Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GP_VIROBNIChIJ_ShUM_UZ_IFZ (1).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
111.62 Кб
Скачать

Ультразвук

Ультразвук — це механічні коливання пружного середовища, які відрізняються від звука більш високою частотою коливань (понад 20 кГц) і не сприймаються вухом людини. Ультразвукові коливання, як і звукові, поширюються у вигляді змінних стиснень і розріджень і характеризуються довжиною хвилі, частотою і швидкістю поширення. Частотна характеристика і довжина хвилі визначають особливості поширення коливань у навколишньому середовищі (повітряному, рідинному і твердому).Чим вища частота ультразвукових коливань, тим більше їх поглинання середовищем і менша глибина проникнення у тканини людини. Поглинання ультразвуку супроводжується нагріванням середовища.

Швидкість поширення ультразвуку залежить від властивостей середовища — щільності, пружності, в'язкості, температури. Однак основна роль належить пружності. Якщо речовина має високу пружність, то й за більшої щільності швидкість поширення у ній буде більша, ніж у речовині менш щільній і менш пружній. Так, наприклад, у воді, особливо при підвищенні її температури, ультразвукові коливання поширюються швидше, ніж у повітрі. При поширенні ультразвукових коливань у повітрі їх, як і звуки, характеризують в одиницях звукового тиску, виражених у децибелах (дБ).

Ультразвук застосовується у різних галузях народного господарства: металургії, машино- і приладобудуванні, радіотехнічній, хімічній і легкій промисловості, медицині тощо. Поширене застосування ультразвуку обумовлює зростання кількості працюючих, які перебувають під його впливом.

Вплив ультразвуку на організм.

У виробничих умовах можливий вплив низькочастотного ультразвуку на працюючих як через повітря, так і при безпосередньому контакті з рідким або твердим середовищем. Контактна дія спостерігається при утримуванні інструмента, деталі, яка оброблюється (лудіння, паяння), при завантаженні виробів в ультразвукові ванни, розвантаженні їх, зварюванні та інших операціях і може бути короткочасною або періодичною.

Ультразвукові коливання, які генеруються промисловим устаткуванням, несприятливо впливають на організм людини. При тривалій систематичній дії ультразвуку, який поширюється через повітря, можуть виникати порушення з боку нервової, серцево-судинної і ендокринної систем, слухового аналізатора і системи крові.

Характерним є розвиток вегетативно-судинної дистонії і астенії. Найбільш чутливими до дії контактного високочастотного ультразвуку є вегетативна і периферична нервова система.

Профілактика несприятливого впливу ультразвуку. При обслуговуванні ультразвукового обладнання профілактичні заходи передбачають попередження контактного озвучування через тверді й рідкі середовища і боротьбу з поширенням ультразвуку і шуму у повітрі робочої зони.

Індивідуальний захист органа слуху досягається застосуванням протишумів. Для захисту рук від впливу ультразвуку в зоні контакту з твердим або рідким середовищем слід застосовувати захисні перчатки або рукавиці.

До роботи з ультразвуковим устаткуванням допускаються особи віком понад 18 років. При прийомі на роботу потрібно проводити попередні та періодичні медичні огляди. Обов'язкове дослідження органа слуху (аудіометрія) і шепітної мови. Особи із зниженим слухом або порушенням функцій присінка лабіринту переводяться на іншу роботу.

Наявність характерних скарг на стан здоров'я, астенічного стану або вегетативно-судинної дистонії є показником для переводу на роботу, не пов'язану з дією ультразвуку, з наступним наглядом і загальнозміцнюючим лікуванням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]