Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична+стилістика+3+к.2012-2013.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
205.31 Кб
Скачать

Контрольні питання

  1. Яку роль у стилістиці відіграють синтаксичні засоби?

  2. Чи впливають члени речення на смислове і стилістичне забарвлення тексту? Наведіть приклади.

  3. Якими стилістичними особливостями виділяються односкладні і неповні речення?

Завдання для самостійної роботи

  1. Доведіть, що текст публіцистичного стилю. Якими засобами автор досягає зацікавлення мистецтвом? Як впливають на стиль тексту речення з однорідними членами?

Чарівна сила мистецтва

Пам’ятники видатним діячам, картини, романи, вірші, танці, архітектурні споруди, кінофільми, килими, ілюстрації в книжках, театральні вистави — усе це твори різних мистецтв. Яке розмаїття! Яке все це відмінне: «Війна і мир» Л.Толстого і українська народна пісня, Київський Софіївський собор і фільми О.Довженка... Що їх єднає? Та хоч би те, що всі ці твори справляють враження, мають велику притягальну силу. Чому, в який спосіб твори мистецтва примушують хвилюватися, вражають уяву, захоплюють, підносять? Колись це здавалося чудом.

Довго люди не могли повірити в силу свого власного розуму і всі знання, будь-які вміння вважали дарунком вищих, всемогутніх істот.

(П.Білецький)

  1. Напишіть невеликий твір-роздум «На човні», використовуючи однорідні члени речення.

Довідка: Херсонський гідропарк. Зелений острів у пониззі Дніпра. Розсікаєш на човні могутні плечі ріки. Милуєшся мальовничими берегами Дніпра. Дихаєш свіжим повітрям. Почуваєш себе бадьорим і сильним. Дивишся на красу і велич Дніпра-Славути.

Контрольні питання

  1. Охарактеризуйте стилістичні аспекти однорідності в текстах різних стилів.

  2. Як впливають на стилістичне забарвлення речень однорідні члени?

  3. Назвіть принципи побудови однорідного ряду.

  4. Які стилістичні фігури базуються на принципах однорідності?

Завдання для самостійної роботи

  1. Прочитайте текст. Знайдіть відокремлені і невідокремлені означення і прикладки. Яку роль вони виконують в реченнях? Поясніть розділові знаки; визначте стиль тексту. Доведіть, що це роздум.

Скільки несподіванок, гідних подиву, сповнених цікавого змісту, захоплюючого матеріалу для роздумів, ховається на кожному кроці і серед усього, створеного силами природи і генієм людини, часом найскладнішими, найтаємнішими бувають звичайні слова — назви. Ми говоримо звичайні, коли це слово може підійти для власних географічних назв, або, як їх ще називають, топонімів.

Хіба найменування славнозвісної Говерли — найвищої точки української землі, окраси карпатської Чорногори є звичайне? А зубчата гора Ай-Петрі, що гордо піднеслася над блакиттю з Понту Евксінського? А таємниче слово Бескиди, що вживається для гір — мовчазних свідків народження не тільки українського народу, а можливо, й слов’ян узагалі. А Блакитна і Кришталева печери Тернопільщини? Перлинна Печера — у підземеллях Закарпаття, Червона у нетрях Тавриди? А Нафтуся, що поєднала в одному імені багатства української землі і милозвучність українського слова? Що не назва, то загадка, проблема, розв’язання якої має жагуче пізнавальне значення. Воно й дає ключ до розуміння краси рідного краю, його мови, історії — ключ до відкриття підземних скарбів, нових для сучасників природних ресурсів.

(О. Стрижак)

  1. Прочитайте речення, визначте відокремлені прикладки. Чи впливають вони на стилістичне забарвлення речень? В якому стилі можуть бути використані ці речення?

1. На землю впав туман — земна хмара. Вона, як і небесна хмара, складається з міріадів дрібнесеньких кристалів. 2. Ла-Манш, або Англійський канал, —протока, яка відділяє європейський континент від острова Великобританія. 3. Ще в давні часи помітили, що блискавка найчастіше б’є в найвищі предмети, які стоять на землі, — дзвіниці, вежі, опори, дерева. На вікових деревах (особливо дубах) іноді можна побачити свіжі рани чи шрами від удару, завданого вогненною стрілою. 4. Міраж, як і всі інші оптичні явища, люди в минулому тлумачили по-різному. Скількох мандрівників вабило до себе це чудесне видіння, жорстокий оптичний обман. 5. Вогні Ельма, як і блискавки, — продукт грозової діяльності. Це тихі розряди електрики, які виникають звичайно перед початком чи в розпал грози, коли в тому чи тому місці атмосфера дуже наелектризована.

(З творів О.Муранова)

Завдання для самостійної роботи

  1. Виберіть із дужок найбільш вдалі для цього стилю вставні слова і речення, поясніть свій вибір.

Учених дуже цікавить, чому немає гранітної оболонки на дні океанів. (може, можливо, мабуть) вона була розірвана у ті часи, коли величезний праматерик, з якого утворилися всі сучасні материки, розповзався по поверхні Землі?

А (може, можливо, мабуть), (як вважають деякі дослідники, на думку деяких дослідників, як думають деякі дослідники, як здається деяким дослідникам), якимсь небесним тілом, силами тяжіння від Землі було відірвано чималий шмат її поверхні і з нього утворився супутник Землі Місяць? (Можливо, може, мабуть), були й інші якісь причини. (Та так чи інакше, інакше кажучи, іншими словами), гранітної оболонки на дні океанів немає. Тут лежать базальти.

(В.Уткін)

  1. Прочитайте. Введіть у текст слова і речення, подані в довідці. Як вони впливають на його зміст? Визначте стиль тексту.

Є у творах О.Гончара герої, про яких він пише, ... з найбільшою симпатією і теплотою. Це — молодь (...).

«Бригантина» — повість про те, як важливо і як непросто — ще з дитинства не втратити людину, підтримати в ній все найкраще. Інакше — загроза емоційної глухоти, бацили бездуховності, цинізму, поширеність яких, ... , і пояснюється допущуваним легковаженням потребами душі людини. ..., в однієї її подруги навіть неприємності свого часу були за те, що дала учням провідміняти слово «душа»: їй нагадали, що душі немає ... Це в минулому, хоча, ... , і в «наш час душа теж водиться не в кожного». І особливо, коли нівечиться вона в дитині ...

(А.Погрібний)

Довідка. Може; на думку завуча Ганни Остапівни; як розповідає вона; запевняє Ганна Остапівна.

Контрольні питання

  1. Що таке власне звертання і риторичне звертання?

  2. Які функції вставних слів у текстах різних стилів?

  3. Як впливають на стилістичне забарвлення речень звертання, вставні слова, вставлені конструкції?