Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БД_Курсов (КН).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
329.22 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Вступ

4

1 Мета та задачі курсового проектування

4

2 Тематика курсових робіт

5

3 Порядок виконання курсової роботи

5

4 Структура курсової роботи

8

5 Зміст курсової роботи

9

6 Вимоги щодо оформлення курсової роботи

10

7 Порядок захисту курсової роботи

14

8 Критерії оцінювання курсової роботи

15

ДОДАТОК А. Орієнтовний перелік тем курсових робіт

16

ДОДАТОК Б. Зразок оформлення титульного листа

18

ДОДАТОК В. Форма № У 6.01

19

ДОДАТОК Г. Зразок оформлення реферату

19

ДОДАТОК Д. Зразок оформлення основного напису

21

ДОДАТОК Е. Зразок аркушу текстового документу

22

Список літератури

24

Вступ

У сучасних умовах однією з найпоширених задач для фахівця у галузі комп’ютерних наук є розробка та адміністрування баз даних. Головна мета дисципліни “Організація баз даних та знань” надати студенту базові теоретичні знання з теорії баз даних, сприяти придбанню студентом навичок необхідних для управління серверами баз даних (на прикладі Interbase SQL Server) і реалізації доступу до баз даних із використанням клієнт-серверної архітектури.

Виконання курсової роботи передбачає виконання студентом цілої низки стандартних дій по розробці програмного забезпечення – від постановки задачі до програмної реалізації, випуску програмної документації та захисту роботи. Таким чином курсове проектування є завершальним етапом у викладанні дисципліни “Організація баз даних та знань”.

1 Мета та задачі курсового проектування

Метою курсового проектування є закріплення знань, набутих при вивченні дисципліни “Організація баз даних та знань”, придбання навичок у переносі баз даних з однієї платформи на іншу, управлінні серверами баз даних, розробці та реалізації додатків, працюючих в архітектурі клієнт-сервер.

В процесі виконання роботи студент повинен навчитися:

  • розробляти локальні бази даних в архітектурі клієнт-сервер в Interbase SQL Server;

  • розробляти і організовувати бази даних із віддаленим сервером;

  • переносити бази даних з клієнтської платформи на серверну;

  • розробляти прикладні програми баз даних, використовуваних у системі клієнт-сервер;

  • наповнювати та супроводжувати бази даних;

  • проектувати мережні додатки;

  • підготовлювати програмну документацію.

Крім того, під час захисту курсової роботи студент повинен проявити такі властивості як впевненість у знаннях, вміння відстоювати власну думку, уміння виступати перед аудиторією.

2 Тематика курсових робіт

Для курсового проектування обираються теми пов’язані з розробкою баз даних. Для курсової може бути обрана тема пов’язана з розробкою інформаційно-довідкової системи з використанням СУБД. Орієнтовний перелік тем курсових робіт наведено у Додатку А.

3 Порядок виконання курсової роботи

Основні етапи виконання курсової роботи на розробку бази даних:

  • обрання теми;

  • аналіз предметної галузі;

  • розробка постановки задачі;

  • розробка схеми бази даних та її нормалізація;

  • розробка прикладної програми;

  • тестування програми;

  • наповнення бази даних;

  • оформлення пояснювальної записки;

  • захист проекту.

Обрання теми. Студент повинен отримати у керівника курсового проектування тему роботи, або запропонувати власну тему. В останньому разі тема погоджується з керівником курсового проектування. На цьому етапі формується також попередня мета розробки, яка підлягає корегуванню на етапі постановки задачі.

Аналіз предметної галузі. Під час цього етапу необхідно вивчити предметну галузь, виявити об’єкти та процеси, які характерні для галузі, взаємодію різних об’єктів між собою та їх участь у процесах. Після цього, керуючись попередньою метою розробки, треба окреслити коло тих об’єктів, які необхідні для наступного розгляду, тобто таких що безпосередньо мають відношення до мети розробки.

При детальному аналізі об’єктів розглядаються властивості об’єктів, їх взаємодія та участь у тих процесах, що мають відношення до мети розробки. При необхідності змінюється склад об’єктів – не важливі об’єкти вилучаються, а суттєві додаються. Підсумком аналізу предметної галузі є концептуальна модель побудована на підставі мети розробки.

Розробка постановки задачі. Розробка постановки задачі необхідна для визначення конкретних цілей розробки. На цьому етапі визначаються ті процеси, які необхідно автоматизувати у розробці, розроблюються бізнес-правила, формулюються задачі, що вирішуються в даній предметній галузі. Визначаються дані, які будуть вводитися, і які будуть виводитися для аналізу в звіти. Розділяється нормативно-довідкова, облікова і вихідна інформація. Формулюються вимоги до бази даних та прикладної програми у вигляді набору функцій, які необхідно реалізувати. При необхідності може виникнути потреба повернутися до попереднього етапу.

Проектування бази даних та її нормалізація. На цьому етапі виходячи з поставленої задачі та вже розробленої концептуальної моделі предметної галузі будується логічна схема бази даних. Спроектована база даних повинна включати не менше трьох таблиць. Таблиці повинні бути з довідковою інформацією і з обліковою інформацією, що відбиває процеси в даній предметній галузі. Таблиці бази даних необхідно привести до третьої нормальної форми. Необхідно створити індекси, установити постійні зв'язки.

Розробка прикладної програми. Спочатку розроблюється алгоритм та структура прикладної програми. Створюється програмний додаток, який буде запускатися на комп’ютерах-клієнтах. Він містить проект та усі його складові: клієнтську базу даних, запити, представлення, форми для введення/редагування інформації, звіти для аналізу даних, меню для організації інтерфейсу користувача.

При розробці окремих модулів прикладної програми пропонується розробляти спочатку такі, що підтримують функції інтерфейсу пов’язані з додаванням, модифікацією та вилученням записів у базі даних. Наступними пропонується реалізовувати модулі, що виконують автоматизацію процесів, обраних на етапі постановки задачі. Після автоматизації будь-якого процесу необхідно виконувати досконале налагодження програмних модулів.

Під час написання програми можуть виникнути принципові труднощі пов’язані з недооцінкою поставленої задачі. У цих випадках треба критично переглянути постановку задачі.

Особливу увагу необхідно надати розробці інтерфейсу користувача. Тут необхідно враховувати сучасні стандарти. Наслідування сучасним стандартам дозволяє запобігти, у значній мірі, виникненню у користувача дискомфорту при ознайомленні з програмою. При розробці інтерфейсу також необхідно враховувати різні класи користувачів, та необхідність санкціонування доступу до бази даних та функції прикладної програми.

Тестування програми. Після розробки програми необхідно протестувати програму на достатньому обсязі даних, який по можливості, враховує всі особливості цих даних та їх співвідношення. Тестовий набір необхідно узгодити з керівником курсового проектування. Після успішного тестування програми можна переходити до наступних етапів. В разі невдалого тестування треба повернутись до попередніх етапів розробки курсового проекту.

Наповнення бази даних. Цей етап необхідний, щоб довести розробку бази даних та прикладної програми до рівня, який здатний запевнити потенційного користувача у корисності програми, допоможе оцінити рівень програми, її можливості. Особливе значення наповнення бази даних має для програм, що носять довідкових характер.

Оформлення пояснювальної записки. Оформлення пояснювальної записки є останнім етапом виконання курсового проекту і має за мету надати студентові навичок документування програмного продукту. Документування є завершальним етапом створення програмного виробу для курсової роботи.