Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка - Основи програмування і алгоритмічні мови.DOC
Скачиваний:
29
Добавлен:
02.05.2014
Размер:
512.11 Кб
Скачать

5.2 Завдання до роботи

1. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, який складається лише зі слів заданого розміру (букв). Розділових знаків, пропусків, знаків табуляції та інших керуючих символів не торкатися. Файл-джерело, файл-приймач, а також умову (розмір слова) зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

2. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, який складається лише зі слів, розміром (букв) не більше зазначеного в умові. Розділових знаків, пропусків, знаків табуляції та інших керуючих символів не торкатися. Файл-джерело, файл-приймач, а також умову (розмір слова) зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

3. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, який складається лише зі слів, розміром (букв) не менше зазначеного в умові. Розділових знаків, пропусків, знаків табуляції та інших керуючих символів не торкатися. Файл-джерело, файл-приймач, а також умову (розмір слова) зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

4. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, який складається лише зі слів заданого діапазоном розміру (букв). Розділових знаків, пропусків, знаків табуляції та інших керуючих символів не торкатися. Файл-джерело, файл-приймач, а також умову (діапазон розміру слів) зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

5. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, який складається лише зі слів, що починаються з заголовних букв. Розділових знаків, пропусків, знаків табуляції та інших керуючих символів не торкатися. Файл-джерело, файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

6. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, який складається лише зі слів, що починаються з рядкових (малих) букв. Розділових знаків, пропусків, знаків табуляції та інших керуючих символів не торкатися. Файл-джерело, файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

7. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, у якому символи табуляції, пропуски, що повторюються, і символи переведення рядка (#13#10) замінені пропуском. Файл-джерело, файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

8. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, у якому символи табуляції, пропуски, що повторюються, і символи переведення рядка (#13#10) замінені пропуском, але зі зберіганням абзаців. Файл-джерело, файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

9. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, у якому текст вирівнюється на задану ширину символів (без переносів) із зберіганням абзаців. Файл-джерело, файл-приймач, а також ширину тексту зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

10. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, у якому текст вирівнюється на задану ширину символів (із переносами) із зберіганням абзаців. Файл-джерело, файл-приймач, а також ширину тексту зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

11. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, у якому текст вирівнюється по ширині максимального рядка (без переносів) із зберіганням абзаців. Файл-джерело, файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

12. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, у якому текст вирівнюється по лівому краї (без переносів) із зберіганням абзаців. Файл-джерело, файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

13. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, у якому текст вирівнюється по правому краї максимального рядка (без переносів) із зберіганням абзаців. Файл-джерело, файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

14. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, у якому текст вирівнюється по правому краї максимального рядка (із переносами) із зберіганням абзаців. Файл-джерело, файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

15. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, у якому текст вирівнюється по правому краї на задану ширину символів (із переносами) із зберіганням абзаців. Файл-джерело, файл-приймач, а також ширину тексту зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

16. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, у якому текст вирівнюється по правому краї на задану ширину символів (без переносів) із зберіганням абзаців. Файл-джерело, файл-приймач, а також ширину тексту зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

17. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, у якому текст вирівнюється по лівому краї (із переносами) із зберіганням абзаців. Файл-джерело, файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

18. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, у якому текст вирівнюється по ширині максимального рядка (із переносами) із зберіганням абзаців. Файл-джерело, файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

19. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл із заданим міжрядковим інтервалом. Файл-джерело, файл-приймач, а також інтервал зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

20. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, у якому вихідний текст розбитий на сторінки з заданим числом рядків і вказівкою номера сторінки, вирівняного по останньому символі самого довгого рядка і зазначеного у верхньому правому куту сторінки.

21. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл c заданими шириною тексту і міжрядковим інтервалом. Файл-джерело, файл-приймач, а також міжрядковий інтервал і ширину тексту зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

22. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл у який заголовні букви замінені рядковими і навпаки. Файл-джерело, файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

23. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл у який слова будуть написані навпаки. Слова, що починалися з заголовної букви, повинні бути написані з заголовної букви. Файл-джерело, файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

24. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, у якому слова будуть написані навпаки. Файл-джерело, файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

25. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, у якому усі символи записані в зворотній послідовності крім символів переведення рядка (#13#10). Файл-джерело, файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

26. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, у якому усі слова записані в зворотній послідовності. Файл-джерело, файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

27. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що визначає суму ASCII-кодів символів у файлі, зазначеному в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

28. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що визначає середнє арифметичне для ASCII-кодів символів у файлі, зазначеному в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

29. Написати кодувальник/декодувальник текстових файлів, використовуючи операцію XOR. Файл-джерело, файл-приймач і ключ зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

30. Написати кодувальник/декодувальник текстових файлів, використовуючи операцію XOR, із додаванням у файл при кодуванні контрольної суми і її перевірки після декодування. Файл-джерело, файл-приймач і ключ зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

31. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що визначає кількість слів у файлі, зазначеному в командному рядку слідом за виконавчим файлом з урахуванням переносів.

32. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що визначає кількість речень у файлі, зазначеному в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

33. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що визначає кількість зазначених букв у файлі. Файл-джерело і шукані букви зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

34. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що визначає кількість зазначених слів у файлі. Файл-джерело і шукані слова зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

35. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, у якому містяться словосполучення з джерела з заданими прийменниками. Файл-джерело, файл-приймач і прийменники для шуканих словосполучень зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

36. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, у якому містяться слова, що починаються з зазначеної букви, незалежно від регістра написання. Файл-джерело, файл-приймач і букву початку слова зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

37. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, у якому містяться слова, що починаються з зазначеного сполучення букв, незалежно від регістра написання. Файл-джерело, файл-приймач і початкове сполучення букв зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

38. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що друкує n слів, що найбільш зустрічаються у файлі, у порядку убування частоти згадування. Файл-джерело і n зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

39. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює файл з упорядкованими за алфавітом наявними у файлі словами. Слова розташувати в стовпчик, привівши всі букви до нижнього регістра. Слова в тексті не повторювати, а цифри й інші символи (типу !, ?, #, $ і т.і.) не включати. Файл-джерело і файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

40. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює файл з обрамленим рамкою вихідним текстом. Файл-джерело, файл-приймач і тип рамки (одинарна або подвійна) зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

41. Написати програму, що створює файл, який містить інформацію про структуру зазначеного диска (дерево каталогів і файли). Вид дерева визначити самостійно. Ім'я диска і файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

42. Написати програму, яка організує “рядок, що біжить” у центрі екрана монітора. Файл-джерело, колір символів і умовну швидкість руху для “рядка, що біжить” зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

43. Написати програма-переглядач текстових файлів із можливістю вертикального скролінгу (використання клавіш , , PgUp, PgDn) тексту файла, зазначеного в командному рядку слідом за виконавчим файлом. Колірні атрибути тексту зазначити в командному рядку.

44. Написати програму-переглядач текстових файлів у шістнадцятирічному форматі з можливістю вертикального скролінгу (використання клавіш , , PgUp, PgDn) тексту файла, зазначеного в командному рядку слідом за виконавчим файлом. Колірні атрибути тексту зазначити в командному рядку.

45. Написати програму, що організує пошук файлів на диску по заданій масці з занесенням результатів пошуку у файл у вигляді рядків маршрутів перебування файлів. Маска пошуку й ім'я файла-приймача вказується в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

46. Написати програму, що організує обробку вихідних текстів .pas-програм із метою приведення до верхнього регістра перших літер у ключових словах (інші літери приводяться до нижнього регістра). Інформацію про ключові слова див. у спец. літературі. Ім'я оброблюваного файла вказується в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

47. Написати програму, яка створює текстовий файл із зображенням окружності довільного радіуса із символів. Радіус і символ вказується в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

48. Написати програму, яка створює текстовий файл із зображенням кола довільного радіуса із символів. Радіус і символ вказується в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

49. Написати програму, яка створює текстовий файл так, що при скролінгу його в Norton-переглядачі (F3) через PgDn створювалася ілюзія “спливання” заповненого зазначеним символом прямокутника до повного розміру екрана. Символ вказується в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

50. Написати програму, яка створює текстовий файл так, що при скролінгу його в Norton-переглядачі (F3) через PgDn створювалася ілюзія росту сніжинки (), складеної з зазначених символів, до повного розміру екрана. Символ вказується в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

51. Написати програму, яка створює текстовий файл так, що при скролінгу його в Norton-переглядачі (F3) через PgDn створювалася ілюзія зростання рамки до повного розміру екрана. Тип рамки (одинарна або подвійна) вказується в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

52. Написати програму, яка створює текстовий файл так, що при скролінгу його в Norton-переглядачі (F3) через PgDn створювалася ілюзія зростання окружності, створеної з зазначених символів, до повного розміру екрана. Символ вказується в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

53. Написати програму, яка створює текстовий файл так, що при скролінгу його в Norton-переглядачі (F3) через PgDn створювалася ілюзія “спливання” заповненого зазначеним символом кола до повного розміру екрана. Символ вказується в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

54. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює файл з упорядкованими за розміром (букв) наявними у файлі словами. Слова розташувати в стовпчик, привівши усі букви до верхнього регістра. Слова в тексті не повторювати, а цифри й інші символи (типу !, ?, #, $ і т.п.) не включати. Файл-джерело і файл-приймач, а також порядок проходження слів зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

55. Написати програму, що створює текстовий файл-календар на рік, зазначений у командному рядку слідом за виконавчим файлом. У випадку вказівки тут і місяця – створюється додатково і текстовий файл-календар на місяць. Компонування календаря організувати в зручному для перегляду вигляді.

56. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює файл з упорядкованими по зростанню довжин (букв) рядками. Файл-джерело і файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

57. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює файл з упорядкованими по убуванню довжин (букв) рядками. Файл-джерело і файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

58. Написати програму, що організує файл-звіт, що містить дві групи імен .pas-файлів (програми і модулі) на диску. Ім'я диска і файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

59. Написати програму, яка організує файл-звіт, що складається з імен текстових файлів (*. txt) і вмісту їх першого значущого рядка. Ім'я диска і файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

60. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, у якому вихідний текст написаний заголовними (більшими) буквами. Розділових знаків, пропусків, знаків табуляції та інших керуючих символів не торкатися. Файл-джерело, файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

61. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що виводить на екран рядок із максимальною сумою кодів ASCII і цю суму. Файл-джерело зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

62. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, у якому наприкінці кожного рядка зазначена сума кодів ASCII її символів, а наприкінці файла наведений звіт: номер рядка з мінімальною сумою, номер рядка з максимальною сумою і загальна сума кодів ASCII у файлі. Файл-джерело, файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

63. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, у якому рядки відсортовані в порядку зростання в них сум кодів ASCII. Файл-джерело, файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

64. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, у якому рядки відсортовані в порядку убування в них сум кодів ASCII. Файл-джерело, файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

65. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, у якому наприкінці кожного рядка зазначений кількість символів у рядку, а наприкінці файла наведений звіт: номер рядка з мінімальною кількістю, номер рядка з максимальною кількістю і загальна сума символів у файлі. Файл-джерело, файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

66. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, у якому наприкінці кожного рядка зазначений кількість слів у рядку, а наприкінці файла наведений звіт: номер рядка з мінімальною кількістю, номер рядка з максимальною кількістю і загальна сума слів у файлі. Файл-джерело, файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

67. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює файл звіт: число абзаців, рядків, речень, слів, символів і букв у вихідному файлі. Файл-джерело, файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

68. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, у котрому кожне речення записано з нового рядка. Файл-джерело, файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

69. Написати програму-оброблювач типізованих (тип Real) файли, що створює перетворений у текстовий файл. Файл-джерело, файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

70. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює файл-звіт, у якому містяться номера рядків і кількість знайдених у них заданих входжень. Файл-джерело, файл-приймач і шукане входження зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

71. Написати програму-оброблювач текстових файлів, що створює текстовий файл, у якому слова написані стовпчиками (40 стовпчиків по ширині), розділеними пропусками. Черговий рядок вирівнюється по нижньому краї самого довгого слова попереднього рядка. Файл-джерело, файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом. Розділових знаків, пропусків, знаків табуляції та інших керуючих символів не торкатися. Файл-джерело, файл-приймач зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

72. Написати програму, що організує створення текстового файла, записи якого вводяться з клавіатури в довільному порядку і містять табельний номер (тризначне число), ім'я (до 10 символів), рік народження особини. Запису у файлі повинні бути відсортовані в порядку зростання табельного номера. При повторному запуску програми вміст бази даних поповнюється з урахуванням зазначених вимог. При виявленні вже існуючого табельного номера виводиться відповідне повідомлення. Файл-базу зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

73. Написати програму, що організує створення файла, записи якого вводяться з клавіатури в довільному порядку і містять табельний номер (тризначне число), ім'я (до 10 символів), рік народження особини. При повторному запуску програми вміст бази даних поповнюється з урахуванням зазначених вимог. При виявленні вже існуючого табельного номера виводиться відповідні йому дані. Файл-базу зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

74. Створити в будь-якому текстовому редакторі файл-базу даних з інформацією виду:

001

Вінніпухов

1996

002

П'ятачков

1949

. . .

NNN

Кроліков

1877

Написати програму, що організує роботу з цією базою. Програма запитує з клавіатури вік і видає у файл повну інформацію про особи не молодше уведеного віку. Файл-базу і файл-звіт зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом. Передбачити можливість введення віку з командного рядка.

75. Створити в будь-якому текстовому редакторі файл-базу даних з інформацією виду (порядок проходження табельних номерів значення не має):

001

Шаріков

1996

002

Матроскін

1949

. . .

NNN

Печкін

1877

Написати програму, яка створює текстовий файл, що містить три стовпчики, у яких інформація відсортована відповідно в порядку зростання табельного номера, за абеткою й у віковому порядку. Файл-базу і файл-звіт зазначити в командному рядку слідом за виконавчим файлом.

76–100. Виконати завдання з номерами відповідно 1–25 (див. завдання до лабораторних робіт №4), але з притягненням файлової системи.