Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
08 ОП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
245.25 Кб
Скачать

8.8 Теплові випромінювання.

Тривала дія теплового випромінювання на організм людини порушує терморегуляцію, різко погіршує самопочуття, знижує продуктивність праці, призводить до захворювань. У виробничих приміщеннях передача теплоти здійснюється конвекцією та випромінюваннями.

Основні заходи захисту:

  • Теплоізоляція;

  • Застосування ізоляції;

  • Засоби індивідуального захисту;

  • Екранування (від випромінювання).

Згідно з ГОСТ 12.1.005-88 ССБТ "Общие санитарно-гигиенические требования к воздуху рабочей зоне" температура поверхні обладнання не повинна перевищувати 45 °С, а в приміщеннях з пожежо- і вибухонебезпечним середовищем - 35 °С.

Джерелом теплових випромінювань в цеху розливу води є: збірник гарячої води,пластинчатий теплообмінник, комунікації, ємності СІП.

8.9 Вентиляція

На заводі загальнообмінна приточно-витяжна вентиляція з механічним збудженням. Організація повітрообміну в основних виробничих приміщеннях здійснюється по схемі „зверху вверх”: повітря подається зосереджено з верхньої зони у напрямку робочої зони неізотермічними обмеженими струменями. В виробничих приміщеннях цехів розливу подача приточного повітря виконується зосередженими струменями в проходи між резервуарами

8.10 Електробезпека.

За ступенем небезпеки ураження людини електричним струмом та залежно від стану виробничого середовища за "Правилами улаштування електроустановок" (ПУЕ) цех розливу вина відноситься до приміщень з підвищеною небезпекою.

Електробезпека досягається при дотриманні положень основних нормативних документів: ГОСТ 12.1.019-79 ССБТ "Электробезопасность. Общие требования и номенклатура видов защиты", ДНАОП 0.00.-1.21-98 "Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів", ДНАОП 1.1.10-1.01-97 "Правила безпечної експлуатації електроустановок", ВСН 205-84 " Инструкция по проектированию электроустановок систем автоматизации технологического оборудования" тощо.

До засобів захисту відносяться переносні покажчики напруги, ізолюючі штанги і кліщі та струмовимірюючі кліщі.

8.11 Техніка безпеки при обслуговуванні обладнання

У відповідності з вимогами ОСТ 27-31-472-80 конструкція машин, що входять до складу ліній фасування, повинна виключати можливість доступу обслуговуючого персоналу до вузлів, можливість виймання бракованих пляшок без небезпеки травмування операторів.

В системі автоматизації даного проекту передбачено блокуючі пристрої для відключення приводів підвідного та відвідного конвеєрів у випадку переповнення їх пляшками спрацюванні запобіжної муфти чи зупинці одного з насосів.

Захисні огорожі в машинах, які не закріплені наглухо (на болтах, гвинтах), повинні мати пристрої, що відключають при відриванні привод і забезпечують можливість запуску (безпосередньо дією на орган запуску) тільки при закритій огорожі.

8.12 Побутові приміщення.

Побутові приміщення на заводі відповідють вимогам СниП 2.09.04-87. Підлога в побутових приміщеннях вологостійка. Приміщення оснащені душовими, гардеробами, а також кімнатами для просушки спецодягу.

Таблиця 8.3. Забезпечення санітарно-побутовими приміщеннями цеху розливу.

Найменування професії

Санітарно-побутові приміщення

Розрахункова кількість чоловік

Тип гардеробних,

число відділень

шафи на 1 чоловіка

Спеціальні

побутові

приміщення і

обладнання

На одну душову сітку

На один кран

Наладчик, оператор лінії

4

15

Роздільні, по одному відділенню

Пральня

спецодягу

Підлога в роздягальні застлана гумовими ковриками, а в душових - пластиковими трапами. Побутові приміщення розташовані так, щоб працівники які ними користуються, не проходили через виробничі приміщення зі шкідливими виділеннями, якщо вони там не працюють.