Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
inshi.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
137.45 Кб
Скачать

29. Роль юридичної служби в розбудові правової держави в Україні.

У нових умовах господарювання особливого змісту набуває правова робота та, відповідно, зростає роль юридичних служб, оскільки у процесі розбудови правової держави та становлення громадянського суспільства актуальною стає законність – одностайне розуміння, суворе і неухильне дотримання законів державними органами, посадовими особами і громадянами в усіх сферах суспільного життя.

Указ Президента України від 11 грудня 2001 р. №1207 «Про деякі заходи щодо зміцнення юридичних служб державних органів», а також постанова Кабінету Міністрів України від 14 грудня 2001 р. №1693 «Про вдосконалення організації правової роботи в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади» засвідчують зростання уваги держави до питань здійснення правової роботи у державних органах.

На сьогодні важливим напрямом діяльності юридичних служб міністерств, інших центральних органів виконавчої влади є надання допомоги державним підприємствам, установам і організаціям відповідної галузі у правовому забезпеченні їхньої роботи.

30. Підтримання в контрольному стані актів законодавства.

Нормативно-правові акти повинні підтримуватись у контрольному стані як того вимагає Положення про порядок здійснення обліку та систематизації законодавства в органах та установах юстиції України, затверджене наказом Міністерства юстиції України від 15.04.2004 р. № 31/5. В контрольні примірники зміни вносяться по мірі надходження матеріалу.

Контрольним примірником акта законодавства є примірник, у якому проставляються відмітки про всі зміни, доповнення, зупинення дії, поширення, продовження або збереження дії та про визнання акта (статті, пункту) таким, що втратив чинність, та зазначається інформація про вид, номер і дату прийняття, офіційне джерело опублікування акта, яким унесені зміни.

На першій сторінці контрольного примірника акта законодавства (збірника актів законодавства) проставляється штамп або робиться напис "Контрольний примірник". Штампи (написи) "Контрольний примірник" проставляються на титульних сторінках контрольних примірників кодексів України, "Офіційного вісника України", "Офіційного вісника України. Із змінами" та "Відомостей Верховної Ради України".

Для забезпечення належного зберігання та зручності в користуванні, акти законодавства комплектуються в окремі книги і підшиваються за роками.Таємні нормативно-правові акти підлягають обліку та зберіганню у порядку, установленому Кабінетом Міністрів України.

Контрольні примірники актів законодавства, офіційні друковані видання: "Офіційний вісник України", "Відомості Верховної ради України", "Систематичне зібрання чинного законодавства України", "Кодекси України" тощо зберігаються, як правило, у службових приміщеннях осіб, що ведуть їх облік.

36. Порядок отримання інформації єдиного державного реєстру Кожний громадянин, який потребує захисту своїх прав та інтересів, кожна юридична чи фізична особа може отримати будь-який нормативно-правовий акт із внесеними змінами та доповненнями або витяг із нього як на папері, та і у вигляді комп’ютерного файла або шляхом безпосереднього санкціонованого доступу до інформаційного фонду Реєстру.

Для отримання тексту нормативно-правового акта на паперових носіях чи у вигляді комп’ютерного файланеобхідно:

1.звернутися із запитом за встановленою формою до одного з Адміністраторів Реєстру (особисто, поштою, електронною поштою або через Інтернет);2.оплатити виставлений рахунок.

При наданні інформації на паперових носіях кожна сторінка паперової копії засвідчується печаткою Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів. Для одержання інформації шляхом безпосереднього доступу до інформаційного фонду Реєстру через мережу Інтернет кожна фізична чи юридична особа, на підставі заяви, може укласти договір з Адміністратором Реєстру щодо доступу. Зазначений доступ надається Адміністратором із застосуванням коду авторизації, унікального програмно-технічного ключа-ідентифікатора та спеціальних програмних засобів, які забезпечують збереження всіх спеціальних ознак захисту копій еталонних текстів інформаційного фонду Реєстру та контроль за доступом до цього фонду.

При наданні інформації шляхом безпосереднього доступу до інформаційного фонду Реєстру користувачеві доступні всі наявні в цьому фонді копії еталонних текстів Реєстру, серед яких він самостійно здійснює пошук та відбір необхідних йому текстів нормативно-правових актів.

Розмір плати за одержання інформації з Реєстру залежить від форми надання інформації та її обсягу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]