Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роль керівництва 2012.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
315.39 Кб
Скачать

Роль керівництва в управлінні змінами

1. Матриця взаємозв'язків: метафора організації та необхідний тип керівництва.

2. Ефективне лідерство.

Менеджери та лідери: спільне та відмінне (за Уореном Беннісом).

Характеристика «єднальних» керівників за Дж. Ліпман-Блюмен.

3. Роль керівника

4. Стилі та навички керівника змін.

Емоційна компетенція управлінця.

5. Самоаналіз та внутрішні ресурси управлінця змінами.

1. Матриця взаємозв'язків: метафора організації та необхідний тип керівництва

Для початку, потрібно зауважити, що хороше керівництво - це самодостатнє керівництво. Нам здається, всі чотири організаційні метафори дають керівнику їжу для роздумів. Не можна застрявати на чомусь одному, застосовувати однобокий підхід.

Спочатку зв'яжемо керівництво з теоріями, описаними в третьому розділі, виділимо тип для кожного підходу на основі чотирьох основних організаційних метафор (див. табл. 4.1):

• машина;

• політична система;

• організм;

• потік і трансформація.

Таблиця 4.1. Керівництво у зв'язку з організаційними метафорами

Метафора

Природа змін

Роль керівника

Необхідний тип керування

Типові пастки для керівника

Машина

Запланований кінцевий стан можна приблизити.

Головний проектувальник змін та виконавець

Проектний менеджмент. Постановка цілей. Моніторинг і контроль.

Мікроменеджмент озанчає скоріше оцінку зі сторони керівника, ніж експерименти або прийняття ризику

Політична система

Зміни повинна підтримувати впливова людина. За змінами потрібна стояти сильна коаліція. Важливі переможці та переможені.

Політик – впливовий оратор та посередник в переговорах за лаштунками

Ефективне лідерство. Створення впливової коаліції. Зв’язок програм.

Керівники змін розглядаються як маніпулятори в стилі Макіавеллі. Керівникові не можна довіряти, тому співробітники більше скаржаться ніж допомагають. Керівники починають слідувати власній програмі (прикриваючі тили), а не якійсь вищій меті або цілі.

Організм

Зміни адаптивні. Окремі люди та групи повинні психологічно усвідомлювати необхідність змін. Кінцевий результат можливо визначити та цілеспрямовано його досягти.

Інструктор, консультант, який допомагає поглянути на себе зі сторони

Навчання та підтримка

Метафора стає ідеологією. Процес змін перетворюється у самоціль майже без будь-яких результатів. Люди зосереджені скоріше на власній реакції, ніж на введенні змін. Останні відбуваються, але надто пізно і їх досить мало.

Потік і трансформація

Змінами не можливо керувати, вони виникають самі по собі. Менеджери – частина системи і забезпечують сприятливі зв’язки між людьми. Конфлікт корисний.

Людина, яка полегшує виникнення змін

Правильне розуміння керівних принципів. Забезпечення зв’язків. Детальний розбір польотів.

Керівники та інші зацікавлені співробітники заплутуються та хвилюються. Спроби полегшити зміни стають невизначеними та безладними. Немає відчуття прогресу, ускладнено просування вперед.

З таблиці. 4.1 видно, що кожна метафора має для успішного керівника свої переваги і недоліки.

У «машині» основна увага приділяється зрозумілим цілям і структурі, але перебільшене використання цієї метафори призводить до мікроуправління результатами і занадто малому ризику.

«Політична система» додає в життя організації сувору реальність, нагадує, що у змінах слід приймати участь впливовим людям. Незважаючи на те, що важлива сама необхідність у перетвореннях, існує небезпека скотитися до маніпуляції співробітниками.

Метафора «організм» підкреслює значимість людей і передбачає необхідність змін, але ризикує при цьому привести до занадто повільного і пізнього досягнення результату.

Нарешті, метафора «потік і трансформація» корисна як нагадування, що організацією і співробітниками не можна керувати тільки за допомогою страху. Керівникам слід заохочувати обговорення конфліктів, а також уникати дуже великої невизначеності і безладу.

успішний керівник має застосовувати всі чотири метафори.

Поєднання метафор: рефлексивне навчання

Усвідомивши, що мій начальник використовує зовсім іншу організаційну метафору, я почав розуміти, чому ми постійно сперечаємося з приводу управління проектами і поліпшення робочих процесів.

Я віддаю перевагу механістичній метафорі. Люблю, коли все чітко і ясно. Мій відділ має певну структуру із заданими ролями і цілями для кожного співробітника. Команда діє, як добре налагоджений механізм, а я в машинному відділенні смикаю за важелі і розмірковую про плани.

А мій начальник віддає перевагу більш рухливому характеру роботи. Він ставить гнучкі цілі, які переглядаються день у день, ієрархія ж мало що для нього означає. Якщо хтось виявляв ініціативу, він підходив прямо до цієї людини і детально обговорював важливість того чи іншого завдання. Мене це просто бісило. Я не міг тримати себе в руках.

Одного разу ми обговорили відмінність наших метафор. Розмова біла дуже корисна, ми побачили плюси і мінуси кожного підходу. В результаті я погодився гнучкіше підходити до певних проек тів, а він - дотримуватися плану без змін до інших, більш стабільних трудових процесів. Ми досі час від часу сперечаємося, але не з таким роздратуванням, як раніше.

Менеджер глобального обслуговування, нафтова компанія - про роль метафор у досягненні порозуміння між людьми

У табл. 4.1 також вказано широке коло необхідних керівнику навичок в залежності від використовуваної метафори:

• постановка цілей;

• моніторинг і контроль;

• навчання і підтримка;

• створення образу;

• поширення образу;

• створення коаліцій;

• організація мережевих зв'язків;

• переговори;

• полегшення змін;

• врегулювання конфліктів.

Складність полягає у тому, що реалізація цього списку може здатися недосяжною. У цьому розділі наведено інформацію, щоб допомогти керівникам знайти компроміс між різними вимогами і виділити найбільш важливі ролі, вміння та навички, необхідні для змін в організації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]