Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
аналіз фін стійкості пп.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
74.24 Кб
Скачать

1 Питання

Фінансова стійкість підприємства - це здатність суб'єкта господарювання функціонувати і розвиватися, зберігати рівновагу своїх активів і пасивів у мінливому внутрішньому і зовнішньому середовищі, що гарантує його платоспроможність та інвестиційну привабливість у довгостроковій перспективі в межах допустимого рівня ризику.

Стійкого фінансового стану досягають при достатності власного капіталу, добрій якості активів, достатньому рівні рентабельності з урахуванням операційного і фінансового ризиків, при достатності ліквідності, стабільних доходах і широких можливостях залучення позикових коштів.

Для забезпечення фінансової стійкості у підприємства має бути гнучка структура капіталу, вміння організувати його рух у такий спосіб, щоб забезпечити постійне перевищення доходів над витратами з метою збереження платоспроможності і створення умов для самофінансування.

Стійке фінансове становище впливає на виконання виробничих планів і забезпечення потреб виробництва необхідними ресурсами. Тому фінансову діяльність як складову господарської діяльності має бути спрямовано на забезпечення планомірного надходження і витрат грошових ресурсів, виконання розрахункової дисципліни, досягнення раціональних пропорцій власного і позикового капіталу та найбільш ефективне його використання.

Фінансова стійкість підприємства найвищою є тоді, коли воно здатне розвиватися переважно за рахунок власних джерел фінансування. Таке підприємство повинно мати достатньо фінансових ресурсів, структура яких є досить гнучкою. За необхідності воно повинно мати змогу для отримання кредитів та їх повернення.

2 Питання

До абсолютних показників фінансової стійкості відносять такі групи показників:

1.Наявність власних оборотних коштів (НВОК). Розраховується як різниця між джерелами власних і прирівняних до них коштів(1 розділ пасиву балансу) і необоротними активами (розділ 1 активу балансу). Він характеризує чистий оборотний капітал :

НВОК = власний капітал – необоротні активи

2.Наявність власних і довгострокових позикових джерел формування запасів і затрат (ВДПД).

Отримується шляхом додавання до власних оборотних коштів величини довгострокових пасивів (3 розділ пасиву балансу):

ВДПД = НВОК + довгострокові зобов’язання

3.Загальна величина основних джерел формування запасів і затрат(ЗВОД).

Розраховується додаванням до власних і довгострокових позикових джерел формування запасів і затрат суми короткострокових кредитів і позикових коштів(за виключенням позик, не погашених у термін) :

ЗВОД= ВДПД + КК

КК- короткострокові кредити і позикові кошти(за виключенням позик, непогашених у термін;

4.Надлишки (+) або нестача (-) власних оборотних коштів (D НВОК)

D НВОК = НВОК - ЗЗ

ЗЗ- запаси і затрати ( 2 р. Активу балансу)

5. Надлишки (+) або нестача (-) загальної величини основних джерел формування запасів(D ЗВОД) :

D ЗВОД = ЗВОД - ЗЗ

6. Надлишки (+) або нестача (-) власних і довгострокових позикових джерел формування запасів і затрат( D ВДПД) :

D ВДПД = ВДПД – ЗЗ