Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
08 ОП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
245.25 Кб
Скачать

8.6 Освітлення.

Раціональне освітлення повинно попереджувати зорову втомлюваність і професійні захворювання органів зору. На винзаводыі освітлення має важливе значення як фактор покращення загального санітарно-гігієнічного стану виробничих і допоміжних приміщень, зниження рівня виробничого травматизму, підвищення продуктивності праці і покращення якості продукції, що випускається.

Таблиця 8.2. Нормована освітленість цеху розливу.

Найменува­ння професій

Характеристика зорової роботи

Розряд зорової роботи

Освітленість (штучна), лк

Загальна освітлюваність

При лампах розжарювання

При

газорозрядних

лампах

Оператор лінії

Груба (дуже малої точності)

VI

75

150

Природне освітлення може бути боковим (через вікна в зовнішніх стінах), верхнім (через ліхтарі, світлові отвори в перекритті) і комбінованим. Штучне освітлення поділяється на робоче, аварійне, евакуаційне, охоронне.

Штучн е освітлення може бути загальним (з рівномірним чи локалізованим розміщенням ліхтарів) і комбінованим, якщо до загального освітлення додається місцеве.

Робоче освітлення передбачається для всіх приміщень, а також для зон відкритого простору, що призначений для роботи, проходу людей і руху транспорту.

Місцеве освітлення – це освітлення, що додається до загального і створюється ліхтарями, що концентрують світловий потік безпосередньо на робочих місцях.

Аварійне освітлення – освітлення для продовження роботи при аварійному відключенні робочого освітлення. У відповідності з вимогами галузевих правил техніки безпеки на підприємствах виноробної промисловості слід застосувати загальне або комбіноване освітлення.

8.7 Шум і вібрація

При роботі автомату основним джерелом шуму є рухоме скло, двигун, відкриті механічні передачі автомату, приймальна та відвідна зірочки, карусель, конвеєр, дозатор. Рівень звуку від прийнятих проектом пристроїв не перевищує гранично допустимого рівня – 75 дБ, тому не вимагається проведення спеціальних заходів, але оскільки в цеху знаходиться пляшкомийна машина та бракеражна машина пропоную навушники, для ізоляції звуку.

Для того, щоб уникнути накладання один на одного звукових полів цього обладнання, його розміщують по периметру будівлі у ізольованих капітальними стінами приміщеннях.

При пуску і наладці обладнання необхідно проводити статичне і динамічне балансування рухомих частин обладнання.

Для пониження рівня звукового тиску від сантехнічного обладнання до допустимого передбачаються наступні заходи:

  • вентилятори встановлюються у ізольованих приміщеннях (венткамерах);

  • передбачений плавний підвід повітря до вхідних патрубків вентиляторів;

  • вентилятори встановлені на пружинних амортизаторах;

  • по можливості замінюються ударні взаємодії деталей на безударні;

- звукоізоляція огороджуючих конструкцій;

- своєчасна заміна підшипників;

  • змащення ударяючих деталей в’язкими рідинами.

Збільшення потужностей та швидкостей переміщення у виробництві призводять до небажаних яв ищ, таких як вібрація. Вібрації не тільки погіршують самопочуття працюючих і знижують продуктивність праці, а й можуть призвести до серйозних патологічних змін організму людини. Зниження вібрацій шляхом переводу енергії механічного коливання в інші види енергії, найчастіше в теплову, називають вібродемпфіруванням. Для цього можна використовувати матеріали з більшим внутрішнім тертям. Використання в конструюванні матеріалів з більшим внутрішнім тертям дозволяє знизити вібрацію в діапазоні середніх та високих частот на 81 дБ.