Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Excel Практика.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
6.36 Mб
Скачать

Лабораторна робота №3

Тема: Здійснення обчислень на робочому аркуші з використанням формул MS Excel.

Мета: Закріпити навички використання умовних форматів; набути та закріпити навички створення, редагування та використання формул MS Excel.

Хід роботи:

  1. Відкрити табличний процесор ms Excel і переконатися в тому, що при відкритті процесора створено новий документ (Книга1).

  2. Зберегти створений документ з іменем ЛР3_Прізвище.xlsх.

  3. На робочому аркуші Лист1 створити таблицю "Розрахунок вартості установки вікон житлового будинку" наведену на рис. 3.1. Назвати аркуш, на якому створена таблиця, Вікна.

Рис. 3.1. Таблиця "Розрахунок вартості установки вікон житлового будинку"

  1. На робочому аркуші Вікна здійснити необхідні обчислення, використовуючи можливість введення формул у комірки робочого аркуша.

  2. У таблиці передбачити автоматичне виділення комірок з загальною вартістю:

  • оранжевим кольором, якщо значення загальної вартості менше 500 у.о.;

  • блакитним кольором, якщо значення загальної вартості знаходиться в межах 500 у. о. – 4000 у. о.;

  • зеленим кольором, якщо значення загальної вартості більше 4000 у. о.

Вказівки до виконання:

  • виділити діапазон С12:N12;

  • виконати команду Менше… категорії Правила виділення комірок колекції Умовне форматування групи Стилі вкладки Основне;

  • у діалоговому вікні Менше у лівому полі ввести число 500, у правому полі зі списком вибрати елемент Настроюваний формат…;

  • у діалоговому вікні Формат клітинок перейти на вкладку Заливка та вказати потрібний колір;

  • закрити діалогові вікна натискуючи почергово кнопки ОК;

  • аналогічно створити інші умови форматування вибираючи відповідно команди Більше… та Між… колекції Умовне форматування.

  1. На робочому аркуші Лист2 створити таблицю "Розрахунок вартості установки міжкімнатних дверей житлового будинку" наведену на рис. 3.2. Назвати аркуш, на якому створена таблиця Двері.

Рис. 3.2. Таблиця "Розрахунок вартості установки міжкімнатних дверей житлового будинку"

  1. На робочому аркуші Двері здійснити необхідні обчислення, використовуючи можливість введення формул у комірки робочого аркуша.

  2. Роздрукувати створені таблиці з результатами обчислень.

Лабораторна робота №4

Тема: Здійснення обчислень на робочому аркуші з використання формул MS Excel.

Мета: Закріпити навички використання умовних форматів; набути та закріпити навички створення, редагування та використання формул MS Excel.

Хід роботи:

  1. Відкрити табличний процесор ms Excel і переконатися в тому, що при відкритті процесора створено новий документ (Книга1).

  2. Зберегти створений документ з іменем ЛР4_Прізвище.xlsх.

  3. На робочому аркуші Аркуш1 створити таблицю "Розрахунок економічних характеристик громадського транспорту" наведену на рис. 4.1. Назвати робочий аркуш, на якому створена таблиця, Характеристики.

Рис. 4.1. Таблиця "Розрахунок економічних характеристик громадського транспорту"

  1. Обчислити вартість перевезення одного пасажира якщо відомо:

  • тролейбус використовує 20 кВт·год на один кілометр, вартість 1кВт·год – 1,05 грн., місткість тролейбуса – 70 пасажирів;

  • автобус використовує дизпаливо, витрати дизпалива – 25 л на 100 кілометрів, вартість 1 л дизпалива – 10,05 грн., місткість автобуса – 50 пасажирів.

  1. Застосувати до комірок з обчисленою вартістю проїзду в тролейбусі умовне форматування використовуючи кольорові шкали, а з обчисленою вартістю проїзду в автобусі використовуючи набори піктограм. Налаштувати власну кольорову гамму та набір піктограм.

Вказівки до виконання:

  • виділити певний діапазон комірок;

  • виконати команду Додаткові правила… з відповідної категорії (Кольорові шкали або Набори піктограм) та у діалоговому вікні Нове правило форматування здійснити налаштування.

  1. Обчислити прибуток перевезення пасажирів громадським транспортом, якщо вартість проїзду у тролейбусі становить – 1,25 грн., в автобусі – 2,50 грн.

  2. Обчислити час виконання одного рейсу у хвилинах, якщо середня швидкість руху тролейбуса – 18 км/год, автобуса – 25 км/год.

  3. Аналогічно до стовпців "Прибуток" і "Час виконання одного рейсу" додати до таблиці стовпці "Інтервал руху машин на маршруті". Заповнити комірки створених стовпців, враховуючи, що протягом години необхідно перевезти 350 пасажирів по кожному маршруту в одну сторону, необхідну кількість машин на маршруті і час виконання одного рейсу.

  1. Роздрукувати створену таблицю з результатами обчислень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]