Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марунич - Розділ 3 (67-90).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
204.29 Кб
Скачать

3.4. Попит на перевезення таксомоторів і замовлених

На формування попиту на послуги таксі істотний вплив робить рівень якості обслуговування, що надається, Зокрема, якщо пасажир не може тривалий час найняти автомобіль-таксі на стоянці, він покидає її. Відповідний час очікування називається критичним і в середніх умовах зазвичай не перевищує 1/2 ч. Важливими особливостями попиту на перевезення таксомоторів є його цілодобовий характер і наявність вечірнього періоду списів За часом пред'явлення попит на перевезення таксомоторів підрозділяють на терміновий і попередній. Терміновий попит пов'язаний з цілями і часом поїздки, наперед не відомими пасажирові. Реалізація термінового попиту відбувається за допомогою найму автомобіля-таксі на вулицях міста, на стоянках таксі і шляхом термінових замовлень по телефону. Попередній попит виникає на такі поїздки, які плануються пасажирами наперед, наприклад на вокзал, в театр або в гості. Такі поїздки можуть бути здійснені і як термінові, проте багато пасажирів вважають за краще наперед замовити автомобіль-таксі. Зазвичай для розмежування термінової і попередньої потреби в поїздках використовують норматив, рівний 1 ч. Якщо від моменту подачі пасажиром заявки на поїздку до початку поїздки залишається менше 1 ч, то така заявка розглядається як термінова. Розподіл попиту на терміновий і попередній залежить від вживаних тарифів на замовлене обслуговування, легкості найму автомобіля-таксі на вулицях, звичок населення. Потенційно можлива частка попереднього попиту складає не меншого 40 %. Якщо частка поїздок по попередніх заявках істотно нижча за цю величину, слід передбачити заходи щодо розвитку замовленого обслуговування пасажирів.

За формою найму розрізняють попит на вулицях міста, стоянках таксі, у вигляді заявок, що передаються по телефону або особисто.

Основна трудність у вивченні попиту на перевезення таксомоторів полягає в розкиді пунктів посадки і висадки пасажирів по всій селитебной території. Якщо при маршрутних перевезеннях кореспонденції зводяться до певних маршрутів і; зупинним пунктам на них, тобто формуються в пасажиропотоки, то кореспонденції таксомоторів повинні обслуговуватися індивідуально. Практично, обслуговувану територію розбивають на транспортні мікрорайони і для кожного з них про- ] водять вивчення попиту на поїздки і динаміки вивільнення! автомобілів-таксі по годиннику доби і різним дням тижня. Вивчення динаміки вивільнення автомобілів-таксі після поїздок необхідне тому, що посадки пасажирів можливі тільки за умови наявності у відповідний час і в даному мікрорайоні достатнього числа вільних автомобілів-таксі. Недолік автомобілів-таксі в певних мікрорайонах покривається переміщенням частини рухомого складу з мікрорайонів < з надміром провізних можливостей або направленим випуском автомобілів-таксі з АТП на початку зміни.

Ступінь відповідності між потребою в перевезеннях і пропозицією в кожному з транспортних мікрорайонів / характеризують доступністю такси1, чисельно рівній імовірності посадки рпос пасажирів в автомобілі-таксі.

Ця вірогідність рівна відношенню числа задоволених вимог (потреби) Пуд на обслуговування до їх загального числа Побщ (з урахуванням латентної потреби):

t=0

де tKp — критичний час очікування посадки у таксі; f(t) — щільність розподілу часу очікування посадки у таксі; (l-F(t)) — функція розподілу критичного часу очікування пасажирів, що припинили спроби найму таксі.

Конкретний вираз функций/(/) і (l-F(t)) встановлюють спостереженням за поведінкою пасажирів, що проводиться на стоянках таксомоторів і вулицях міста. Для цього обліковці заносять в анкети час почала пасажиром спроб сісти у таксі, час фактичної посадки або відходу пасажира. Також застосовують опит пасажирів, в ході якого встановлюють їх оцінки ве- i личини tKp. Для отримання надійних результатів потрібний об'єм вибірки близько 250 ед.

При використанні електронних таксометрів запис такої інформації проводиться автоматично. В результаті підсумовування інформації по всьому парку таксі отримують розподіл надходження загальної суми виручки по годиннику доби. Отримані дані дозволяють припустити, що в годинник, коли виручка максимальна, можливий дефіцит провізних можливостей, а в годинник з найменшою виручкою — простої таксі в очікуванні пасажирів. Тому слід так змінити час роботи на лінії частини автомобілів, щоб в максимальному ступені вирівняти годинну виручку.

Автомобілі-таксі зазвичай розраховані на перевезення чотирьох пасажирів. Для раціоналізації структури парку автомобілів-таксі слід враховувати, що більшість поїздок виконуються з одним - двома пасажирами. При цьому пасажиромісткість автомобілів використовується неповністю, що вабить непродуктивні витрати. Тому при вивченні потреб проводять спостереження за числом пасажирів, таксі, що одночасно користуються. Це дозволяє рекомендувати часткову комплектацію парку таксі малолітражними автомобілями, що мають три місця для пасажирів. На вокзалах і в аеропортах застосовують метод групового задоволення попиту, коли диспетчер з відома пасажирів підбирає їх в групу, наступну в один мікрорайон, з пайовою оплатою проїзду. Цим досягається високе використання пасажиромісткості автомобілів при одночасному скороченні проїзної плати, що істотно стимулює попит на послуги. Істотно скорочуються і черги, викликані «залповим» попитом на перевезення таксомоторів після прибуття потягів і літаків.

Вивчення попиту повинне передбачати встановлення потреб інвалідів в перевезеннях таксомоторів. Отримані дані використовуються місцевою адміністрацією для розвитку системи соціального таксі, а також перевізниками — для визначення потреби в автомобілях-таксі, розрахованих на розміщення в їх салонах інвалідних колясок.

Особливо враховують особливості формування попиту на крупних стоянках таксомоторів. Для математичного опису можливих черг і витрат часу використовують апарат теорії масового обслуговування (розглядається при вивченні прикладної математики). Залежно від того, що в даний момент є переважаючим — попит або пропозиція, можливі черги пасажирів в очікуванні автомобілів-таксі або черги автомобілів-таксі в очікуванні пасажирів. Природною вимогою є мінімізація тих і інших черг.

Потребу в замовлених автобусних перевезеннях встановлюють на основі прогнозу, виконаного на основі обробки звітно-статистичних даних про такі перевезення в попередні періоди. Напрями і відстані перевезення по окремих замовленнях мають істотний розкид, і в робочому часі замовлених автобусів значну частину займає час простою у клієнта. Тому найбільш прийнятним є облік і виявлення потреби в автомобилечасах. При цьому приймають до уваги необхідну пасажиромісткість автобусів.

Потребу в замовлених легкових автомобілях встановлюють на основі договорів на надання транспортних послуг організаціям-замовникам.

У адміністративних і ділових центрах, курортних місцях є помітний попит на надання легкових автомобілів в прокат. Система прокату легкових автомобілів в Росії в даний час є сегментом ринку транспортних послуг, що росте. При організації цих послуг необхідно враховувати:

  • істотні сезонні коливання попиту в курортній місцевості;

  • підйом попиту під час проведення масових заходів, що викликають притоку іногородніх громадян.

Характеристиками попиту на прокатні автомобілі служать: інтенсивність попиту в окремі періоди часу, термін прокату в днях, типи і моделі запрошуваних клієнтами автомобілів.