Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GSM 11 10 12.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
161.11 Кб
Скачать

Муніципальні мережі

Mesh-топологія дозволяє реалізувати унікальні за своїми можливостями мережі муніципального призначення, орієнтовані на служби оперативного реагування (міліція, «Швидка допомога», МНС). На рис. 3 показана принципова схема організації такої зони (однією з вимог є наявність виробників мобільних роутерів, що монтуються в автомобілях).

Основу мережі складають вузлові і абонентські точки доступу, що розміщуються на вулиці (як правило, уздовж доріг) і організують зони інформаційного покриття, в яких забезпечується підключення абонентів зі стандартними Wi-Fi-адаптера-ми. Додатково точки доступу можуть використовуватися для організації управління рухом (світлофори) та збору відеоінформації, з підключенням відеокамер по проводовому або бездротовому інтерфейсу. Підключення користувачів, розташованих усередині приміщень, до зовнішньої мережі проводиться за допомогою внутрішньо-офісних точок доступу, які характеризуються зниженою вихідною потужністю і «кімнатним» виконанням корпусу.

Найбільший інтерес представляють мобільні точки доступу, призначені для експлуатації в автомобілях. Використання цих пристроїв не лише збільшує радіус дії між точками доступу до 800—1200 метрів, але і дозволяє організувати:

  • інформаційне забезпечення користувачів всередині автомобіля при дротовому або бездротовому підключенні кінцевих пристроїв (ноутбук, PDA і т. д.);

  • інформаційне покриття в радіусі 300 м навколо автомобіля для абонентів зі стандартними Wi-Fi-адаптерами 802.1 1b / g;

  • контроль положення автомобіля при використанні вбудованого в точку доступу GPS-приймача.

Застосування мобільних точок доступу дозволяє організувати оперативне розширення зони покриття або збільшення інформаційної ємності мережі за рахунок концентрації обладнаних автомобілів в «гарячих точках». Механізми самоорганізації Mesh-мережі дозволяють за мінімальний час (визначається часом прибуття автомобілів, обладнаних Mesh-точками доступу) організовувати зону Wi-Fi c передачею оперативної аудіо-та відеоінформації на центральний пульт.

Аналіз створення і розвитку Mesh-мереж показує, що існує стійка тенденція об'єднання абонентських і муніципальних мереж. Найчастіше мережі, побудовані з муніципального замовлення, доповнюються згодом точками доступу і експлуатуються операторами в об'єднаному «муніципальної-абонентському» режимі.

Технологічні мережі

Високий рівень автоматизації сучасного виробництва вимагає передачі великих обсягів контрольної та керуючої інформації. З появою на ринку первинних перетворювачів і мікроконтролерів з вбудованими модулями Wi-Fi бездротові рішення при організації технологічних мереж стають все більш затребуваними.

У першу чергу це стосується багаторівневих мереж передачі даних, призначених для сучасних транспортних систем. Функціональні можливості таких систем включають в себе збір інформації про об'єкт (технічний стан, ідентифікація вантажу), передачу відеозображень систем безпеки і т. д. Вже реалізовано кілька проектів Mesh-мереж на залізничному транспорті. Типовими завданнями таких проектів є організація абонентського доступу і передача технологічної інформації в поїздах. Точки доступу, розташовані вздовж залізничного полотна, забезпечують організацію зон Wi-Fi у вагонах поїзда, що прямує зі швидкістю до 300 км / ч.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]