голова повинні природно продовжувати тулуб, підборіддя підняте трохи догори, живіт підібраний, руки опущені вздовж тулуба, кисті рук і пальці розслаблені. Така постава символізує відмінний фізичний стан, діловитість і цілеспрямованість.

Хода має бути вільною, ритмічною, зібраною, символізувати рішучість і впевненість.

Колір костюма так само важливий, як і його фасон Адже кольору здатні не тільки перетворювати зовнішність, але і впливати на навколишніх Приміром, якщо йдете на співбесіду і хочете зробити враження людини серйозного, надягніть костюм темно-синього, вугільного (чорний створює занадто сумовитий вид) чи сливового відтінку Якщо бажаєте, щоб підлеглі поділилися з вами ідеями, вам потрібна одяг коричневий чи бежевий кольори Якщо має бути "штовхнути" мову, облачитеся в темно-червоний (не плутайте з агресивно-яскравим) чи бордовий — і виявитеся в центрі уваги, а якщо хочете зникнути з полючи зору начальства, ваш колір — сірий

Але ні при яких обставинах не надягайте костюми яскраво-жовтого чи апельсинового кольорів — вони дратують навколишніх Мабуть, самий підступний колір для костюма — білий Він додасть вигляду недоречний на роботі парадно-вихідний вид, а крім того, найменша цятка може "заплямувати" вашу репутацію Білої може бути тільки блуза.

Одне з головних правил ділового одягу — чим менше оголеного тіла, тим більше довіри Не змішуйте поняття "жіночно" і "сексапильно" У спідничці до середини стегна, що спокусливо облягає всі округлості, ви ризикуєте засидітися в секретарках Ідеальна довжина — по коліно. Довше можна, коротше — ні в якому разі А в "безрукавці" чи декольтованій кофточці будете виглядати занадто беззахисної И, нарешті, якщо хочете процвітати, "прикривайте" ноги колготками й узимку, і влітку

Чи припустимі в діловому гардеробі штани' Щодо цієї деталі думки розійшлися іміджмейкери-женщины захоплено вітають їх як складову частину ділового костюма, чоловіка ж вважають, що дами в штанях виглядають не занадто авторитетно Так чи носити не носити. Усі залежить від іміджу вашої фірми, але діловий гардероб — це не тільки строгі костюми Є в ньому і річ, що може злегка відступати від ділових канонів Це плаття, якому дозволено бути ледве яскравіше і довше звичайного. Вдень — у комплекті з жакетом — воно буде виглядати цілком по-діловому А якщо ввечері запланована неформальна зустріч, зніміть жакет, прикрасьте плаття чи паском брошкою — і, будьте упевнені, ви буквально потонете в компліментах.

А от у взутті вільності неприпустимі Скажіть "ні" "шпилькам", туфлям на плоскій підошві і босоніжкам з відкритими носками, яскравим і "металевим" квітам Скажіть "так" човникам чорний, коричневий чи темно-синій кольори на середньому каблучку.

Що ж стосується прикрас, те доречні золоті (найважливіше з який, мабуть, обручка), срібні, ну, у крайньому випадку, — якісна біжутерія. Але, "оживляючи" свій строгий вид, помнете, що почуття міри — закон елегантності.

А з аксесуарів будуть корисний місткий кейс — жінка, пропасна шукаюча в сумці "" ручку, що загубилася, - видовище не для слабонервових, і різноманітні, але не незграбні шийні хустки - вони виручать, якщо ви не хочете надягати під піджак блузу.

Отже, ваша зовнішність бездоганна, і підсвідомість співрозмовника не знайшло в ній жодного вади.

Тест на тему «Ділова атрибутика», з предмету Етики та психології ділового спілкування

  1. Візитні картки використовують у таких випадках:

а) інформація під час знайомства;

б) інформація про себе для налагодження контактів; в) підтримання ділових контактів з партнером;

г) всі відповіді вірні.

  1. Скільки кольорів використовуються на візитних картках:

а) два, три;

б) сім, вісім;

в) пять.

  1. Вперше побачивши людину звертають увагу на:

а) на інтелект;

б) на руки;

в) на одяг.

  1. Ділового костюму має таку кольорову гаму:

а) зелений, помаранчевий, жовтий;

б) білий, чорний, сірий, бордо;

в) рожевий, фіолетовий, блакитний.

Відповіді з тесту на тему «Ділова атрибутика», з предмету Етики та психології ділового спілкування

  1. Г)

  2. А)

  3. В)

  4. Б)

С хема з предмету «Етика та психологія ділового спілкування» на тему «Ділова атрибутика»