Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка-заочники.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
507.9 Кб
Скачать

62

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ОБЛІКУ І АУДИТУ

Рег.№ ___________________________

Методичні рекомендації та тематика контрольних робіт з дисципліни “облік у банках”

для студентів напряму підготовки 6.030509 “Облік і аудит”

галузі знань 0305 „Економіка та підприємництво”

заочної (дистанційної) форми навчання

Херсон - 2012

Методичні рекомендації та тематика контрольних робіт з дисципліни “Облік у банках” для студентів напряму підготовки 6.030509 “Облік і аудит” галузі знань 0305 „Економіка та підприємництво” факультету заочного (дистанційного) навчання/ Укладачі: к.е.н., доцент М.Є. Кочубей, ст. викладач Н.Я. Стефанович.- Херсон: ХНТУ, 2012. –59 с.

Рецензент: к.е.н., доцент кафедри обліку і аудиту Пінчук Т.А.

Затверджено

на засіданні кафедри обліку і аудиту

протокол № 6 від 11.02.2012р.

Відповідальний за випуск:

Професор, завідувач кафедри обліку і аудиту В.Є Труш

Вступ

В умовах ринкових відносин особливого значення набуває фінансово-кредитна система держави та її адаптація до вимог світової економічної системи. Основною складовою фінансово-кредитної системи є Національний банк України та комерційні банки різних видів і форм власності.

Суб’єкти господарської діяльності усіх галузей економіки тісно співпрацюють з банками, у великій мірі залежать від їх стабільного функціонування, є їхніми вкладниками й позичальниками, користувачами банківських послуг.

Тому, знання суті банківських операцій, порядку їх здійснення й відображення в обліку, вміння читати фінансову звітність та ефективно користуватись банківськими послугами є необхідним багатьом фахівцям з економіки.

    1. Мета дисципліни: Головна мета вивчення дисципліни «Облік у банках» - оволодіти методикою бухгалтерського обліку основних банківських операцій на рівні, який дозволяє орієнтуватися в питаннях сучасного стану бухгалтерського обліку в кредитних установах, а також напрямки розвитку банківських технологій, що є важливим в підготовці фахівців (спеціалістів) з бухгалтерського обліку.

При вивчені дисципліни студенти повинні отримати уяву о принципах побудови і методах функціонування системи обліку та звітності у банках, оволодіти методикою постановки і рішення задач, які використовуються для оцінки фінансового стану і результатів діяльності кредитної організації.

    1. В результаті вивчення дисципліни студенти повинні знати:

  • систему бухгалтерського обліку банківських операцій в банках;

  • принципи, функції і задачі бухгалтерського обліку банків;

  • операції банків і їх відображення в бухгалтерському обліку та форми представлення результатів діяльності банків.

    1. Студенти повинні вміти:

  • самостійно використовувати здобуті знання;

  • кваліфіковано оцінити організацію обліку у банках.

Тематичний план дисципліни

Тема 1.Загальні основи і принципи бухгалтерського обліку у банках

Характеристика банківської системи України. Види банківських операцій. Активні і пасивні операції комерційних банків.

Предмет і метод бухгалтерського обліку. Характеристика еле­ментів методу. Бухгалтерські документи (клієнтські, внутрішньобанківські) та регістри бухгалтерського обліку. Їх характеристика; документообіг.

Особливості побудови Плану рахунків: мультивалютність, подвійний запис операцій за позабалансовими рахунками, нові вимоги до аналітичних рахунків, наявність управлінського обліку. Принципи побудови Плану рахунків: безперервність діяльності; стабільність правил бухгалтерського обліку; обачливість; нарахування доходів та видатків; дата операції; окреме відображення акти­вів та пасивів; прийнятність вхідного балансу; перевага змісту над формою; оцінка; відкритість; консолідація, суттєвість.

Класифікація рахунків у Плані рахунків за видами контрагентів, характером операцій і ступенем зниження ліквідності.

Ведення синтетичного обліку за балансовими рахунками. Фор­мування інформації про операції, що їх виконує банк за цими рахунками, та відображення результатів операцій за залишками на синтетичних балансових рахунках у фінансовій звітності.

Структура класів Плану рахунків. Логічні схеми взаємозв’язку між рахунками груп окремих розділів. Поняття контррахунків та їх характеристика.

Характеристика позабалансових рахунків класу 9; особливості обліку операцій за системою подвійного запису за цими рахун­ками.

Характеристика аналітичного обліку як підсистеми бухгалтерського обліку, що деталізує інформацію про кожного контрагента та кожну операцію. Значення параметрів аналітичного обліку для формування фінансової та статистичної звітності. Обов’язкові та необов’язкові параметри. Поділ параметрів аналітичного обліку залежно від сфери застосування на такі види: контрагенти, документи, договори та безпосередньо аналітичні рахунки. Поділ обов’язкових параметрів на загальні та спеціальні. Формування номера аналітичного рахунка.